Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Pracujete společně se svým životním partnerem? Hrozí vám ponorková nemoc! Jak se jí včas vyhnout?

Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Nevznikne ponorková nemoc, když pracujete s dětmi, rodiči, partnerem?
zdroj: 123RF.com

25. 02. 2019

Když je podnikání zalité sluncem

Domluvte si kompetence. Zásadou je, že když budete vy ředitelkou firmy, partner vás nebude před zaměstnanci shazovat, nebude zpochybňovat vaše rozhodnutí. I když je spoluvlastníkem firmy. A samozřejmě naopak. Ředitel by měl být jen jeden, znáte to z domácnosti – také není dobré, když jsou v kuchyni dvě kuchařky. Rozdělte si kompetence, abyste každý měli pravomoci v určité oblasti, která vám je bližší. A nezasahujte do pravomocí toho druhého. Pokud máte pochybnosti o rozhodnutí partnera, proberte to s ním za zavřenými dveřmi.

Když nevíte, jak partner právě rozhodl, zásadně se neptejte svých zaměstnanců. Natož když vás začnou žádat, abyste jeho rozhodnutí změnila či přehodnotila (nebo zkritizovala). V tu chvíli zvolte neutrální slova a ústup, dokud si s partnerem nepromluvíte a nevyjasníte, o co v dané věci šlo.

Když přijdou mraky

A věřte, že přijdou. Protože sebezkušenější a šikovnější manažeři se nevyhnou ve své vlastní firmě krizím, ať personálním, tak finančním či obchodním. Chcete se hádat? Máte pocit, že se schyluje ke konfliktu? Práce v tu chvíli musí počkat. Seberte se a jděte se projít. Ujděte rychlou chůzí šest kilometrů, nebo vypoťte litr potu v posilovně, uplavejte dva kilometry v bazénu. Až přijdete, situace vychladne a vy ji budete schopni vyřešit v klidu.

Zásadně se o složitých problémech nebavte o půlnoci. Je to doba, kdy jste unaveni, přetaženi, třeba i s pár skleničkami alkoholu v krvi. Je takřka stoprocentní jistota, že se pohádáte a půjdete spát, aniž byste cokoli vyřešili. Řiďte se raději zásadou Scarlett O’Harové: „Ráno máš všechny barvy na výběr.“ A k tomu dodávám: kdežto večer jen tu černou.

Pracujte i mimo firmu, ale efektivně!

Někdy je to těžké. Zákazníci volají v sobotu brzy ráno, v neděli večer. Ale od toho přece máte zaměstnance! Ve volných dnech přesměrujte firemní telefon na váš firemní záznamník nebo službu. Nezabývejte se běžnou agendou. Potřebujete totiž také čas na nové nápady, povídání s partnerem o plánech do budoucna. Jen tak se s firmou posunete dál.

K TÉMATU  Filmové snímky, které zaplní volný večer v teple u krbu

Nepodceňujte čas jen pro sebe

A pak je tu čas, který musíte věnovat jen sobě. Víkend, dovolená, prostě volné dny, které máte, musí být pro vás. Část toho času stravte odděleně. Mohou to být večery, nebo i víkendy, kdy si každý z vás udělá svůj vlastní program doma nebo venku s přáteli. A pokud jste spolu? Zaklapněte své notebooky, tablety, vypněte telefony. Jakmile to jeden z vás poruší, může jít o jízdu špatným směrem. Jděte kamkoli, bavte se, ale o práci slovo. Jen tak naberete síly do dalších dnů.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
Existuje dnes ještě někdo, kdo by neměl doma žádnou sexuální hračku? Na trhu můžeme najít nespočet možností, jak sebe samu potěšit. Už jste slyšela o womanizeru? Pokud ne, udělejte si chvilku a pojďte se s tímto malým zázrakem seznámit.
První rande, to máte sevřené hrdlo a trému. Někdo se začne o druhé pohlaví zajímat později, ale tenhle malý Casanova ještě nosí dudlík a pleny!
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?
Laformela je duo, které před lety založil český designér Antonín Soukup a slovenská návrhářka Miroslava Kohutiarová. A s každou svojí novou kolekcí jsou důkazem, že pracovat se svým životním partnerem může fungovat.
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?

Výběr článků

Čekáte na to, až špinavé hrnky od kávy, které se hromadí ve dřezu, umyje váš partner? Jestli nechcete čelit riziku rozchodu i úzkostným pocitům beznaděje, raději to vezměte do vlastních rukou. V sázce je až příliš mnoho!
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?

Nepřehlédněte

Když se řekne jóga, můžeme si představit mnoho jejích variant. Může jít o pomalé protažení celého těla, dynamickou power jógu, ale třeba i o jógu hormonální. Právě s její pomocí můžete vyřešit mnoho nepříjemností plynoucích z nevhodné hladiny hormonů v těle.
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek