Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pití alkoholu prý zlepšuje zdraví. Kde je správná míra a jak se pozná, že už patříte do skupiny alkoholik

Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.
Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když pijete denně? Někteří odborníci to tvrdí
Zdroj: 123RF.com

30. 05. 2019

Podle některých lékařských kapacit platí, že jakékoli pravidelné denní pití už znamená určitou fázi alkoholismu. Studie japonských vědců však prokázala, že malé dávky alkoholu zlepšují průtok krve v mozku, a posilují tak paměť i duševní funkce. A tak umírnění konzumenti alkoholických nápojů dosahují lepších výsledků v testech IQ, než abstinenti.

Někdo má vyšší tendenci ke vzniku závislosti

Závislost na alkoholu má diagnózu F102. Kdy už pod ni člověk spadá? Odpověď není jednoduchá, neboť množství vypitého alkoholu ani jeho pravidelná konzumace není přímo úměrná vzniku závislosti. Alkohol působí na každého jinak. Záleží na věku, pohlaví, zdraví, váze i psychické kondici. A také dědičnosti. Někdo vypije láhev vína a vůbec to nepocítí. Jiný už po dvou deci cítí, jak mu stoupá alkohol „do hlavy“. Dnes už se také ví, že na vznik závislosti mají vliv i genetické vlohy. Jakým způsobem, je ještě předmětem zkoumání. Ví se už také, že dědíme podobné cykly a koncepty, které dělali naši příbuzní i rodina. Vědci také objevili gen, který mají lidé závislí na alkoholu defektní. Ten způsobuje, že se u nich snadněji vyvine návyk.

Jak se pozná alkoholik

Desítky studií dokazují, že lidé, kteří konzumují malé množství alkoholu pravidelně, žijí v průměru déle než ti, kdo se alkoholu vyhýbají. Vstanete ráno, aniž byste měly hlavu jako střep?  Jste schopné v práci normálně fungovat? Dáte si přes den alkohol jen výjimečně? Nemáte chuť začít pít hned ráno? Pijete proto, že vám to chutná a ne ze vzteku či špatné nálady? Pokud jste na všechny otázky odpověděly ano (nebo nemáme), pravděpodobně vás čeká klidná budoucnost normálního člověka, který nebude mít s alkoholem problémy. Jestliže jste odpověděly na některou z otázek NE (případně máme), měly byste asi svůj vztah k alkoholu konzultovat s lékařem.

K TÉMATU  Návod na nákup hnědého uhlí: Jak najít nejlepší ceny a kvalitu

Pokud nepijete, nezačínejte

Pokud člověku pití alkoholu nezpůsobuje problémy v životě, nic se neděje. Důležité je nemít alkohol jako životní prioritu. Zdravě se stravovat, hýbat a být psychicky v pohodě. Jestliže však máte pocit, že nedokážete myslet na nic jiného, než na to, až se budete zase moci napít, máte problém. Pokud ho nezačnete v dohledné době řešit, mohou se přidružit zdravotní potíže, a následně i potíže v zaměstnání nebo devastace rodinných vztahů.

Jestliže nemáte dosud s alkoholem zkušenosti a spíše se bojíte pít, nezačínejte. Také nepijte, pokud máte v rodině alkoholika nebo trpíte některou z následujících potíží:  zánět slinivky břišní, problémy s játry, krevní poruchy, srdeční selhání, nekontrolovaná hypertenze. Platí to samozřejmě také pro těhotné ženy a pacienty, kteří berou léky, u nichž dochází k interakci s alkoholem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.
Nejúspěšnější český autor současnosti Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. V den první klapky prozradil režisér i herecké obsazení filmu.
Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!
Muži jí leželi u nohou, ženy v její blízkostí pukaly závistí. Byla krásná, talentovaná, ale osud se s ní nemazlil. Seznamte se s jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších hereček, které se kdy ve filmovém světě objevily.
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.

Výběr článků

Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Jsou muži a ženy z různých planet? Ano, mezi námi je velký rozdíl! Jak vypadá vaše ranní rutina, postoj k životu nebo jak reagujete na různé situace? A jak na stejné situace reaguje váš mužský protějšek? Podívejte se na hlavní rozdíly mezi námi a muži. Tyhle úsměvné příhody ze života vám budou povědomé!
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.

Nepřehlédněte

Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek