Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

4 důkazy, že je čokoláda vlastně zdravá. Reguluje krevní tlak a prospívá trávení!

Milujete hořkou čokoládu ve všech jejích podobách? K této vášni si můžete jen gratulovat. S každým soustem této sladkosti si totiž snižujete pravděpodobnost několika druhů rakovin. Ale i vaše srdce si přijde na své!

11. 05. 2018

11. 05. 2018

Že čokoláda je zlo, kterému je lepší se vyhýbat? Ne tak rychle. Nelze totiž házet všechny druhy do stejného pytle. I když to možná zní neuvěřitelně, hořká a tmavá čokoláda je vlastně zdraví prospěšná záležitost. A zde jsou famózní benefity, které vás při její konzumaci nemohou minout!

Ochrana před rakovinou střev

Ze statistik vyplývá, že je ročně v České republice diagnostikováno více než osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva. Jde se proti tomuto vážnému onemocnění nějak bránit? Nadějné zprávy přináší španělští odborníci z Vědeckého a technologického institutu potravin a výživy. Ti na základě své studie naznačují, že za účinnou prevenci platí právě hořká čokoláda. Je to prý proto, že její vysoký obsah antioxidačních polyfenolů snižuje riziko několika druhů rakovin, včetně té tlustého střeva a konečníku. Podle těchto expertů bychom pro své vlastní dobro měli alespoň malý kousek tmavé sladkosti jíst každý den.

Regulace cholesterolu, která funguje

To, že z nadměrné hladiny cholesterolu nic dobrého nekouká, ví asi každý. Tato tuková látka, jež se řadí do kategorie steroidů, se usazuje v tepnách, ucpává je a tím zvyšuje pravděpodobnost vývoje kardiovaskulárních chorob i trombózy. Lékař nešetří varováními, že i vaše hodnoty cholesterolu jsou tak trochu „přes čáru“? Pak jezte čokoládu s co největším podílem kakaa. Kyselina olejová, která je v ní přítomná, zvyšuje hladinu HDL neboli „hodného“ cholesterolu, čímž se pomáhá zbavit toho špatného. Nevíme, jak vy, ale my si tento „prášek“ necháme líbit…

Zažívání, co šlape jako po drátkách

Odborníci jsou toho názoru, že 100 gramů čokolády vyrobené převážně z kakaa může obsahovat až 11 gramů vlákniny. To znamená, že tato mňamka schovaná pod šustivým obalem je vlastně prospěšná pro vaše střevní zdraví. O vláknině je totiž známo, že pozitivně působí na střeva, zatímco stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Tím podporuje funkce celé trávicí soustavy, takže může být lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost.

K TÉMATU  9 potravin, které mají omlazující účinky

Stopka úzkosti a splínům

Hořká čokoláda je výborným psychickým dopingem. Už po pár soustech dochází v těle ke zvýšené produkci endorfinů, tedy hormonů štěstí. K úsměvu vám pomohou i mastné kyseliny, jmenovitě palmová a stearová, které v oblastech mozku pozitivně ovlivňují nervovou aktivitu spojenou s radostí a dobrou náladou. Tedy alespoň tak účinky „čokošky“ vysvětlují experti. Nedá se tedy pochybovat o tom, že s každou tabulkou si v obchodě koupíte i dávku optimismu!

Také si občas dopřáváte pár čtverečků? Nebo rovnou celou tabulku?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak se vypořádat se špatnou náladou? Zkuste našich 10 tipů!

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Probouzíte se každé ráno s pocitem, že nadcházející den nebude stát za nic? Nemáte sílu na běžné denní činnosti, natož na práci či vaše koníčky? Pak je třeba s tím něco dělat. Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den.
Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.

Výběr článků

Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.
K Vánocům neodmyslitelně patří štědrovečerní tabule. Stůl je středobodem, na který patří adventní věnec, dekorace i cukroví. Prostřený ale může vypadat i úplně jinak, než jak máte ve zvyku. Možností je nekonečno. Inspirujte se s jeho výzdobou!
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.

Nepřehlédněte

Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Chcete se pyšnit originálním zdrojem osvětlení? Instalujte doma designové osvětlení a udělejte z něj dominantu interiéru. Najděte svojí inspiraci v galerii.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek