Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Zápis do školy. Je to stres pro dítě nebo spíš pro rodiče? Jak pomoci tomu, aby se dítě do školy těšilo?

Tak co, kdy jdete k zápisu? Už se těšíš do školy? Počkej, paní učitelka bude přísná, tam nebudeš moci takhle divočit! Takové a mnoho dalších „hlášek“ slyší šestileté děti od příbuzných, když se chystají na svůj slavný den – zápis do základní školy. Co jsou schopny doopravdy chápat?
Slavný den – zápis do základní školy
zdroj: 123RF.com

22. 03. 2019

Lidských povah je nepřeberné množství, a tak se i děti liší od sebe jedno od druhého. Některé je od malička pečlivé, ambiciózní, ve třech letech se učí číst a do školy se vysloveně těší. Jiné je chaotické a „vyhrožování“ školním režimem a učitelkou mu může připadat opravdu jako hrozba, díky které bude nešťastné. Další zase neví, co si o podobných řečech myslet.

Starší sourozenci jdou příkladem

Když je v rodině starší sourozenec, i předškolák už trochu chápe, že ve škole je jiný režim, než u něj ve školce. Vidí, jak se starší sourozenec musí učit, má úkoly, učebnice a je třeba, aby i doma věnoval čas přípravě do školy. Možná se tak vpraví do nového režimu rychleji než dítě, které doma staršího sourozence nemá. Určitě je dobré, když jde mladší dítě do stejné školy, jako chodí starší sourozenec. Někdy se i stane, že ho potká při zápisu. Nebo tam potká své kamarády ze školky. Už to mu může pomoci navodit atmosféru, že škola bude docela fajn místo, kde se sice bude učit, ale také setkávat s kamarády a známými.

Hlavně nestrašit a nevyhrožovat!

Když je dítě první z rodiny, které jde do školy, důležité je nestresovat ho. Právě takové hrozby typu: „Oni ti ve škole ukážou!“, „Počkej, tam nebudeš moc lítat, kdy se ti zlíbí,“ – a další a další jen odradí děti, aby se na školu těšily. „Vstup do školy má být pro dítě samozřejmým, vývojovým, společenským krokem. To znamená, že nemá  být vnímán jako něco mimořádného, nebo jako „osudový  předěl“. Je jistě v pořádku, když zápis do školy je spojen s určitou formou oslavy, podobně jako například narozeniny. Proto je vhodné s dítětem promluvit o zápisu, ale ne takovým způsobem, který by mohl u dítěte vyvolávat obavy, emocionální tlak nebo strach z něčeho, co nezvládne,“ říká školní psycholog PhDr. Dobeš.

K TÉMATU  Animované filmy v kinech. Na co vyrazit s dětmi nebo rodinou o víkendu do kina

Škola má být hlavně laskavá, zápis není přijímací zkouškou

Budoucí školák by měl formou rozhovoru a hry prokázat, že je na školu zralý. Děti třeba mají zarecitovat básničku, nakreslit obrázek nebo při rozhovoru s paní učitelkou předvést, že poznají pravou a levou stranu nebo základní tvary a barvy. V posledních třech letech se zápisy přesunuly z února na duben, a to především kvůli žádostem o odklady. Psychologové se tak snaží alespoň trochu posunout termín, kdy posuzují, zda je dítě pro školní docházku dostatečně zralé. Upozorňují však také rodiče, že za půl roku se dítě ještě vyvine, a někdy jsou obavy, že dítě školu nezvládne, zbytečné.

Psycholog Petr Klíma upozorňuje, že kromě zbytečného odkladu mnozí rodiče rovněž podléhají dojmu, že základní škola by měla být již od útlého věku zaměřena na sport či jazyky a že důležitá je prestiž školy. Podle Klímy je však mnohem důležitější, aby měla především laskavý přístup k dítěti, nacházela se blízko místa bydliště a žák sem mohl chodit s kamarády, které zná z mateřské školy. Jakékoliv zaměření prvních stupňů základních škol je sice v poslední době trendem, ale pro dítě většinou velký přínos nemá.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Vlastnoručně vyrobený módní doplněk? Praktická háčkovaná kabelka vypadá šmrncovně a až jí opatříte zapínáním a crossbody popruhem, nikdo vám neuvěří, že je to vaše práce!
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Japonští šéfkuchaři vědí, jak zacházet s nožem. Zákazníci restaurace obvykle nevidí, jak vypadá taková práce v rukou profesionála. Řezání, krájení nebo sekání, správný šéfkuchař dokáže s ostrou čepelí doslova kouzlit. Krájet maso, ovoce i zeleninu zvládají tihle šéfkuchaři s chirurgickou přesností a je radost se jim dívat pod ruce.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Výběr článků

Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.

Nepřehlédněte

Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek