Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vysvědčení se blíží. Dětem nevyhrožujte předem, ani je netrestejte poté. Jak se na situaci připravit

Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Vysvědčení se blíží
Zdroj:123RF.com

14. 06. 2019

Vysvědčení by vás nemělo překvapit

Někdy to jsou nepřiměřená očekávání, často vyhrožování v očekávání lepších známek. Ovšem pokud dítěti vyhrožujete, že ho potrestáte za špatné známky, může to být ten poslední impuls k nepředvídanému činu. Jestliže sledujete práci svého dítěte po celý školní rok, s menším se občas učíte, většího jste naučili, aby se přišel poradit, vysvědčení by vás nemělo překvapit. Průběžné sledování žákovských knížek, pohovor s učiteli během školního roku, minimálně o třídních schůzkách, by vás měl na výsledek dostatečně připravit.

Nevyhrožujte, neponižujte, nebijte. Dítě se lépe učit nebude

Nevyhrožujte předem trestem. Poté, co si prohlédnete výsledné známky, dítě nebijte. Ani je neponižujte slovy „jsi hloupý, nic z tebe nebude“. Dítě si může tento názor nevědomky vzít jako hlavní mínění o své osobě, a čím bude starší, tím složitější bude pracovat s jeho neúspěchy. Naopak, pochvalte mu ty známky, které jsou lepší, než ostatní. Vyzdvihněte jeho přednosti. I když je to třeba „jen“ uklizený pokoj.

Nesrovnávejte je s úspěšnějším kamarádem nebo sourozencem. Dítě se bude cítit ponížené a může to v něm vyvolat i nepřiměřenou žárlivost. A především – o vysvědčení si promluvte ten den, kdy ho dítě přinese domů.

Na výsledek se připravte a snažte se o pozitivní nápravu

Pokud máte neblahé tušení, připravte se pár dní nebo hodin předem. Zavřete oči a představte si vysvědčení, které neočekáváte ani v nejhorším snu. Představte si sebe v situaci vašeho dítěte. Jakou reakci od svých rodičů byste očekávala?

Vaše dítě není jen školák a jeho hodnota nespočívá v množství lepších nebo horších známek. Má jistě své přednosti a má právo cítit, že je máte rádi. V tom směru s ním o výsledku promluvte.
Jestliže jsou výsledky opravdu špatné a vy víte, že by mohly být lepší, navrhněte prázdninové kurzy nebo doučování. Domluvte se třeba, že se s ním budete dvakrát týdně věnovat tomu, co mu ve škole nešlo. Na trhu je dostatek různých cvičebnic, které mohou i zábavnou formou zlepšit jeho znalosti. A tím pádem i sebevědomí v příštím školním roce. Neměla by to však být podstatná náplň prázdnin. Spíš jasná domluva, že nejen zábava, ale i trocha práce mu pomůže, aby byl příště výsledek lepší.

K TÉMATU  Zpět do práce s miminkem. Je to normální nebo jste špatná matka? Nenechte se stresovat svým okolím a jděte do toho. Jak začít?

Dítě by nemělo večer v den vysvědčení usínat s tím, že ho příští den čeká další trest. Ale s vědomím, že je vše vyřešeno a že ho máte i přes špatné známky rádi.

Nepřenášejte na dítě své ambice

Nepřenášejte na dítě vlastní ambice.  Každý nemusí mít vysokou školu. Důležité přece je, aby vaše dítě bylo v životě šťastné, ne výše jeho platu či diplom z univerzity. Kdysi jsme se ptali kamaráda našeho tehdy šestiletého vnuka, čím chce být. Byl – a je – to takový hodný, ale ne právě chytrý kluk. Tehdy nám odpověděl: „Chci být traktor.“ Smáli jsme se, ale on prošel středním zemědělským učilištěm a pracuje v zemědělství. S traktorem uměl jezdit už v patnácti. Našel si své místo na světě, a tak by to mělo být.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.
Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.
Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.
Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.

Výběr článků

Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Vaše dítě odmaturovalo a na vysokou školu ho nevzali. Mělo by si najít zaměstnání. Jenže by rádo mělo ještě poslední prázdniny. Jste rozvedená a jeho otec mu řekl, že od června přestává platit výživné. Je to správné? Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti? A má dítě právo na poslední prázdniny?
Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.

Nepřehlédněte

Čisticí prostředky na nás útočí reklamou, podle které je každý z nich ten nejúčinnější a nejvoňavější. Jsou látky v pracích prostředcích nezávadné? Laik to nepozná, ale existuje úsporné i efektivní řešení. Vyrobte si doma vlastní prací prášek. A nebojte, nejedná se o žádnou neúčinnou náhražku - tohle vám plně nahradí běžně kupované výrobky. Jak na to?
Vánoce patří mezi nejkrásnější období roku. Všechno se třpytí, blýská a svítí. Proměňte i svůj domov v kouzelné místo plné vánoční atmosféry. Ať už je však váš byt velký nebo maličký, existuje spousta způsobů, jak ho přes Vánoce vyzdobit. Připravili jsme pro vás seznam toho, co by vám rozhodně nemělo uniknout.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek