Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Babička na hlídání. Je to radost nebo povinnost a co když hlídat zrovna nechcete

V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Hlídání vnoučat je dobré pro budování rodinných vztahů
zdroj: 123RF.com

25. 04. 2019

Hlídání ano, zneužívání ne

Většina prarodičů je se svými vnoučaty určitě ráda. A také rádi pomohou. Ovšem pokud se jedná o hlídání od pondělí do pátku, je řada babiček opatrnější. Mají své koníčky, někdy i práci, a také si chtějí si dopřát dostatek pohodlí, které neměly době, kdy chodily do zaměstnání. A je to dobře. Každodenní péče patří rodičům. Hlídání by se nemělo zvrhnout ve zneužívání. Chtějí po vás děti, abyste šla do předčasného důchodu a starala se o vnouče, zatímco ony budou pokračovat ve své kariéře? Zvažte velmi pečlivě, zda se necháte přesvědčit. Nižší důchod vám už zůstane navždy. Budou vám děti tuto každoměsíční ztrátu kompenzovat až do konce života? Určitě je nejhorší slyšet věty typu: „Ty se svým vnoučatům málo věnuješ, vždyť je skoro neznáš.“ „Ty nás nemáš ráda.“ „Ale sestře (bratrovi) hlídáš děti víc.“

Hlavně nepodlehnout

Takové citové vydírání vás může trápit. Začnete mít pocit, že jste zlá babka, která někde skotačí, místo aby seděla doma v bačkorách a povídala vnoučatům pohádky. Ale tahle doba už dávno minula a vy máte právo na svůj volný čas a svůj soukromý život. Nenechte si ho vzít a řídit dospělými dětmi. Samozřejmá je pomoc v krizových situacích, jako je nemoc dítěte či dospělého, stěhování, dlouhodobá pracovní cesta jednoho z rodičů a podobně. Nebo například pravidelné hlídání třeba jednou, maximálně dvakrát týdně, pokud jsou rodiče vytíženi do večera (odpolední směny apod.). V ostatních případech, kdy rodiče jdou jen za svými koníčky typu „zápasy, tréninky, kina, hospody, karty, dámské jízdy,“ hlídejte jen tehdy, když se vám opravdu chce a máte čas.
Vydržte výčitky vašich dětí. Ony si musí zkoordinovat svůj čas, případně stanovit priority – zájmy nebo děti? A pochopit, že čas se svými dětmi mají trávit především ony.

K TÉMATU  Rozchod, a přesto se stále milujete?

Nenechte se nutit, když nechcete hlídat

Je to váš čas a vy určíte, jak si jej užijete. Zda se svými vnoučaty, nebo s přítelkyněmi, sportem, na výstavě či v kině. Jen zvažte, jak často chcete být se svými potomky a vnoučaty v kontaktu. Může se totiž stát, že když nebudete trávit se svými vnoučaty čas v době jejich růstu a dospívání, nebudou vám rozumět. Až budou dospělé, jejich vztah k vám pak může být spíše formální, než vřelý. A tak se ochudíte o lásku nejbližších bytostí. Blízký vztah se totiž buduje dlouhá léta a začít se musí včas. Jestliže tedy chcete, aby si vás vaši vnuci pamatovali a vzpomínali na to, co všechno zažili se svou babičkou, strávili s vámi vaše narozeniny či Vánoce, hlídejte. Stačí občas, každý kontakt se počítá.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?
Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.
Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah.

Výběr článků

Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.

Nepřehlédněte

Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek