Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Mužské vs ženské práce. Je všechno jen na vás nebo máte doma povinnosti rozdělené? Jak to doma vyladit, aby to klapalo?

Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Máte rozdělnené práce v domácnosti?
zdroj: 123RF.com

30. 01. 2019

Mužské vs. ženské práce

Před třiceti lety by muže nenapadlo luxovat, prát nebo vařit doma. Ženy by nenapadlo to po nich chtít. Viděla jsem to dobře na příkladu mých prarodičů. Praní, úklid, vaření a veškeré práce okolo domu včetně zahrádky byly na babičce. Děda pak sekal trávu (jeho figuru s kosou v ruce nezapomenu), stříhal keře, a opravoval, co bylo potřeba. Dlouho trvalo, než se tento ustálený zvyk překonal. A to ještě ne ve všech domácnostech. Jak je tomu dnes?

Práce v domácnosti nikdy nekončí

Stále je jí dost, na tom se nic nezměnilo. Stále se musí nakupovat, vařit, prát, utírat prach, mýt nádobí, uklízet a drobné opravy jsou také nutností. Většinu z nich nám již dnes ulehčují stroje. Báječné myčky, sušičky, žehličky i pračky za nás většinu práce udělají. Nákupy si můžete nechat doručit, na řemeslné práce pozvat hodinového manžela. Je tedy stále důležité dělit práce na mužské a ženské, když zapnout pračku není dnes tak složité jako dřívější celodenní kolotoč namáčení, praní, ždímaní. A to ponechávám stranou péči o děti.

Jak si to rozdělit?

Jestli čekáte seznam ve stylu: žena vytírá, muž vynáší odpadky, tak se nedočkáte. Univerzální rada neexistuje. Jsou muži, pro které je pod úroveň uvařit a naopak jsou i tací, které vaření baví. Jsou i ženy, které nejraději dělají vše samy. Podle toho zkuste rozdělit domácí práce. Netýká se to jen vaření, vždy záleží na schopnostech každého jedince. Sepište si všechny domácí práce a připište k nim i frekvenci, s jakou je třeba je vykonávat. Pak si každý vyberte ty, které vykonáváte rádi nebo vám prostě „nevadí“. Ty zbylé prostě rozdělte, ale spravedlivě. Nemáte rádi vynášení odpadků? Střídejte se.

K TÉMATU  S doplňky stravy opatrně: Vitamíny a minerály, které se nevyplatí kombinovat

A teď to nejdůležitější. U činností, které bude vykonávat váš partner ale nečekejte své postupy a výsledky. Ne všechno bude podle vašich představ, s tím se musíte smířit. V žádném případě ale po druhém práci nepředělávejte. Pokud prostě nezkousnete způsob, jakým to dělá vaše polovička, kritikou nic nezískáte. Prostě to budeme muset udělat sama a po svém.

Ulehčete si to!

Projděte vaši domácnost a střízlivě zhodnoťte, zda nejste také na úklid příliš náročná. Opravdu se musí všechny příbory a sklenice po vyndání z myčky ještě přeleštit? Zkuste proto eliminovat nadbytečné činnosti. Stále toho na vás zůstává moc? Zapojte děti, partnera nebo si pořiďte placenou pomocnici. Na velký úklid nebo i na pravidelnou výpomoc.

Stanovte si pravidla, ale neváhejte je porušovat

Trochu protimluv, že? Ale nebojte, když občas nestíháte, je nemocné dítě nebo vy, není ostuda poprosit partnera, aby přebral i část vašich povinností. Doma by se zkrátka měli zapojit všichni.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Modní trendy se rok od roku mění. A ne jinak je to i u spodního prádla. Která barva se prodává nejlépe a sluší každé ženě? Jakých chyb se Češky stále ještě při výběru spodního prádla dopouští? A jak se liší náš vkus od ostatních Evropanek?
Ložnice je místo pro váš odpočinek, relax a spánek. Zařiďte si ji v jednotném stylu a obklopte se nábytkem podle vašeho gusta. Udělejte si ložnici snů.
Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.
Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
Hliníkové systémy, včetně oken, dveří, fasád a příček, se staly stále oblíbenější volbou v architektuře díky svým výjimečným vlastnostem a vysoké flexibilitě. Jedním z aspektů, který získává na důležitosti, je jejich schopnost poskytovat efektivní protipožární ochranu.
Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?
Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?

Výběr článků

Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.

Nepřehlédněte

Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek