Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zánět močových cest. Nemusí být jen z nastydnutí a umí pěkně potrápit. Jak si s ním poradit?

Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Zánět močových cest nemusí být je z nastydnutí
zdroj: 123RF.com

17. 01. 2019

Infekce močového ústrojí jsou poměrně časté a vždy nepříjemné. Ať už je to zánět močových cest nebo močového měchýře, v každém případě se jedná o druhé nejčastější infekční onemocnění hned po zánětu horních cest dýchacích. Častěji postihuje ženy, a to z jednoho prostého důvodu. Ženská močová trubice je o mnoho kratší než u mužů, celkově měří asi 3 – 4 cm. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku, a do močové trubice se tak snadno dostanou bakterie.

Jaké jsou příznaky?

Chodíte často na záchod a vyčůráte se jen trošku? Časté močení nebo pocit nucení na močení je jedním z příznaků zánětu močových cest či močového měchýře. Mezi další bolestivé a nepříjemné příznaky patří pálení při močení, zvýšená teplota nebo bolesti v podbřišku. Můžete najít i krev v moči. Žádný z těchto příznaků neignorujte a nasaďte léčbu dřív, než se zánět pořádně rozjede.

Co zánět způsobuje?

Za většinu (asi 80 %) zánětů může bakterie Escherichia coli. Je to střevní bakterie, kterou má ve svém těle každý a je velice prospěšná. Nicméně se často může dostat močovou trubicí, kam nemá, a způsobit pěkné patálie. Zánět také, ale v menší míře, způsobují kvasinky, stafylokok nebo i oslabení organismu kvůli nadměrné zátěži a stresu. A v neposlední řadě může k zánětu dojít kontaktní infekcí po sexuálním styku.

Pozor na mokré plavky

Nebo sezení na studené zemi. I to může k zánětu přispět, nikoli však samo o sobě. Ale pomůže to bakteriím k jejich množení a nastartování zánětu. Stejně jako při malém příjmu tekutin. Pokud nejste zrovna někde v tropech, kde na vás plavky uschnou během chvilky, raději se převlékejte. Zvláště, pokud již máte nějaký zánět za sebou.

Léčbu nepodceňujte

Znáte, to – trochu to bolí, ale přeci se hned nebudu “cpát” léky, to přejde samo. Ne, většinou nepřejde. A pokud zánět zanedbáte, můžete i skončit v nemocnici a třeba i močit krev. Každopádně by vás čekaly veliké bolesti. Není to nic příjemného. A zánět má navíc tendenci se vracet. Léčbu rozhodně nepodceňujte. A jak tedy zánět léčit?

K TÉMATU  Ořechové skořápky najdou své využití. Zvládnou vyléčit kašel a další zdravotní problémy

Zakročte hned a můžete vše vyřešit i doma

Již od prvních příznaků můžete pomoci domácí léčbou. Prvním lékem je voda. Pijte ve zvýšené míře až 3 litry denně, pomáháte tím z močového ústrojí vyplachovat bakterie. Přidat byste měli i urologické čaje nebo zázračnou brusinku. Ať už ve formě koncentrátů nebo léčiva, vždy pomáhá proti usazování bakterie v močovodu. K tomu si dávejte pozor na množství cukru ve stravě, které množení bakterií napomáhá. Vynechejte také dráždivé pokrmy a nápoje (omezte i kávu, zelený čaj) a rozhodně vynechte alkohol.

Kdy se raději obrátit na lékaře?

Když nepomůže domácí léčba do 48 hodin, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. Je pak nutná léčba antibiotiky. K té samozřejmě můžete doplnit i již výše zmíněné brusinky a dodržování pitného režimu. Po odléčení se snažte nemoci předcházet. Dodržujte dostatečný pitný režim a vyvarujte se sezení na studené zemi. Zánět se totiž rád opakovaně vrací.

Důležitá je prevence

Kromě příjmu tekutin a dalších omezení ve stravě zkuste jako prevenci používat bavlněné spodní prádlo, které perte na 60 °C, noste spíše klasiku, tanga vynechte. Dobře se oblékejte a chraňte se před prochladnutím. V zimě by měly být samozřejmostí teplé ponožky a tílka.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?
Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Patříte mezi milovníky filmových novinek, nebo jste naopak v kině nebyli ani nepamatujete? Letos na jaře má premiérů celá řada báječných filmů a to je skvělá příležitost vyrazit za kulturou. Jaké filmy patří mezi ty nejočekávanější v dubnu a květnu? Možná, že vylákají do nejbližšího kina za zážitkem i vás.
Střelci, jakožto jedno z ohnivých znamení, dokáží být neuvěřitelně spontánní a jsou to právě oni, kteří vám bez obalu řeknou naprosto vše, ať se vám to líbí či nikoliv. Oni věci nefiltrují. Se Střelci bývá velká zábava, často jsou proto obklopeni hromadou lidí a přátel. Mají nadstandardní konverzační schopnosti a své okolí umí vysoce zaujmout a inspirovat, aby žili svůj nejlepší možný život.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Tenhle batoh odolá dešti i polití, a proti krádežím v davu nebo hromadné dopravě je také imunní. Praktické zavazadlo usnadňuje život ve městě i na výletě. Vnitřní prostor, kapsy i kapsičky vymýšlel evidentně někdo, kdo má s chozením s ruksakem na zádech bohaté zkušenosti.
Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.

Výběr článků

Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?

Nepřehlédněte

Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Růže jsou překrásné a mohou mít mnoho podob, navíc patří k odolným a také k nejstarším rostlinám, které se pěstují. Můžete si je vysadit do záhonků, ale i do květináčů. Vždy vám budou dělat radost nejen tím, jak vypadají, ale i tím, jak voní. Jak se o ně ale správně starat? Co potřebujete k tomu, aby růže kvetly dlouho?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek