Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Nebojte se říci si o peníze. Váš čas a vaše vědomosti a zkušenosti jsou totiž cenným zbožím!

Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.
Nebojte se říct si o peníze
zdroj: 123RF.com

23. 01. 2019

Ve státní správě rostou platy automaticky, ale pokud se pohybujete v oblasti soukromého podnikání, pracujete pro živnostníky nebo dokonce – ať dobrovolně nebo tak trochu z donucení – vykonáváte práci na živnostenský list, málokdy vám šéf nebo klient nabídne víc peněz, než o co si řeknete. Nebojte se o peníze požádat.

Udělejte si průzkum

Někdy je jednoduché stanovit si cenu za práci, pokud se pohybujete v oboru a víte, kolik se průměrně platí například za hlídání dětí, žehlení, úklid domácnosti, ušití šatů. Složitější může být výpočet právě u tvůrčí práce, kde je třeba počítat nejen se stráveným časem, ale také s tím, že do práce vkládáte svou autorskou invenci. Ideální je podívat se na internetu. Například u zmíněného svetru, či jiných ručních prací, existují prodejní weby, kde tyto výrobky najdete a máte se od čeho odrazit. V případě reklamních prací, korektur a grafických návrhů, se podívejte na ceníky některých agentur.

A potom počítejte

Spočítejte si své náklady. To, že pracujete doma a nic vás to nestojí, není pravda.  Spotřebováváte více energie, vody, více svítíte, možná i topíte, než kdybyste chodili někam do zaměstnání. K tomu připočtěte opotřebení počítače nebo jiného nástroje, který k práci potřebujete, telefonní poplatky, internet, práci na vašich webových stránkách, kde prezentujete svou nabídku. Z toho by vám měly vyjít náklady, které máte na hodinu svého pracovního času. Ale ještě musíte počítat s výdaji na zdravotní a sociální pojištění, platbu daní, a konečně – musíte mít svůj zisk. Protože právě proto, abyste měli zisk, pracujete.

To je moc drahé! Tolik peněz za jednu knihu, čepici, cokoli…

Jak často slýchají tyto věty drobní živnostníci. Můžete uplést skvělý svetr, a když si spočítáte cenu materiálu a počet hodin, které jste nad ním strávila, je to tolik, že se bojíte takovou cenu navrhnout a pomyslíte si: Koupí to vůbec někdo? Zpočátku je těžké naučit se trvat na odpovídající ceně za svou práci a nenabízet slevy, sotva se takový vykutálený kupec objeví. Ale vy nemusíte nic vysvětlovat. Jen trvejte na svém.

K TÉMATU  "Nadpřirozené schopnosti mám už od malička. Dnes je využívám k pomoci dalším lidem," říká Marie

Jednou mi zákazník řekl, že roční reklama v internetovém katalogu za 2500 Kč je drahá, a přitom měl nejnovější model luxusního automobilu. Když tohle zákazníci říkají, většinou si už připravují pole pro odmítnutí, protože nikdy koupit ani nechtěli. Říká se ale, že všechno má svou cenu a každá věc si najde svého kupce. Tak tomu věřte.

Platí na fakturu a stále se zpožďují

Pracujete pro velkou renomovanou firmu na živnostenský list. Výplaty svým pracovníkům platí včas, ale vám neustále zapomíná zaplatit v termínu. Je vám trapné se připomínat, ale pak se může stát, že už nebudete mít, z čeho zaplatit své účty. Určitě tam máte svého kontaktního pracovníka. Jakmile je faktura den po splatnosti, nebojte se ob den připomínat. Máte právo za odvedenou práci dostat peníze v zákonné lhůtě a nebojte se říci si o ně opakovaně. A pokud se situace bude opakovat – je jen na vás, jestli se nepoohlédnete po jiném pracovním partnerovi.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Muž s velkým přirozením je snem mnoha žen. Co když je ale až "moc" velké?
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Modrý koník, jeden z nejpopulárnějších portálů pro ženy a matky v České republice a leader ve své kategorii na Slovensku a Viber, jedna z předních komunikačních aplikací, spojili síly, aby uživatelkám nabídly nové možnosti komunikace.
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete cvičit? Chtěli byste mít jakýkoli pohyb, ale nemůžete se k tomu prostě dokopat? Pokud ano, pak pokračujte ve čtení! Tento článek bude pro vás velkou motivací, proč s pohybem začít! Jak vám může změnit život doslova k nepoznání...
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.
Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.

Výběr článků

Milování většina z nás vnímá jako jednu z nejpříjemnějších věcí na světě. Jde o romantické souznění dvou duší. O fyzický i psychický požitek, který zpravidla popisujeme pozitivně. Najdou se mezi námi ale tací, kteří se na sex rozhodně nedívají tak toužebně, jako většina ostatních. Ba naopak, tihle lidé mají ze sexu strach.
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.

Nepřehlédněte

Produkty s nakousnutým jablíčkem patří dlouhodobě k hitům. To ostatně prokazuje i fakt, že společnost Apple stojí na bedně v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. A pravděpodobně se ještě nějaký ten pátek mezi první trojkou udrží. Přináší totiž neustále nové a nové produkty, které jsou s obrovským zájmem a nadšením kupovány. Vezměme si takové Apple Watch – to je produkt budoucnosti, nemyslíte? Jen hrstka lidí však ví o všech věcech, které hodinky umí a ovládají.
Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek