Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Mastná pleť. Pomohou vám esenciální oleje! Které jsou vhodné a nezklamou vás?

Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.

29. 06. 2018

29. 06. 2018

Mastná pleť je učiněnou kosmetickou noční můrou. Lesknoucí se svízel vede nejen k vašemu špatnému pocitu, přičemž značně zhoršuje podmínky líčení, je také častým strůjcem černých teček, akné a dalších kožních problémů. Přemýšlíte, proč s něčím takovým bojujete právě vy? Viníků může být více…

Co stojí za mastnou pletí?

Za nejčastější příčiny hyperaktivních mazových žláz odborníci považují špatný jídelníček, nedostatek vitaminů či používání nevhodné kosmetiky. Faktory zvyšující produkci mazu jsou podle nich i zažívací potíže, dlouhodobý spánkový deficit, kouření nebo konzumace alkoholu. Ať už je ale strůjcem cokoli, jisté je, že první pomoc existuje. A představují ji, možná poněkud překvapivě, esenciální oleje. Proč se vyplatí vsadit na trochu jinou aromaterapii?

Oleje jsou mastné, ale pleti to nevadí

Možná si říkáte, že mastný produkt na mastné pokožce nadělá ještě větší „paseku“. Ale klid, nejedná se o žádné nošení pomyslného dřeva do lesa, je to zaručená metoda, jak mít situaci pod kontrolou. Vonné oleje totiž zmenší rozšířené póry, zredukují činnost mazových žláz, podpoří regeneraci a zlepší celkovou kvalitu pleti. Jak se s nimi zachází? Připravte si větší nádobu s horkou vodou a přidejte do ní pár kapek. Dále si přehoďte přes hlavu ručník a nechte dělat páru svou práci. Teď už ale k samotným vonným zachráncům. Který je pro vás nejvhodnější?

Tea tree oil jako sázka na jistotu

Není žádným tajemstvím, že olej z čajovníku australského dokáže vyřešit širokou škálu kožních patálií – a ta vaše není žádnou výjimkou. Tea tree oil má vynikající schopnost eliminovat bakterie, čímž výrazně omezí tvorbu akné. Zároveň usměrní hyperaktivitu mazových žláz a vykazuje hojivé vlastnosti. Jen tak mimochodem, možná by vás zajímalo i to, že se osvědčil i proti striím. To jen kdyby náhodou…

K TÉMATU  Redakční test. Kyselina hyaluronová: v jaké podobě opravdu funguje? Máme to vyzkoušené!

Rozmarýn, tekutý léčitel

Rozmarýn v esenciální verzi má spoustu zajímavých schopností. Tlumí příznaky stresu, zažene nespavost a dokonce mírní bolesti hlavy. Stejně jako jeho výše zmíněný kolega si dokáže hravě poradit také s nadměrně se mastící pletí, nežádoucími pupínky i černými tečkami.

Dobrá rada – chcete-li si udržet svěží podpaží celý den, můžete kapek rozmarýnu smíchat s destilovanou, popřípadě alespoň dvakrát převařenou vodou. Tekutinu pak přelijte do nějakého šikovného rozprašovače, čímž si hodně usnadníte aplikaci. Ta se provádí bezprostředně po sprchování. Deodorant už nebude třeba!

Levandule, uklidňující kosmetika

Když se řekne levandule, mnoho lidí ji má spojenou se spánkem. Ano, je pravdou, že hezké sny tento olejíček přivolat skutečně umí. Jenže tím jeho pole působení ještě nekončí. Kromě toho, že léčí různé vyrážky, je také vhodným ošetřujícím přípravkem mastné pokožky, protože omezuje tvorbu kožního mazu. Bod navíc? Funguje jako úžasný harmonizátor psychiky.

A který ze zmíněných olejů nejvíce voní právě vám? Napište nám o tom.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Naši dva redaktoři, Mirek a Verča, zkusili zdokonalit svou angličtinu pomocí Skype lekcí. Kde našli lektory?
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.
Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
Období prázdnin a letních dovolených je už definitivně za námi. Přestože meteorologové slibují poměrně slušný podzim, sychravé dny spolu s deštivým počasím už nedočkavě klepou na dveře. Pokud vám zbývá ještě pár dnů dovolené nebo prostě máte chuť vyrazit někam na teplem, rozhodně se vám budou hodit naše tipy na hřejivou podzimní dovolenou.
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Přestože Vánoce jsou obdobím radosti a dávání, může být výběr vhodného dárku pro děti někdy komplikovaný. Dnešní článek na Dámské Lize upozorňuje na pasti nevhodných dárků pro nejmenší pod stromečkem. Od nesprávných hraček až po problematické trendy, prozkoumáváme, co by rodiče měli brát v úvahu při výběru dárků pro své ratolesti, aby byly nejen radostné, ale i bezpečné svátky
Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Honba za štíhlou a sexy postavou pokračuje, i když léto už je dávno za námi. Lidé se zkrátka chtějí udržovat v kondici. S nedávnými vánočními svátky však byla píle trochu mařena vynikajícím cukrovím a samými smaženými pokrmy. Během tohoto období na sklonku roku je třeba vykázat opravdu pevnou vůli, díky které odoláte i alkoholu. Především ten je při cvičení jedním velkým tabu.

Výběr článků

Dovolená na ostrově Mauricius zní jako sen každého cestovatele. A přitom cestování na něj nemusí být žádná složitá ani drahá záležitost. Ostrov Mauritius je rájem, kolem kterého se rozprostírá nekonečná Indický oceán. Je to kouzelný ostrov s bílými a čistými plážemi, vysokými a zelenými palmami, na nichž zpívají úžasně barevní ptáci.
Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?

Nepřehlédněte

Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek