Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
superpotraviny
Superpotraviny jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. (foto: 123RF)

17. 12. 2019

Zachrání vám superpotraviny život?

Pokud budete denně chroupat chipsy a pít sladké limonády, nepomůžé vám žádná superpotraviny. K tomu, abyste byla v kondici, potřebujete dodržovat základní principy zdravého životního stylu. Dobře spát, denně se hýbat a kvalitně se stravovat. Ale abyste využila potenciál superpotravin, nemusíte ráno popíjet zelenou hmotu, která se vám bude protivit -a mimo jiné je dost drahá. Zařaďte do jídelníčku superpotraviny, které vám budou chutnat a navíc dodají tělu potřebné látky.

Zdraví z domácích zdrojů

Pro zdravou výživu jsou důležité především vitaminy, minerály, antioxidanty, vláknina a omega-3 mastné kyseliny. V mnoha doporučovaných seznamech superpotravin jsou převážně potraviny z dovozu. Ale už naši předci věděli, že nejzdravější je to, co vypěstují na své zahrádce. I dnes odborníci zdůrazňují, že dlouhé cesty z pole ke spotřebiteli nejsou ideální.

Lokální potraviny, které mohou do maximálního stupně zralosti dorůst ve vašem okolí, mají navíc tu výhodu, že jsou na ně lidé v dané oblasti zvyklí a adaptovaní. Je u nich i tedy menší riziko možných alergií. Tak zapomeňte na exotiku a sáhněte po potravinách, které se vám zdají velmi běžné a obyčejné. Přitom jsou svými účinky srovnatelné a někdy je i předčí.

Vyberte si superpotraviny na zimní období

Rakytník – jeho plody jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitaminů A, B, C, D, E a K, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Využívá se pro své antioxidační účinky, posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí organismu, pomáhá bojovat proti stresu. Jeho účinky oceníte také při problémech s trávením a funguje i jako prevence řady vážných onemocnění či jako pomocník při jejich léčbě.

Kapusty – růžičková kapusta obsahuje větší množství vitaminu C, než například citron, pomeranč nebo kiwi.  K tomu má navíc spoustu vitaminu B1, který pomáhá proti stresu, a také kyselinu listovou. Klasická kapusta je bohatá na vlákninu a působí skvěle na trávicí systém a zažívání. Obsahuje vitaminy C, B a E, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a kyselinu listovou. Podobně jsou na tom další zelené potraviny, jako mangold nebo špenát. Ten má vysoký obsah železa, hořčíku, draslíku a vápníku. Podporuje krvetvorbu, čistí organismus a střeva. Taková brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze.

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje
zdroj: 123RF.com

Papriky – bez ohledu na barvu obsahují vitaminy B a C a také vápník, draslík, železo a hořčík.

K TÉMATU  Pít hodně nebo málo vody? Jaké mýty panují kolem pitného režimu? A co vašemu tělu prospěje nejvíce?

Červená řepa – je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitaminu C, a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. 

Dýně – pomáhá zbavit tělo toxinů a tuků. Je plná vitaminů, obsahuje kyselinu listovou, omega-3 mastné kyseliny, hořčík, draslík, vápník, měď, železo, zinek a fosfor.

Jablka – přezdívá se jim “kulatá lékárna”. Obsahují vitamin C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách, a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi, čistí střeva a posilují dásně.

Suché plody a luštěniny

Silným antioxidantem jsou slunečnicová semínka, která navíc zvyšují hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám.  Konopné semínko obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která působí pozitivně na pokožku. Další mastné kyseliny podporují udržení hormonální rovnováhy a pomáhají zabraňovat poškození pokožky. Skvělým zdrojem hořčíku, vápníku, zinku i zdravých tuků jsou vlašské ořechy. Snižují hladinu cholesterolu a riziko infarktu, posilují střeva, pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Také posilují sexuální potenci a plodnost, jsou dobré jako prevence chudokrevnosti a proti nervovému vyčerpání, stresu a depresím.

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje
zdroj: 123RF.com

Nezapomeňte na pestrost

Mnoho dalších potravin přispěje k vyváženému jídelníčku a zároveň posílí vaše zdraví. Jsou to například luštěniny, bohaté na vlákninu, bílkoviny, škroby, vitaminy, vápník a železo. Vejce jako kvalitní zdroj bílkovin nebo česnek, který díky obsaženým látkám, vitaminům a minerálům posiluje obranyschopnost organizmu, podporuje látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.

Místo kimči si naložte české zelí

V poslední době se všude skloňují zdraví prospěšné fermentované potraviny. Ale vždyť mezi  ně patří také “obyčejné” kysané zelí. Naložte si ho do soudku, schovejte na chalupě ve sklípku nebo napěchujte do sklenic a máte po celou zimu vynikající zdroj selenu, vitaminů A a C, vápníku, fosforu a mnoha dalších prospěšných látek.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.
Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
Vánoce patří mezi nejkrásnější období roku. Všechno se třpytí, blýská a svítí. Proměňte i svůj domov v kouzelné místo plné vánoční atmosféry. Ať už je však váš byt velký nebo maličký, existuje spousta způsobů, jak ho přes Vánoce vyzdobit. Připravili jsme pro vás seznam toho, co by vám rozhodně nemělo uniknout.
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?

Výběr článků

Jeho design je tak čistý a jednoduchý, že vypadá jako přepravní kontejner. Little Big House stojí na svahu hory Mount Wellington ve Fern Tree v Tasmánii. Projekt dokončený v roce 2010 a dokonce vyhrál ocenění v kategorii rezidencí a novostaveb. Jak se vám líbí?
Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?

Nepřehlédněte

Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek