Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Televize může posloužit jako učebnice. O filmech je ale třeba podle odborníků s dětmi mluvit

Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Televize jako učebnice
family, leisure and people concept - happy mother, father, son and daughter with popcorn watching tv at home

Televize jako učebnice

Jak jsme naznačili už v úvodu, televize jako učebnice posloužit rozhodně může. Sledování má ale svá pravidla a bez vaší přítomnosti nebo zúčastněnosti se to neobejde. Jak se s dětmi o filmech bavit a které filmy můžete sledovat?

Pamatujete si francouzský vzdělávací animovaný televizní seriál z roku 1987 Byl jednou jeden život? Díky nezapomenutelným bílým krvinkám v roli policajtů s obušky mnoho tehdejších dětí pochopilo, jak funguje krevní oběh v lidském těle.

Televizi jde jako pomocníka při výuce využít i dnes. K ruce může být učitelům i rodičům řada současných dokumentů, filmů a seriálů vykreslujících nejenom dobu, ale i důležité fenomény či skutečnosti.

Seriál Černobyl a další

Příkladem je loňský projekt České televize Dukla o tragické události v černouhelných dolech z roku 1961 nebo letošní hit – seriál Černobyl o nejhorší jaderné havárii. Podle učitelky 2. stupně Terezy Vaněčkové jsou podobné snímky dobrým příkladem, jak v dětech vzbudit o učivo větší zájem. „Cokoli, co studenty zaujme a zároveň je nenásilně vzdělá, je dobré. S některými dokumenty, které jsou primárně určeny jako výukové, bývá problém. Žáci v nich často prokouknou učebnicový text s vizuální stopou. V tomto ohledu preferuji spíš formu příběhu i za cenu drobných faktických nepřesností nebo odchylek,“ říká Vaněčková. Dodává ale, že na nuance je poté potřeba je upozornit.

Jak diskutovat u televize

Právě filmy a seriály v dětech často probouzí takový zájem, že o tématu samy chtějí diskutovat, ať už s rodiči, nebo mezi sebou. „Toho mohou využívat rodiče i učitelé a dovysvětlit tak některé souvislosti a pozadí příběhů. Samozřejmě je ale nutné uzpůsobit promítaný snímek věku dětí, aby téma pochopily a udržely pozornost. To se mi ve výuce podařilo například při filmu Mikrokosmos, pojednávajícím o hmyzím životě,“ dodává Vaněčková.

Co ještě zkusit

Pokud chtějí rodiče či učitelé podobné doplňky učiva využít, nejsou už odkázáni jen na půjčovny a televizní vysílání. Dobové a historické seriály v poslední době zažívají boom. Velmi oblíbené je seriálové drama Černobyl, ale úspěšný je například také výpravný seriál Viktorie, který popisuje období vlády jedné z největších panovnic a čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny.

K TÉMATU  Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Z českého prostředí můžete zkusit například dokumentární snímky o českých sportovcích jako Emil Zátopek nebo Věra Čáslavská. Divácky atraktivní je pak také snímek Milada o vykonstruovaném politickém procesu z komunistického Československa. Tyto filmy najdete i v nabídce internetových televizí.

Dokumenty na desítky způsobů

Omezovat se ale nemusíte s dětmi pouze na historická témata. Mezi vysoce hodnocené přírodovědné pořady patří např. planeto Česko nebo Earth: Den na zázračné planetě.

Přestože nabídka na televizi a internetu je dobře dostupná a více než dostatečná, neznamená to, že doučování či rozšiřování obzorů je možné nechat pouze na televizní či počítačové obrazovce. „Filmy a seriály musíme chápat pouze jako užitečnou pomůcku. Mnohem podstatnější je, jak poté děti s informacemi pracují. Je proto důležité s nimi často mluvit a pomáhat jim utvářet si názory a spojovat věci do souvislostí,“ uzavírá Vaněčková.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.
Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?
Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?
Někdo se narodil jako barvoslepý a celý život neviděl nic z barev tak, jak je vnímáme my ostatní. Jaký je to asi pocit, spatřit to všechno kolem poprvé? Speciální brýle umožní takovým lidem vnímat barevné spektrum. A tady se můžete podívat na reakce lidí, kteří to právě zažívají.
Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.

Výběr článků

Umět lyžovat, bruslit. Dnes běžný standard pro mnoho rodin. Ale co když vaše dítě zimní sporty nezajímají? Má k nim odpor? Může se vám podařit ho překonat?
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?

Nepřehlédněte

Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek