Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Mami, bolí mě břicho, nemůžu do školy. Jak poznat a reagovat na vypočítavou lež dětí

Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
Mami, bolí mě břicho, nemůžu do školy. Jak reagovat na dětskou lež
zdroj: 123RF.com

28. 10. 2019

Malá lež plodí větší

Začíná to maličkostmi. Nespláchly toaletu, neumyly si před obědem ruce, nevyčistily si zuby. Ale vám řeknou, že to udělaly. Lež jen tak z pohodlnosti, aby se děti nemusely vracet a vykonat něco, co je nebaví. Tak to prostě zkusí.

Testují si reakci dospělých. A když jim to projde, pokračují dál. Podle odborníků je lhaní běžná věc a u předškolních dětí jde prý dokonce o znamení normálního vývoje mozku. Do šesti let věku se pokládá lhaní u dětí za běžné.

Ovšem jakmile je budete bagatelizovat, začnete je považovat za normu, či se dokonce smát a vtipkovat, co si to dítě zase vymyslelo, můžete si zadělat na velký problém. Protože odnaučit děti ve školním věku lhát už nebývá jednoduché.  

Lež ze strachu, lež z prospěchu

Mami, mě bolí břicho,“ řekl nedávno ráno matce šestiletý prvňák. Hodná maminka zařídila hlídání a chlapeček se povaloval doma u pohádek. Byl teprve třetí zářijový týden. Chlapeček, nezvyklý na školní režim, si zřejmě chtěl udělat jeden volný den. Jenže hlídací babička lež obratem odhalila.
V tomto věku už jde o jasnou lež z prospěchu a v podstatě o záměrný podvod s cílem oklamat jinou osobu. Nelze ji proto brát na lehkou váhu. Je třeba se dobrat toho, co dítě ke lži vedlo. Jakmile mu totiž taková lež projde, bude se na této vlně vézt pohodlně dál. A bude se domnívat, že mu projde lež větší a ještě větší.

Stejně nebezpečná může být lež ze strachu. Dítě se nemusí ve škole stát hned třeba cílem šikany. Stačí něco malého. Zatím si nenašlo kamarády. Nelíbí se mu učitel. Nezvládá přísnější režim, než jaký byl ve školce. I takovou lež je třeba odhalit a řešit.

K TÉMATU  Jak vyvážit kariéru a rodinný život: Strategie pro moderní rodiče

Dejte dítěti šanci přiznat se. Pokud se přizná, rozeberte s ním důvody, proč lhalo. Když se přiznalo, tak ho netrestejte. Ale vysvětlete mu, že lhát se nemá.

Nejdete dítěti příkladem? Milosrdné lži dospělí říkají denně

Je prokázáno, že prakticky denně řeknete nějakou milosrdnou lež. Například, že to kolegyni sluší nebo že ten koláč je dobrý. Zasmějete se šéfovu vtipu, který vám vůbec vtipný nepřipadá. Vymluvíte se z návštěvy s tím, že máte rýmu.

A dítě vás často slyší. Třeba jak jste chválila před domem sousedku, že má pěkný účes, a doma jste manželovi řekla opak. Druhý den vám dítě na otázku, zda snědlo svačinu, řekne, že ano. Přitom ji vyhodilo do popelnice. Dítě se prostě učí formou nápodoby, a tak si může vytvořit vzorec, že když lžete vy, může také. Přitom v tomto případě jde “jen” o milosrdnou lež, kdy “chrání” druhé před informacemi, o nichž ví, že by mohly ublížit.

Takže prvním a nejtěžším krokem je neříkat milosrdné lži. Jestli se vám něco nelíbí, raději mlčte a nechvalte. Nechce se vám s přítelkyní na kafe? Řekněte jí to. Nevymlouvejte se na neexistující problémy. Jinak budete těžko dítě přesvědčovat, že vy můžete a ono ne.

Rozlište lež od fantazie. Nechte děti vyprávět příběhy

Mnoho dětí vypráví od raného věku příběhy, které se nestaly. Dovedou je podat takovým způsobem, jako by to byla skutečnost. Vymyslí si imaginární kamarády, přikrášlí události, které se skutečně staly. A v této fázi je důležité odlišit fantazírování od skutečné lži. Motivací může být snaha být zajímavý. Dokázat se bavit ve společnosti starších lidí, upoutat je svými zážitky.

Děti v tomto případě rozvíjejí svou fantazii a vy jim musíte dát najevo, co je lež a co je vymyšlený příběh. Dopřejte jim jejich vymyšlené postavy a neříkejte, že lžou. Spíš poukažte na to, že je to hezký příběh a že by ho dítě mohlo nakreslit, napsat. Můžete si s ním hrát na malého spisovatele, vypravěče příběhů, které ještě nejsou v knížkách. Jen ukažte dítěti hranice mezi smyšlenkou a pravdou.

K TÉMATU  Jak přežít dobu, kdy se z vašeho roztomilé dítka stane puberťák?

Místo konstatování “zase mi lžeš”, řekněte “vyprávěj svůj nový příběh”. A poslouchejte tak, jak vaše dítě poslouchá pohádku před spaním. Pak mu třeba zatleskejte nebo poděkujte a řekněte, že se těšíte, až vymyslí další.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Mšice jsou jedním z nejnebezpečnějších a nejškodlivějších druhů hmyzu. Jednak zabíjejí naše milé rostliny, ale i vůbec myšlenka, že máme v domácnosti parazita, není vůbec líbivá. Pokud se něco takového tedy stane, jak s tím bojovat? Co proti mšicím obecně platí a jak se jejich nastěhování do našeho domu vyhnout?
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Odstranit dioptrickou vadu, zbavit se navždy brýlí, ale i další zákroky si stále častěji pořizujeme na splátky. Které?
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Máte pocit, že se točíte v bludném kruhu? Věci se nevyvíjí podle vašich představ? Máte pocit, že všechno je špatně? Že se ostatní mají lépe než vy? Zkuste se uvolnit a nechat všechno být. Hlavně se přestaňte bránit a obviňovat druhé kolem vás.

Výběr článků

Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.
Jeden by se ze všech těch vědeckých studií zbláznil. Co platí dnes, za pár týdnů už se zase shazuje ze stolu. Jak se to tedy má s vodou s citronem, kterou jsme měli pít každé ráno? Pomůže nebo naopak? Možná vás fakta překvapí.

Nepřehlédněte

Vraťme se společně na hudební scénu, kde se jedna z nejoblíbenějších českých zpěvaček, Anna K, po dlouhých šesti letech vrátila s novým albem, které nese název "Údolí včel". Pro fanoušky to bylo dlouhé očekávání, a jejich trpělivost byla odměněna. To, co nám Anna K přináší na této desce, je nádherný návrat do světa hudby a zároveň připomínka toho, že tato zpěvačka má stále mnoho co nabídnout.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek