Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Jak se v létě starat o domácí mazlíčky? Kolik tekutin by měli denně vypít? Jak rozpoznat dehydrataci? Tyto a další rady nepodceňujte!

Víte, kolik tekutin by měl denně vypít pes a kolik kočka? A jak včas rozpoznáte dehydratované zvíře, kterému jde o život? Naučíme vás to. A poradíme také optimální domácí podmínky, za které vám chlupáč poděkuje!

13. 06. 2018

13. 06. 2018

Ano, jsme národem chovatelů. Tedy alespoň tak to vidí Český statistický úřad, který uvádí, že v každé druhé domácnosti žije jedno nebo více zvířat. I vy máte čtyřnohého parťáka? Pak pomyslete na to, že momentální vedra, která teď u nás panují, pro něj mohou být opravdu nebezpečná. Jakých pravidel se následující horké měsíce držet?

Pitný režim? To je základ

Stejně jako lidé, i němé tváře musí pít, aby jejich tělo bylo schopné regulovat teplotu. A právě proto potřebují neomezený přístup k vodě, kterou budete pravidelně vyměňovat. Obecně platí, že v průměru vypije zdravý pes 40 až 60 ml vody na 0,5 kg hmotnosti denně, kočka pak přibližně 150 ml – ovšem v závislosti na počasí to samozřejmě může být o něco více. S tuto pitnou zásadou úzce souvisí i následující bod.

Naučte se rozpoznat dehydrataci

Každý ví, že dehydratace znamená nedostatek tekutin. Její příznaky jsou i lidí lehce rozpoznatelné, ale co zvířata? Tady už spousta majitelů tápe, přitom v takové situaci jde doslova o vteřiny. Co se týká „čičin“, varovným signálem jsou jakoby vpadlé oči. V případě hafanů se jedná o mdlé a lepkavé dásně. U obou můžete provést jednoduchý test – vezměte chlupáče za kůži na krku, trochu ji potáhněte a pusťte. Pokud se okamžitě nevrátí zpátky, je to jasná dehydratace. Čím pomaleji se pak kůže vrací na původní místo, tím je stav vážnější. V téhle krizovce je na místě okamžitě volat veterináře a poradit se s ním o dalším postupu.

Změňte harmonogram procházek

Pokud jste doteď měli ve zvyku chodit s vaším štěkajícím mazlíkem na dlouhé procházky, budete je muset oželet – pro jeho dobro. Venčete raději po ránu a večer, kdy horko nedosahuje svého vrcholu. Počasí přizpůsobte i samotnou vzdálenost špacíru. Je lepší zvolit nejbližší cestu k parku, než pochod okolo celého bloku.

K TÉMATU  Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

Vytvořte doma chladné podmínky

Kočky jsou zodpovědné a umí vyhodnotit situaci s elegancí sobě vlastní. Když jim je teplo, prostě zalezou do nejchladnějšího koutu a nevylezou ani na zavolání. Se psy je to ale horší. Zabraňte jejich přehřátí tím, že doma zatáhnete rolety nebo žaluzie. Rovněž jim umožněte přístup do chladu. V bytě to může být třeba koupelna, v domě zase garáž.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa

Jak se vypořádat se špatnou náladou? Zkuste našich 10 tipů!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?
Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Není svíčka jako svíčka. Velmi záleží na tom, z čeho je vyrobená. Věděli jste, že většina těch běžně prodávaných škodí zdraví? I z tohoto důvodu si v posledních pár letech lidé zvykli vyrábět si svíčky sami. Vyjdou je mnohem levněji a přesně vědí, z čeho se skládají. Můžete to zkusit i vy.
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.
Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!
Lékaři vám často promlouvají do duše, abyste se lépe starali o srdce a mozek. Na jeden orgán ale často zapomínají. Přitom jde o ten největší v těle, který je zároveň nejdůležitější pro naši obranyschopnost. Sídlí v něm až 80 % buněk imunitního systému. Jedná se o střeva a je důležité je mít v dobré kondici. Jedině tak budete připraveni na případný střet s koronavirem.

Výběr článků

Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Muž s velkým přirozením je snem mnoha žen. Co když je ale až "moc" velké?
Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.

Nepřehlédněte

Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek