Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Plýtvání potravin je problém nejen v Česku. Jak mu zabránit nebo ho alespoň zmírnit? Kam s potravinami, které nestihneme využít?

Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Jak zabránit plýtvání potravin?
zdroj: 123RF.com

03. 04. 2019

Máme tendenci hodně nakupovat a to ve slevách a akcích. Zároveň to však v častém případě vede k tomu, že jednoduše dané potraviny nestihneme spotřebovat. Mezi největší plýtvače potravin nepatří ani tak firmy, obchodní řetězce nebo sklady, ale obyčejné domácnosti. Podle odborníků je nejčastějším problémem to, že snadno a často podléháme reklamám a nákupům v akci.

Podle posledního výzkumu, který dělal také Sociologický ústav, nejvíce plýtvá mladá generace ve věku od 18 do 25 let. Naopak nejméně plýtvají senioři, kteří mají nízké důchody, a jsou tak nuceni daleko více šetřit. Jak tedy změnit – případně omezit tento celosvětový problém? 

Proč mladí plýtvají?

Je to překvapivé a podobný názor na to mají i někteří odborníci. “Mladší generace patří zrovna mezi největší ekology a bojovníky vyváženosti. Na druhou stranu však mladí lidé nemívají pevný program. To znamená, že mají například v plánu si uvařit, ale tento plán se několikrát změní. Neustále se jim mění denní program a to je právě ten zádrhel,” říká ředitelka Potravinové banky v Praze Věra Doušová.

Jak můžeme ovlivnit spotřebu potravin?

Podle odbornice existuje hned několik základních principů. Jedním z nich je nejít nakupovat hladový. Hladový člověk toho zákonitě pokaždé nakoupí více. “Lidé by měli dbát také na správné skladování potravin. To je možné najít například na webu zachranjidlo.cz,” upozorňuje specialistka. 

Podle ní je také velmi důležité vědět, kolik čeho potřebujeme. Jak to zjistit? S konkrétním řešením přišli například studenti na jedné z českých univerzit, kteří momentálně testují speciální aplikaci, která by měla vyhodnotit podle receptu, kolik potřebujeme potravin a jaké konkrétně. Tím pádem si tak v budoucnu můžeme daleko více pohlídat naše nákupy. 

Co s potravinami, které nám přesto zbudou?

Existují takzvané veřejné lednice, kam je možné potraviny zavézt. Pokud jsou originálně zabalené, tak mohou lidé využít také potravinové banky. Pozor! Nepřijímají se však již načaté potraviny. Potravinových bank najdeme v Čechách celkem patnáct. 

K TÉMATU  Menstruační cyklus v čase: Jak se mění po dekádách?

Kdo nejčastěji využívá potravinové banky?

“K nám do potravinové banky chodí převážně jednotlivci. Jsou to lidé, kteří se dostali buď vlastním nebo cizím zaviněním do nějaké těžké životní situace. Já jsem zároveň těmto lidem nabídla také spolupráci. Jsou to dle mého názoru lidé, kteří jsou pro tuto práci daleko více vnímavější a empatičtější už jen z toho důvodu, že se sami octli v podobné situaci. Pomáhají tak dle mého názoru rádi a s citem,” popisuje situace z praxe Věra Doušová.

Dobrou zprávou je, že Česká republika se nedávno zařadila mezi další členské země EU, které nařídily obchodním řetězcům darovat neprodané potraviny pro další spotřebu.  To samozřejmě potravinové banky vítají. Legislativa je v současnosti taková, že v lednu začal platit zákon, který nařizuje obchodním řetězcům nad 400 metrů prodejní plochy, aby bankám darovaly všechny potraviny. Je to výhodné i pro samotné řetězce, protože ušetří za likvidaci a dopravu potravin. Banky zase vítají, že mají díky tomu denně čerstvé věci a mohou nabídnout klientům širokou škálu potravin. 

A co vy na to? Začnete doma s potravinami zacházet šetrněji?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jsou krásní, slavní a bohatí a díky jejich neúnavné píli ve svém oboru mají tolik peněz, že si mohou dovolit koupit doslova cokoli. Jednou z velmi oblíbených investic jsou luxusní rezidence na těch nejprestižnějších adresách.
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Oválné vany i umyvadla, dřevěné podlahy nebo přiznaný beton, a také všudypřítomná šedá barva podlahy nebo obkladů. To jsou koupelnové trendy pro rok 2019.
Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
Prázdniny a dovolené jsou za dveřmi. Ovšem letos budou pro mnohé z nás jiné. Místo koupání v teplém moři nás čeká ráchání v bazénech, studených řekách a ne vždy zrovna čistých rybnících či přehradách. Následkem pak může být řezání a pálení, které mnohé z nás tak důvěrně znají. Typické letní záněty totiž dokážou pořádně potrápit a zkazit volno.
Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!

Výběr článků

Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?

Nepřehlédněte

Když se s námi léto loučí v Česku, neznamená to, že jinde na světě sluneční paprsky i nadále nepřevládají. Například takové Maledivy jsou atraktivní i v zimních chladných měsících, o tom není pochyb ani sporu. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj čas strávíte za hranicemi, prozraďme si, co dovolená na Maledivách nabízí a další informace, které se každému turistovi mohou hodit.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek