Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Naklíčená semena patří mezi to nejzdravější, co můžete sníst

Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Naklíčená semena patří mezi to nejzdravější, co můžete sníst
zdroj: 123RF.com

02. 12. 2019

Proč jsou naklíčená semena tak zdravá?

Klíček je součástí semene. To obsahuje různé zásobní látky, z nichž klíček čerpá energii a prvotní stavební materiál při klíčení. Jedná se tedy vlastně o rostlinnou obdobu mateřského mléka. Právě díky obsahu účinných látek jsou přitom naklíčená semena enormně zdravá. Proč ale tak moc? Pokud tělo v potravě přijme komplexní sacharidy, bílkoviny či tuky, musí tyto látky přeměnit na jednoduché sacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny, což ho stojí energii, kterou by jinak mohlo využít jinak, např. na rekonstrukci buněčné tkáně.

Přírodní multivitamín

Živiny v naklíčených semenech jsou ovšem v přímo využitelné podobě. Vyskytují se v nich tedy právě jednoduché sacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny, s nimiž má lidský organismus minimum práce. Ba co víc, naklíčená semena obsahují také vitamíny a minerály, stejně jako enzymy, což jsou bílkoviny, které řídí většinu biochemických procesů v těle. Podílejí se tedy i na trávení. Pokud je organismus nepřijímá ve stravě, musí si vyrobit vlastní, což ho opět stojí energii. Budete-li zkrátka konzumovat naklíčená semena, získáte důležité živiny a proces trávení bude zároveň velmi efektivní.

Potraviny, které lze naklíčit

Naklíčená semena je vhodné konzumovat syrová, protože tepelnou úpravou se ničí enzymy, takže trávení vařených potravin je pro tělo více namáhavé. Naklíčit lze v každém případě např. luštěniny, tedy hrách, cizrnu nebo čočku. Pozor si ovšem musíte dát na fazole. Z nich je možné naklíčit a konzumovat syrové pouze mungo a adzuki. Klasické fazole (bílé, černé, červené a další) totiž obsahují nebezpečné látky, které lze zničit pouze vařením. Naklíčit je tedy můžete, ale nejezte je syrové!

Bílý chléb z obchodu není to pravé

Každopádně můžete naklíčit i lněná semínka, semena bylinek (např. vojtěšky nebo řeřichy), pseudoobiloviny (quinou, amarant, pohanku) nebo obiloviny (žito, oves nebo pšenici). Na obilném zrnu je přitom možné názorně demonstrovat, jak je klíček důležitý. Celozrnné pečivo totiž obsahuje všechny části včetně klíčku. Pokud si ale např. koupíte bílý chléb, ten je vyroben z bílé mouky, a ta zase pšenice, ze které byl klíček odstraněn. Výživová hodnota takové potraviny je proto výrazně zredukována.

K TÉMATU  Renée Zellweger si Oscara za roli ve snímku Judy zaslouží! Proč celé roky nenatáčela?

Postup klíčení semen

V současné době si můžete klíčky zakoupit v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech. To je samozřejmě nejjednodušší, nicméně v kupovaných klíčcích se mohou vyskytovat bakterie. Optimálně tedy nechte semena vyklíčit doma. K tomu si můžete pořídit klíčidla, tzn. klíčící sady a misky v různých velikostech, které vám celý postup usnadní. Na vás bude pouze semena pravidelně zvlhčovat, a to ideálně filtrovanou vodou, čímž ještě zvýšíte jejich hodnotu. Ani klíčidla však nepotřebujete, postačí vám pouze zavařovací sklenice, menší plátno a gumička. Jak postupovat?

  • Semena, která chcete naklíčit, propláchněte a dejte do sklenice, a to zhruba do jedné třetiny. Následně do tří čtvrtin zaplňte vodou a nechte přes noc stát při pokojové teplotě.
  • Druhý den vodu vylijte, semena opět propláchněte a vložte je zpět do sklenice. Na hrdlo dejte menší plátno a zajistěte gumičkou. Klíčky by se měly objevit do jednoho dne.
  • Během klíčení musí být semena neustále ve vlhku. Pravidelně tedy do sklenice lijte vodu, následně sklenici otočte a vodu přes pláténko sceďte.
  • Zhruba za 48 hodin by mělo být klíčení u konce (u některých potravin ale trvá déle). Klíčky nakonec opláchněte, dejte do čisté sklenice a skladujte v lednici v nepřikryté nádobě.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.
Tenhle neobvyklý dům v přírodě je snem snad každého malého kluka. Pokud zůstanete sami na pustém ostrově, už víte, jak se tam zařídit, než dorazí pomoc. Ze své smůly uděláte prázdninový pobyt v ráji.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
Strečink je jednoznačně nezbytnou součástí jakéhokoli tréninku či cvičení. Pomáhá zvyšovat flexibilitu a rozšiřovat možnosti pohybu těla. Správně byste měli strečink provádět jak před, tak i po cvičení. Před tréninkem je třeba tělo trochu prohřát a připravit na zátěž, aby nedošlo ke svalovým křečím. Po cvičení musíte zase svaly trochu zklidnit. A právě to dokáže správný strečink.

Výběr článků

Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
Mláďátka jsou vždycky roztomilá, a platí to nejen o těch zvířecích. Tihle rozpustilí mazlíčci vám zaručeně zvednou náladu, a někteří z nich úplně volají o to si je pochovat.
Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.

Nepřehlédněte

Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.
Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek