Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jedno dítě a dost? Co je to společenská norma a kolik dětí potřebujeme, aby národ nevymřel?

Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?
Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?
zdroj: 123RF.com

29. 03. 2019

Nedáme na to, co chce okolí a jedno dítě je naše rozhodnutí

Mnoho párů se rozhodne pouze pro jedno dítě. Často jsou to ty, kde si žena dlouho budovala kariéru a dítě počala později. Nebo prostě neměla to štěstí, aby potkala včas toho pravého. Další možností je, že se brzy po narození jednoho dítěte rozvedla a další partner již nepřišel. Je samozřejmé, že pokud se první dítě narodí ženě, která se blíží čtyřicítce, další dítě již pár většinou neplánuje. Jak čas běží, fyzické síly ubývají a vstávat několik let před padesátkou k miminku je mnohem náročnější, než ve třiceti k více dětem.

Čím více dětí máte, tím větší je šance na spokojené stáří

Jeden chytrý citát říká, že dítě máte jen půjčené, a když vyroste, musíte ho nechat jít žít si svůj život. Psycholožka Alice Vondrová k tomu dodává: „Když rodiče splní svou roli, z dítěte vychovají dospělého a samostatného člověka. To by měl být cíl každého rodiče. I ze sobeckých důvodů. Protože jednou přijde čas, kdy se role otočí a oni budou ve stáří potřebovat oporu a pomoc svých dospělých dětí. A té by se rozhodně od rozmazlených a nesamostatných nezralců nedočkali.“

Malá porodnost. Kdo za to může?

Celkové demografické údaje udávají pokles porodnosti, a to nejen ve vyspělých zemích Evropy, Asie nebo Severní Ameriky. V České republice jsou stále nejčastější rodiny se dvěma dětmi. Přesto narůstá počet bezdětných žen či párů. V různých zemích se snaží podpořit porodnost někdy až výstředními způsoby, nicméně trend posunu plození dětí do pozdějšího věku a méně dětí na jednu ženu se zatím nezastavil.

Mnohonásobní rodiče jsou pro společnost divní

Ještě v období před zhruba sto lety nebyly výjimkou rodiny s šesti a více dětmi. Dnes, pokud rodina má více než tři děti, často pociťuje z okolí údiv nebo nepochopení. Někteří lidé to vnímají tak, že matka není dostatečně inteligentní a „stačí“ jí mít děti. Že se nezaměřuje na svou kariéru. Nebo za tím lidé hledají náboženské důvody či možnost nároku na vyšší sociální dávky.

K TÉMATU  Lednové aktivity: Tipy na venkovní aktivity (ne)jen pro děti

Není to ale pravda. Většina rodičů z mnohodětných manželství, pokud pomineme rodičovskou dovolenou, chodí do zaměstnání. Ženy si často nenechají vzít svou profesi či kariéru. A ne každé takové manželství se opírá o náboženské vyznání. Možná by se vysocí manažeři divili, jak dobrou manažerskou školou je právě více dětí v rodině.

Vícečlenné rodiny drží více spolu

Přesto, že rodiče čtyř a více dětí při dotazování uvádějí, že organizace rodiny je velmi náročná, většina z nich by stejný počet dětí volila znovu. Považují za mnohem důležitější pro své děti mít více sourozenců, společně si hrát, trávit čas a také budovat rodinné rituály a navzájem si pomáhat. Děti se učí od rodičů a sourozenců, ale zároveň i rodiče se učí od vlastních dětí. Faktem také zůstává, že u větších rodin často přetrvává mnohem větší rodinná soudržnost do dalších generací.

Ještě pár statistik. Jak je to s porodností u nás?

Jestli vás zajímají statistiky, přinášíme data z Českého statistického úřadu. Ty popisují, že trend v počtu porodů prakticky kopíroval vývoj počtu narozených dětí. Mezi roky 2005 až 2008 počet porodů narostl ze 100 546 na 117 429. Pak přišel určitý pokles. Konkrétně na 106 921 v roce 2011: Pak se opět začala porodnost zvyšovat až na 109 519, kterých dosáhla v roce 2015.

Vícečetné porody stoupaly do roku 2015

Celkový podíl vícečetných porodů měl v rozmezí let 2005 až 2010 spíše rostoucí tendenci, když se zvýšil z 1,93 % na 2,14 %. Absolutní většinu z nich (přes 99 %) tvořily porody dvojčat, zbytek byly porody trojčat kromě jednoho případu paterčat z roku 2013. Ve srovnání s počátkem 90. let 20. století (zhruba 1% podíl vícečetných porodů) došlo k výraznému zvýšení zastoupení vícečetných porodů, které souvisí zejména s vyšším podílem porodů z umělého oplodnění a také s vyšším průměrným věkem ženy při narození dítěte. V posledních letech však dochází opět k podstatnému snižování podílu vícečetných porodů až na 1,49 % v roce 2015. Stojí za ním pravděpodobně částečně i legislativa. Ta totiž motivuje ženy k rozhodnutí, že si nechají přenést pouze jedno embryo při umělém oplodnění.

K TÉMATU  Cestujeme s dětmi. Kam vyrazit ještě za teplého počasí?

Co  na to říkáte vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Husté, bohaté a dlouhé vlasy chceme snad každá, proto se centrem našeho zájmu stávají nejrůznější pomocníci, kteří podpoří rychlejší růst. Když ale pomineme všelijaké vlasové produkty, existují i další účinné cesty, které společně prozkoumáme.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Rodičovství nese velkou zodpovědnost a často si klademe otázku, jestli budu dobrá/ý máma/táta? Nikdo není dokonalý, ale děláme vše tak, jak nejlépe umíme anebo tak, jak to dělali naši rodiče s námi.

Výběr článků

Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Plavky již dlouho nejsou brány jen jako nutné zakrytí těla při pobytu o vody. Naopak, i toto oblečení provází vývoj a plavková móda snad nikdy nebyla tak různorodá, jako je právě teď. Jaké plavky tedy ale budou letošní sezonu in?

Nepřehlédněte

Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Spa Hotel Děvín uprostřed Slavkovského lesa nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek