Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Cestovní pojištění je nutné. Co dělat a jak se zachovat, když vás na dovolené potká smůla

Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Když vás na dovolené potká smůla. Co dělat a jak se zachovat
zdroj: 123RF.com

29. 07. 2019

Pojištění je základ. Zkontrolujte si však jeho rozsah

Cestovní pojištění je dnes na dovolené základem každého cestovatele. Přečtěte si však podrobně rozsah pojištění a raději si připlaťte. Říkáte, že vám se nemůže nic stát. Stačí chvilka nepozornosti a noha může být pod kamenem, který sotva zvednou dva siláci.

Nejdůležitější součástí je pojištění léčebných výloh. Tady se nevyplatí šetřit. Pokud budete litovat několika stokorun, může vás zruinovat zdánlivě banální nehoda, například zlomená noha v Alpách. Vždyť desetiminutový let vrtulníkem v Rakousku stojí 3 tisíce EUR!

Asistenční služba se hodí, když musíte komunikovat v jazyce, který neovládáte. Pomůže vám vyřídit například ošetření v nemocnici a další záležitosti. Nezapomeňte také na cestovní pojištění odpovědnosti, abyste byla krytá, když někomu způsobíte škodu.

Jezdíte sama nebo jen s kamarádkou? Registrujte se v DROZDU

Na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR najdete nejen informace o situaci v rizikových oblastech světa, ale také registrační formulář v systému DROZD. V případě hrozícího nebezpečí v lokalitě, kam cestujete, vám pak bude odeslán e-mail či SMS s varováním a dalšími potřebnými informacemi.

Zemětřesení, sopky, teroristé

Když se vrátím k bouřce na Chalkidiki, zahynuli tam také čeští turisté. Možná jen proto, že se ubytovali s karavanem prakticky na pláži a nebyli jakkoli chráněni. Zvláště pokud cestujete sama, má smysl přemýšlet o hrozícím nebezpečí a raději se ho vyvarovat.

Například zemětřesení se vyskytuje v mnoha turisticky oblíbených oblastech. Pokud jedete do takové oblasti, zjistěte si ihned po příjezdu, jaká bezpečnostní opatření má váš hotel. Kde jsou evakuační trasy, únikové východy, shromaždiště nebo kryty. V případě záchvěvů země nebo budov se pokuste okamžitě dostat na volné prostranství mimo dosah pádu okolních budov, stromů a sloupů elektrického vedení.

Aktivní sopky jsou velkou turistickou atrakcí. I když je ve vyspělých zemích pohyb turistů dobře organizován místními úřady, přesto se vyplatí zjistit si, jak se chovat v případě erupce.

K TÉMATU  Jak se správně starat o zuby. Ať váš chrup září na míle daleko

Jestliže se stanete svědkem teroristického útoku, schovejte se. A pokud se vyskytne sebemenší příležitost, utíkejte. A když si myslíte, že už jste v bezpečí, utíkejte ještě dál.

Nezapomeňte na svou bezpečnost a dejte o sobě vědět

Když jedete na výlet nebo někam mimo svou destinaci, informujte o tom někoho. Například delegáta cestovní kanceláře, recepčního v hotelu, napište to svým známým. Může to urychlit pátrání, pokud budete mít nehodu nebo budete nezvěstná.

Nedělejte na dovolené nic, co by vás ohrožovalo na životě. Sledujte místní aktuální zpravodajství a v případě nehody či živelné katastrofy poslouchejte pokyny místních bezpečnostních složek. Vždy u sebe mějte kopii osobních dokladů, cestovního pojištění a telefonní číslo na konzulát. Pokud se ztratíte v neznámém terénu, volejte v Evropě jednotné číslo tísňového volání 112.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.

Výběr článků

Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.

Nepřehlédněte

Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek