Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Dermatoložka radí: Jak se vyhnout kožním problémům a jak se chránit před mykózou při koupání!

K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Kožní problémy v létě! Dermatoložka radí
Zdroj: 123RF.com

10. 08. 2018

S kůží na trh

Původci plísňových onemocnění jsou nejčastěji vláknité houby, kvasinky, ale občas i plísně. Zbystřit byste měli zejména tehdy, pokud máte oslabený imunitní systém, berete antibiotika nebo kortikosteroidy, trpíte cukrovkou, obezitou nebo žilním onemocněním nohou. “Mykotické infekce, postihnou během života přibližně čtvrtinu z nás. Předpokladem pro vznik této infekce může být například i narušená rovnováha přirozené kožní mikroflóry. Příčin, proč je toto onemocnění tak časté, je ale mnoho. Velkou roli v tomto případě totiž hrají i vlastnosti pokožky,” vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Markéta Lorencová.

Svědí, svědí, svědí

Kožní trable se projevují svěděním, praskáním, olupováním, palčivou bolestí, puchýři nebo zápachem a přenášejí se velmi rychle. “Na pozoru byste se měli mít hlavně ve veřejných prostranstvích, jako jsou koupaliště, lázně, převlékárny, fitness centra, sauny, ale i hotely,” dodává odbornice. Přestože mykózy mají rády vlhké prostředí, můžete se nakazit i prostřednictvím sedaček v hromadné dopravě, v kinech a podobně.

Jdou i do hloubky

Jedno z nejčastějších kožních onemocnění postihuje zejména oblasti nohou, nehtů, sliznic, vlasů, částí pod prsy, pažemi nebo v rozkroku nebo v jiných kožních záhybech. “Výsledkem invaze plísní nebo jiných houbovitých onemocnění bývá, přirozeně, následná zánětlivá reakce, kterou často chybně ošetřujeme běžnou kosmetikou, čímž se onemocnění plošně rozšiřuje,” dodává kožní lékařka. Hloubka, do níž mohou houby proniknout přes neporušený povrch kůže, závisí na jejich typu. Některé z mikroorganismů nacházejí podle ní optimální podmínky pouze ve zrohovatělé vrstvě pokožky, vlasech či nehtech, protože upřednostňují tkáně obsahující keratin. Jiné jsou zase schopny postupovat zvenčí přes několik vrstev pokožky i k hlouběji uloženým oblastem. Nejlepší ochranou proti mykózám je proto zdravá, pěstěná kůže, a správná péče o ni.

Nevzdají se snadno

Pokud je obranná funkce imunitního systému 100%, plísně ani jiné typy houbovitých mikroorganismů nejsou schopné proniknout do nitra živých buněk. V hladké kůži s dobrým krevním oběhem se nemají kde usadit. “Mnohé mikroorganismy se na pokožce nebo sliznicích přirozeně nacházejí, problém nastane spíše tehdy, když jim nechtěně poskytneme optimální podmínky pro rozmnožování,” varuje dermatoložka. Pak stačí už jen vlhko, teplo typické pro letní nebo wellness resorty a problém je na světě,” dodává odbornice. Máme proto pro vás několik tipů, jak relaxovat bez rizika.

K TÉMATU  Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa

9 tipů pro zdravé koupání

  1. Ručník mějte vždy vlastní! Nedělte se o něj ani s partnerem.
  2. Přetrvávání v mokrých plavkách podporuje šíření mykóz, proto si s sebou raději vezměte náhradní plavky.
  3. Ženy se před vaginální mykózou, zejména v termálních bazénech, mohou chránit pomocí tamponu a krému proti mykózám v intimních partiích.
  4. Pokud již mykózou trpíte, určitě se koupalištím vyhýbejte. Chlor a vlhké prostředí totiž představují dobré podmínky pro potvůrky způsobující mykotickou infekci. Nemluvě o tom, že je to nefér vůči ostatním koupajícím se.
  5. Po každém koupání a při odchodu se vždy důkladně osprchujte a osušte. Zvýšenou pozornost věnujte intimním partiím a chodidlům, ty jsou na mykotická onemocnění náchylné nejvíce.
  6. Noste si s sebou žabky či pantofle a choďte v nich i do sprch. Jinak si na chodidlech odnesete nepříjemné společníky.
  7. Pantofle či žabky balte vždy zvlášť. Po příchodu domů osušte a větrejte i obuv, i když používáte gumové pantofle.
  8. Mokré ručníky je nejlepší chodit rovnou do pračky. Pokud nemáte tuto možnost, sušte je na vzduchu, ne v koupelně nebo v jiné uzavřené místnosti.
  9. Chcete-li mít jistotu, přidejte do pračky pár kapek tea tree oleje, který jako nejsilnější přírodní antiseptikum ošetří textil od bakterií.

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Alternativní způsoby bydlení si lze představit různě, možností je skutečně celá řada. Nemusíte se přitom cítit nepohodlně nebo se vzdát svého komfortu. Alternativní bydlení ale dnes již nepředstavuje jen způsob, jak ušetřit finance. Jde také o udržitelný způsob bydlení, který šetří naši planetu.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
Ložnice je místo pro váš odpočinek, relax a spánek. Zařiďte si ji v jednotném stylu a obklopte se nábytkem podle vašeho gusta. Udělejte si ložnici snů.
Vzhled dnes hraje hlavní roli. Na základě celkové vizáže si vytváříme první dojmy a názory na druhého člověka. Hodnotíme v čem přišel, jestli má mastné vlasy nebo jak na tom jsou jeho nehty. Ano, i nehty o člověku mnoho prozradí. Zejména to, jestli dbá na detaily či nikoliv.
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.
Sobota bude ve znamení očisty. Věnujte proto chvíli sobě samotné. Očista duše je základem pro váš klid. A víkend k tomu přímo vybízí. Co ještě byste všechno měly zvládnout?

Výběr článků

Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
V rámci svého F.A.M.E turné vystoupí latinsko-americký idol Maluma v prostorách Forum Karlín. Předprodej vstupenek začal již ve středu 30. 1. na ticketportal.cz. Na co se můžete těšit?
Také patříte mezi ženy, které mají mastnou pleť a lesknou se tak v létě i v zimě? Pak vám ze všeho nejdříve pogratulujeme. O ženách s mastnou pletí se říká, že stárnou velmi pomalu a po celý svůj život budou vypadat minimálně o pět let mladší. Na mastné pleti se totiž netvoří tolik vrásek. Tou špatnou správou je, že v létě trpíme.

Nepřehlédněte

I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.
Není snad člověk, který by je neznal. Zvláště v poslední době o nich média psala téměř neustále. Tato nepřehlédnutelná dvojice si získala srdce mnohých, ale řadu svých fanoušků také ztratila, a to právě kvůli stěží pochopitelným krokům, které provedla. Harry a Meghan jsou pár, který bude přitahovat pozornost médií neustále. Jaké byli jejich největší výstřelky? Pojďme si je připomenout!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek