Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Víte, jak se slaví sv. Valentýn ve světě? Tady je 12 zajímavých tradic. Inspirujte se

svaty Valentyn
Zdroj:123RF.com

09. 02. 2018

Svátek zamilovaných se na den Svatého Valentýna slaví v mnoha zemích světa – téměř každá má svou vlastní tradici. Seznamte se s historií a současností nejromantičtějšího dne roku!

Původ Valentýna

Původ svátku Sv. Valentýna historici nejčastěji umísťují do období starého Říma. Ale věděli jste, že Valentýni byli prokazatelně minimálně tři? Pojí je stejný osud, všichni se stali mučedníky a měli co do činění s láskou. Jeden údajně prováděl svatební obřady v období, kdy císař Klaudius II. zakázal mladým mužům manželství, protože soudil, že poté budou lepšími vojáky. Další pravděpodobně pomáhal křesťanům unikat z římských vězení.

Tradice přáníček

Dle některých pramenů pak údajně Valentýn poslal první „valentýnku,“ dopis dceři bachaře, která ho ve vězení navštěvovala a do které se zamiloval. Zde prý vznikla tradice přáníček, podepsaných „Od tvého Valentýna“. Čtrnáctý únor vyhlásil svátkem Sv. Valentýna papež Gelasius I. již v pátém století, ve středověku se pak Valentýn stal jedním z nejpopulárnějších svatých v Anglii a Francii. Tradice svátku zamilovaných se časem rozšířila po celém světě a řada zemí ho slaví po svém.

Jižní Korea

Svátek Sv. Valentýna mají v Jižní Koreji na starost ženy. Dávají mužům 14. února čokoládu, jejich přízeň pak mohou muži opětovat přesně o měsíc později na takzvaný Bílý den, kdy ženám darují sladkosti. O další měsíc později následuje Černý den, kdy se nezadaní scházejí nad talířem černých nudlí Jajangmyeon a lamentují nad svou osamělostí.

Dánsko

Zamilované páry si zde místo růží dávají sněženky, muži pak svým láskám připravují vystřihovaná přáníčka „gaekkebrev“ s vtipnými básničkami, podepsaná šifrou z teček. Pokud žena vyluští autora, dostane od něj o Velikonocích vajíčko.

Peru

I v jihoamerické zemi nepatří růže na rozdíl od většiny světa k valentýnským oslavám – peruánské páry si dávají orchideje.

K TÉMATU  Syndrom prázdného hnízda dokáže manželstvím otřást

Francie

Romantická Paříž zažívá každoročně na Sv. Valentýna nájezdy zamilovaných párů. Ty až do roku 2015 zamykaly zámky na mostě Pont des Arts a házely klíčky do Seiny, nyní má most nové zábradlí, na které se již zámky připnout nedají. Významné oslavy probíhají ve vesnici St. Valentin, která je vyzdobena květinami a v níž se konají svatby a další romantické aktivity.

Británie

V předvečer svátku Sv. Valentýna kladly anglické ženy na své polštáře pět lístků bobkového listu, které měly přinést sny o jejich budoucím manželovi. Dnes probíhají oslavy tradičně, tedy s růžemi, čokoládou a přáníčky.

Japonsko

Svátek Sv. Valentýna se v Japonsku poprvé objevil v roce 1936. Ženy dávají čokoládu prakticky všem mužům, včetně kolegů, přičemž ti oblíbení a milovaní dostanou kvalitní sladkost, méně oblíbení pak laciný kousek „z povinnosti.“ V osmdesátých letech pak Národní asociace výrobců cukrovinek vyhlásila 14. březen dnem, kdy mají dát sladkost naopak muži ženám – ideálně dvakrát až třikrát dražší, než sami dostali o měsíc dříve. Pokud má stejnou hodnotu, je považována za znamení pro konec vztahu.

Itálie

V minulosti si italské dívky na Sv. Valentýna přivstaly a vyhlížely své budoucí manžely – první, kterého uviděly, se měl do roka stát jejich mužem, či alespoň vypadat podobně. Dnes italské páry chodí na romantické večeře a darují pralinky Baci Perugina z čokolády a lískových ořechů.

Jihoafrická republika

Valentýnská tradice zde vychází ze starořímské slavnosti Lupercalia. Mladé ženy celý den nosí na rukávu jméno svého milého, který tak může zjistit, že se jim líbí.

Německo

Symbolem lásky a štěstí je při valentýnských oslavách v Německu prase – páry si dávají perníčky ve tvaru vepříků s romantickými vzkazy, čokoládová prasátka i obrázky s vepřovou tematikou.

K TÉMATU  Zajímavé vánoční dekorace do vašeho domova! Připravte se na Štědrý den a vytvořte doma tu správnou atmosféru!

Mexiko

Čtrnáctý únor je v Mexiku dnem lásky a přátelství, dárky tedy dostávají nejen zamilovaní, ale také přátelé. Nejčastěji ve formě květin, plyšáků a balonků.

Filipíny

Zde nese svátek exotický název Araw ng mga Puso. Řada párů ho využívá k masovým svatbám, které zde nezřídka sponzoruje stát jakožto službu veřejnosti.

Česká republika

Svátek Sv. Valentýna u nás má tradiční konkurenci ve formě prvního máje, ale v uplynulých letech již stačil zdomácnět. Češi si na jeho oslavu oblíbili růžové sekty. Náš tip: Bohemia Sekt rosé.

A co děláte na Valentýna vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
Chcete být trendy i na podzim, tak musíte mít odstín vlasů medový. Tato barva nejenže rozzáří vaše vlasy, ale také perfektně ladí s atmosférou sklonku roku. Zahalte se do medové!
Sotva jste se vrátili ze záchodu a už je to zase tady. Musíte si znovu a naprosto neodkladně odskočit na malou. Máte totiž pocit, že váš močový měchýř každou chvíli praskne nebo že zkrátka nedojdete na toaletu včas. Ve výsledku ale dost často zjistíte, že co se objemu týče, jakoby to bylo mnoho povyku pro nic. Poznáváte se v tom?
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?
Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Máte v plánu vyrazit na nákupy letních kousků? Pak se poohlédněte po plastovém kabátku, divoce vzorovaných šatech a něčem průhledném. Chcete-li jít s módou, pak nezapomeňte ani na vykrojené plavky!
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.

Výběr článků

Sváteční atmosféra, radostné děti, a přitom… co s těmi dlouhými vánočními prázdninami? Dnešní článek na Dámské Lize vám přináší hravé rady a tipy, jak s dětmi aktivně a s úsměvem přežít Vánoční prázdniny. Od kreativních vánočních dílen až po rodinná dobrodružství, přinášíme vám inspiraci, jak si užít tuto časově náročnou, ale zároveň kouzelnou dobu s plným srdcem a lehkostí.
Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.

Nepřehlédněte

Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek