Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Jestli mě máš ráda, tak… Jak se nenechat manipulovat partnerem. Zarazte to hned v počátku

V obláčku zamilovanosti se vám to možná nezdálo. Nebo jste měla pocit, že je normální pro něj udělat první poslední. Splnit mu každé přání. Jenže po čase si připadáte jako zahnaná do kouta. Přestáváte být sama sebou. A najednou si uvědomíte, že váš partner je zdatný manipulátor. Jak z toho ven?
Jestli mě máš ráda, tak… Manipulace partnerem zarazte hned v počátku
zdroj: 123RF.com

04. 12. 2019

Začíná to přáním, které ráda splníte

„Mně se tak líbí dlouhé vlasy. Že se nenecháš nikdy ostříhat?“ nebo „Co kdybychom raději zůstali doma? Ten film je určitě nuda, uděláme si večer jen sami pro sebe…“ Takhle to začíná. Partner vás dostane tím, že si přeje něco jiného, než byste ve skutečnosti ráda dělala vy. Dlouhé vlasy vás unavují a chtěla jste změnit střih. Ale co byste pro něj neudělala? A že jste chtěla vidět ten nový film? Co na tom, vždyť má pravdu. Společných chvilek je tak málo! Manipulace je zatím nenápadná.

Pak se přání změní ve vydírání

Ano, i v normálním vyváženém vztahu děláme kompromisy. Ovšem pokud to je takový vztah, tak mu na první otázku odpovíte, že se rozhodnete sama. Pak přijdete ostříhaná a on vám pochválí nový účes. Ale pokud je to manipulátor, budou se jeho požadavky stupňovat. Jednou pak uslyšíte například: „Jestli půjdeš na ten večírek, už se nevracej.“ nebo: „Jestli mě máš ráda, tak tohle na sebe nevezmeš.“ A tak dále, a tak dále… Když vyhovíte, definitivně tím potvrdíte, že jste se podvolila manipulaci. Nebo se vzepřete.

Začarovaný kruh. Jak z toho ven?

Možnosti skutečné manipulace jsou široké. Pokud začnete takovému partnerovi podléhat, bude se pouštět dál a dál a snižovat vaši sebedůvěru. Bude vám dávat najevo, že jste vlastně úplný hlupáček. Vůbec byste si bez něj nevěděla rady. Časem bez jeho souhlasu neuděláte nic. Jak se dostanete do bludného kruhu zautomatizovaného jednání, bude těžké dostat se ven. Nejdůležitější je uvědomit si, že partner s vámi manipuluje. A že si nechcete manipulaci nechat líbit. To, že chcete být sama sebou, neznamená, že jste partnera přestala milovat. Ale ráda musíte mít především sama sebe. Vaše sebeúcta dostala zabrat a vy ji potřebujete dostat zpět.

K TÉMATU  Lucie (47): Dcera mi nikdy neodpustí, co jsem udělala. Já jsem ale nemohla jinak

Každý vztah musí mít své hranice. Nikdo by neměl po druhém chtít něco, co je proti jeho přirozenosti. Ovšem zbourat stereotyp, do kterého jste se manipulací partnera dostala, nebude jednoduché. Může to trvat i několik let.

Jestli mě máš ráda, tak… Manipulace partnerem zarazte hned v počátku
zdroj: 123RF.com

Teď nebo nikdy

Nejzdrženlivější reakcí na odhalenou manipulaci je “ignorovat a pokračovat”. Zkrátka a dobře na jeho hru nepřistoupíte a projevy manipulace přejdete.  Současně dáte partnerovi najevo, že o jeho manipulaci víte. Například slovy: „Nechme to být, řešme důležité věci…“ Další reakcí je tvářit se nechápavě. Jako že vůbec nevíte, co tím myslí. Že nerozumíte tomu, co je pro něj důležitého na vašich vlasech. Vy si přece rozhodujete o tom, co budete mít na hlavě. On si vás přece vzal kvůli osobnosti a ne kvůli vlasům. Co by se stalo, kdybyste o vlasy třeba přišla, měl by vás méně rád?

Další taktikou je “přeskakující gramodeska”. Na partnerovy námitky budete neustále odpovídat stejně. Nedáte se vyprovokovat, zastrašit. Budete trvat na svém. Bez dalších argumentů a vysvětlování. Prostě “vy to chcete”. A máte právo to chtít.

Dejte jasně najevo, kam až jste ochotna jít

Účinnou metodou je také změnit perspektivu jeho pohledu. Chtějte po něm totéž, co chce on po vás. Možná se začne ošívat a zjistí, že jemu by se vůbec ve vaší kůži nelíbilo. Připravte se ale, že nemusí pomoci nic. Pokud se z manipulátora stane psychický vyděrač a situace se bude stupňovat k hranici tyranie, je nutné ze vztahu odejít. A to i přesto, že bude tvrdit, jak vás miluje a že chtěl vždycky jen vaše dobro.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Opálená pokožka s rovnoměrným bronzovým tónem je již několik let na vrcholu popularity. Zejména v létě, když na sobě nosíme jen několik kousků oblečení, se chceme pochlubit krásně opálenou pokožkou. Zkrátka jako bychom se právě vrátili z dovolené strávenou na exotickém ostrově! Jenomže mnoho z nás se sluníčku vyhýbá, často kvůli škodlivému vlivu ultrafialového záření. Jak tedy docílit opálené pokožky bez opalování?
Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.
Britney Spears, dnes již 40letá popová princezna, vyjádřila přání, mít se svým snoubencem Samem Asgharim svého třetího potomka. Dočkají se 16letý Sean a 15letý Jayden dalšího sourozence?
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.

Výběr článků

Ve velkém stylu si Marek Ztracený podmanil letošní ceny Žebřík, zatímco Ewa Farna a Chinaski nezůstali pozadu. Výjimečný večer v Plzni přinesl nejen hudební oslavy, ale i poctu legendě Jiřímu Suchému.
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.

Nepřehlédněte

Když žena řekne svému vyvolenému to pověstné “ano”, začne škála plná svatebních příprav. A vedle výběru ideálního obleku a svatebních šatů, dojde také na výběr svatebních oznámení.
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek