Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Dítěti se stýská. Jak mu nejlépe pomůžete, když nejste poblíž

Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
Dítěti se stýská
Zdroj:123RF.com

17. 06. 2019

Dítěti se stýská na chatě

Letní prázdniny znamenají vymyslet pro dítě program na celé dva měsíce. Dítěti se stýská, ať je bez vás kdekoli. Pomoc prarodičů nebo příbuzných se hodí vždycky. Pokud jsou již v důchodu nebo si vezmou část dovolené, aby vám pomohli hlídat, je to skvělé. Ať budou na vlastní chatě nebo vyjedou s dětmi na nějaký pobyt, vždy je pro menší dítě přijatelnější, když bude se známou osobou.

Stýskání určitě přijde také. Někdy ukápne pár slziček před usnutím, jindy se volá maminka, když dítě něco bolí nebo se popere s bráchou. Je to normální a vy byste se o tom vlastně ani neměli dozvědět. Vždyť vaši příbuzní zvládnou dítě uklidnit a zabavit je, aby brzy zapomnělo.

Věřte dospělým a neztěžujte práci vedoucím a vychovatelům

Ke stýskání přispívají velkou měrou mobilní telefony a každodenní volání rodičů. Jestliže chcete, aby vaše dítě bylo v pohodě, nevolejte mu. A nechtějte, aby denně volalo vám. Mnoho rodičů má pocit, že dítě rozhovor s ním uklidní a potěší. Opak je pravdou. Po skončení rozhovoru pak většinou prarodiče nebo táboroví vedoucí musí hasit daleko větší smutek. Někdy i pláč a snahu zabalit si a pádit domů.

Zkuste se vrátit ke staré dobré pohlednici. Pokud je dítě u babičky a dědy, jedna za týden stačí. Zbytek nechte na nich. Jestliže se domluvíte na večerní SMS od dospělého typu „vše OK“, uděláte pro své dítě víc, než když s ním budete denně vést dlouhé hovory.

Na škole v přírodě i na táboře také bez mobilů

Škola v přírodě je pro malé školkaře a školáky jednodušší, než tábor. Jedou tam totiž s dětmi, které znají, s učiteli, kteří jsou s nimi celý školní rok. Tím pádem mají v partě vlastně stejnou roli, jako ve školce či školní třídě. Ani zde se nedoporučuje mobilní telefon. Učitelé a vychovatelé si umějí s chvilkovým dětským smutkem poradit.

K TÉMATU  Zdravé stravovací návyky pro děti: Jak podporovat vyváženou stravu?

Totéž platí o letních táborech. Stačí maličkost, například zdánlivá nespravedlivá prohra v závodě, a dítě už píše rodičům srdceryvné SMS. A někteří rodiče obratem volají hlavnímu vedoucímu, aby „křivdu“ vyřešil. Mezi tím dítě na událost dávno zapomnělo a zapojilo se do hry. Zkušení táboroví vedoucí doporučují dát místo mobilu dítěti s sebou oblíbenou hračku nebo knížku.

Nejlepší, co pro své dítě mohou udělat rodiče, je korespondence. Ideálně obden. Pro menší děti se doporučuje poslat pohled ještě před začátkem tábora, aby na ně čekal už při příjezdu. Zprávy mají být pozitivní. Zásadně se vyvarujte smutných informací a slovům o stesku. Přejte dětem pěkné zážitky a povzbuďte je, aby si užily dobrodružství a legraci.

Když všechno selže, je čas dítě netrápit a vzít domů

Vzpomínám si na své dětství, jak jsem se moc těšila na prázdniny k babičce. Moje o dva roky mladší sestra jela poprvé se mnou. Hned první večer tak usedavě plakala, že přítomným tetám nezbylo nic jiného, než ji o půlnoci posledním autobusem dovézt zpět k rodičům. Stává se, že někomu nepomůže čas ani dny plné zábavy a aktivit. Vedoucí si všimnou dítěte, které zůstává i po několika dnech na táboře plačtivé, straní se zábavy a jen počítá dny do odjezdu. Jestliže vám vedoucí zavolá a doporučí, abyste vzali malého táborníka domů, udělejte to.

Po návratu domů dítěti předčasný návrat z tábora nevyčítejte. Nesmějte se mu, nepředhazujte mu to jako jeho selhání. Nevyprávějte o tom před ním známým a příbuzným.  Mluvte s ním o pozitivních zážitcích z tábora a o dalších prázdninových plánech. Třeba to zkusí příští rok.

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zdá se vám, že se váš život nevyvíjí tím správným směrem? Zarazili jste se v určitém bodě, odkud se vám nedaří pohnout ani o píď? Řešení je celá řada. Je na vás, které si nakonec zvolíte. Já zkusila koučink a dodnes nelituji!
Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Svět kolem nás se hemží barvami a jejich miliony odstínů. Barvy dokážou ovlivnit naše emoce, chování, a dokonce určit povahu. Proto bychom je, tam kde můžeme, měli volit s rozvahou.
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.
Své zdraví můžeme potěšit různými způsoby. Můžeme začít konečně sportovat nebo se více hýbat. Můžeme si svůj jídelníček zpestřit a dodat do něj potraviny či suroviny, za které nám naše tělo poděkuje. V ideálním případě bychom měli do jídelníčku zakomponovat lněný olej, což je superpotravina výjimečná svými zdravotními benefity. Už jste slyšeli o tělu prospěšných účincích lněného oleje?
Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.

Výběr článků

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.

Nepřehlédněte

V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.
Možná už je pozdě a jedete na vlně nervozity. Stres pomalu narůstá. I tak ještě stihnete zabrzdit a svátky prožít v klidu. Dejte na našich 5 rad, které vám pomohou nadbytečný stres odbourat. Ale znáte to, vše je v hlavě, takže pokud hlava nechce, tak vám ani voňavá relaxační koupel nepomůže.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek