Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Když vás po padesátce propustí z práce: nikdy není pozdě na své sny. Jen začněte

Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Když zanecháte své dosavadní práce, můžete se vydat za svojí vlastní vizí
zdroj: 123RF.com

10. 05. 2019

Kdy jindy, než právě v této chvíli. Když ztratíte zaměstnání a máte problém najít nové. Člověk sedí doma, hledí do internetu, odepisuje na nabídky práce různých pracovních portálů, ale zpátky se většinou nikdo neozývá. A když už, tak se zprávou, že si našli někoho jiného. Po další návštěvě pracovního úřadu a pár týdnech takových odpovědí si začnete zoufat a říkat si, že vám zbývá vrátnice nebo úklidová četa. Třeba je opak pravdou a vy se začnete živit tím, co bylo dosud pouze vaším koníčkem nebo dívčím snem.

Nejprve udělejte něco jen pro sebe

První týden dělejte jen to, co vás těší. Jděte na procházku, zaplavat si, na kosmetiku nebo ke kadeřníkovi. Věnujte se vnoučatům nebo třeba celý den čtěte. Dělejte prostě to, na co jste v pracovním procesu neměla čas. Vychutnávejte si každou hodinu, jako byste byla na dovolené. Uvařte si dobré jídlo, sejděte se s přáteli. Druhý týden se můžete věnovat záležitostem, které jste dlouho odkládala. Může to být návštěva lékaře, ale také vymalování bytu či vytřídění šatníku.

Zamyslete se, co umíte a v čem je vaše hodnota

V tomto období přemýšlejte, co vás baví, co jste třeba kdysi toužila dělat a nebylo vám to řízením osudu dopřáno. Chtěla jste hrát divadlo? Zapište se do hereckého rejstříku. Fotíte, filmujete často svou rodinu? Nabídněte tyto služby svým blízkým a časem se ze záliby může stát podnikání nebo alespoň přivýdělek. Zkuste nabídnout své služby v opravách oděvů, pletení, tvorbě originálních bytových doplňků. Na internetu existují speciální portály, kde můžete svou ruční práci prodávat. Můžete pracovat jako poradce nebo nabídnout dosavadní pracovní zkušenosti jako lektorka vzdělávacím agenturám.

K TÉMATU  Nebojte se říci si o peníze. Váš čas a vaše vědomosti a zkušenosti jsou totiž cenným zbožím!

Od boje za mír k bylinkám

Baronka Bertha Sophia Felicita von Suttnerová inspirovala slavného Nobela k vytvoření Nobelovy ceny. Svůj slavný román Die Waffen nieder! (Odzbrojte!), který kritici přirovnávali významem k Bibli, vydala ve svých 46 letech.

Eva Brabcová, majitelka obchodu a webu Štrůdl do krabice, založila svůj voňavý obchůdek  poté, co byla po dvaceti letech v úplně jiné profesi nucena hledat nové uplatnění. Vzpomněla si na dávný sen o cukrárně s kavárnou, ale místo běžného sortimentu vsadila na štrůdl.

Alena Mornštajnová, česká spisovatelka, vydala svůj první román v 49 letech. Psala ho při práci a péči o děti 10 let. Významně se do povědomí čtenářů zapsala svým románem Hana, který vyšel v 53 letech.

Mgr. Jarmila Podhorná, původně učitelka, z peněz ušetřených na důchod v  miniaturní sklepní „laboratoři“ svého domku na malé vesnici experimentovala s bylinnými tinkturami. V sílu bylin věřila natolik, že zastavila vlastní dům a ve svých dvaašedesáti letech si vzala úvěr na sedm miliónů korun na výstavbu moderních hal. Dnes rozvíjí prosperující firmu na výrobu bylinných tinktur, mastí a olejů, které dodává i do zahraničí.

Tak to jsou příklady, kdy se úspěch skutečně dostavil později, ve věku, kdy už jsme podle jiných na odpis. Nic ale není vzdálenějšího pravdě, a pokud má člověk dostatečnou trpělivost, může svůj sen proměnit v realitu. Někdy to nevyjde napoprvé, ale hlavní je neztrácet optimismus, neklesat na mysli a snažit se rozvíjet dál.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?
Když přicházíte domů, když kolem vašeho domu procházejí lidé, nebo když k vám přijede návštěva, první, co uvidí, je nejen váš dům, ale také zahrada, plot, garážová vrata. První dojem tedy vytváří spousta faktorů. Když dobře sladíte základní prvky na domě i kolem domu, bude vám to dělat radost každý den. V tomto článku se zaměříme na prvky, které se hodí na domě sladit tak, aby byl výsledný vzhled co nejlepší.
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Docílit toho, aby záhony nebo okenní parapety zely všemi barvami i během zimy, je poněkud složité. Tedy, to si alespoň zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin myslí. Ve skutečnosti však existují druhy rostlin, které lze pěstovat i během zimy a které dokonce i v chladných ročních obdobích pučí do všech barev duhy. A jednou z nich je brambořík.
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!
Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?

Výběr článků

Bílá kuchyně se může už od prvního pohledu zdát jako jasná výhra. Je to barva, která se hodí ke všemu, je nadčasová a nesmrtelná. Možná máte představu, že bílá kuchyně vydrží roky, protože nikdy nevyjde z módy. Navíc už se nemůžete dočkat, jak se vyřádíte na doplňcích, protože k bílé se přece hodí všechno. Bílá kuchyně ale má i své stinné stránky. Znáte je?
Také máte každoroční problém, co koupit, manželovi, synovi nebo dědečkovi? Ženám se nakupuje samo, ale pro mužům? My pro vás máme tipy na originální vánoční dárky, které rozhodně nezůstanou dlouho zabalené…
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?

Nepřehlédněte

Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek