Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Klára Kolouchová je první Češka, která zdolala vrchol hory K2. Její příběh teď natočí Jana Počtová

I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Klára Kolouchová zdolala horu K2. O jejím životě i triumfu vzniká dokument
zdroj: bontonfilm

12. 08. 2019

12. 08. 2019

Klára Kolouchová má za sebou čerstvé zdolání osmitisícovky K2. Nadšená horolezkyně stanula na jejím vrcholu 26. července a je první Českou, které se to podařilo. A nejen to, celkově je pátým Čechem vůbec, který horu K2 pokořil. Ta má 8611 metrů nad mořem a jedná se o druhý nejvyšší vrchol světa. Letos už má tak Kolouchová za sebou druhý úspěch, protože v květnu zdolala horu třetí nejvyšší horu světa – Kančendžengu.

K2 jako nejobtížnější hora světa

Legendární K2 je sice až za Everestem, co se týká nadmořské výšky, ale obecně panují názory, že výstup na ni je obtížnější a také nebezpečnější. Klára o tom ví své – letošní úspěšný pokus o zdolání této hory byl už jejím třetím pokusem. Poprvé se k němu vydala v roce 2016, ale výpravu překazila lavina. V roce 2018 to zase byla viróza, která ji během výstupu přepadla.

Sbírá jeden vrchol za druhým

Klára Kolouchová (*6. září 1978) má už dnes za sebou hned několik osmitisícovek. První velký vrchol pokořila už v roce 2005, a to Aconcaguu (6959 m.n.m.), nejvyšší vrchol Jižní Ameriky. V roce 2007 zdolala Mount Everest, ještě pod jménem Klára Poláčková. Dnes dvojnásobná maminka má za sebou i úspěšné výstupy na Mount McKinley, zvanou dnes Denali (6190 m.n.m.) , což je nejvyšší vrchol Severní Ameriky, nebo Elbrus (5642 m.n.m.), který je zase nejvyšší v Rusku. Výstupem na K2 si splnila svůj veliký sen.

Výstup vyžaduje přípravu

Cesta Kláry k nejvyšším vrcholům odstartovala, když žila a pracovala v Londýně. Tam se zdržela čtyři roky po studiu na gymnáziu a na Vysoké škole obchodního managementu na Anglo-American University v Praze. Právě tehdy začala s přípravou a tréninkem, který obsahuje běhání na oválu nebo venku s batohem se zátěží, plavání v bazénu i posilovnu a kruhový trénink. Během přípravné fáze před výstupem takto trénuje dvoufázově i šestkrát týdně.

K TÉMATU  Nahá na Sněžce! Jitka Čvančarová vstoupila do roku 2024 nevšedním způsobem: Novoroční výstup bez oděvu na nejvyšší horu Česka!

Dokument ukáže nezdar i triumf

V roce 2013 se vdala a s manželem má dvě děti, Emmu a Cyrila. K jejím oblíbeným sportům patří i tenis nebo lyžování. Je zajímavé, že horolezectví považuje stále jen za svůj koníček. Kromě mateřské dovolené má úspěšnou kariéru v byznysu a reklamní agentuře.

Pokud vás zajímá její život i dobrodružství na cestách k vrcholu, těšte se na nový dokumentární film, který připravuje režisérka Jana Počtová. Ta se spolu s kameramanem zúčastnila expedice na horu K2 až do základního tábora. Snímek se přitom zaměří na samotnou osobu Kláry Kolouchové, její příběh a autentické záběry z hor a přírody. Film začal vznikat už v době druhého neúspěšného pokusu, takže budeme svědky zklamání i následného triumfu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Ačkoliv z vědeckého hlediska se může zdát, že barva očí nemůže mít s povahou člověka pranic společného, nenechte se mýlit. Mnoho starověkých národů věřilo, že barva očí má svůj význam. Najděte si v článku svou barvu očí a zjistěte, co říká o vaší osobnosti!
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Podzim se hlásí o slovo a pro všechny milovníky zeleně to znamená jediné - je třeba začít rostlinky pomalu připravovat na období odpočinku, vegetační klid totiž začíná na podzim a končí až na jaře. Zatím se ale nemusíte úplně plašit, a pokud chcete mít ještě nějakou chvilku krásně zelený a rozkvetlý balkon, můžete ho mít. Které květiny nebo bylinky přežijí i chladnější počasí?
Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.
Na letošní zimu se opět vyrojila spousta krásného oblečení pro ženy. Hlavním heslem je různorodost. Frčí lesklé, kovové barvy, černá – bílá, žlutá, růžová a samozřejmě i různé barevné kombinace. Kožešinové límce jsou stále módní, ale měly by být vždy odnímatelné.
Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?

Výběr článků

Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.
Léto je tady a v rámci jakéhosi odlehčení účesů možná nejednoho z nás napadlo, že zrovna teď přišel čas na změnu. Jestli rádi jdete vstříc novým trendům, pak nepřehlédněte svěží účes wixie, který je plný života, energie a mladistvého stylu. Pokud se chcete cítit jako hvězda a dodat své image ten správný šmrnc, bude právě wixie sázkou na jistotu. Komu sluší, jak ho nosit a v čem je charakteristický? Odhalte jeho tajemství.

Nepřehlédněte

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek