Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

9 způsobů, jak naučit dítě poslušnosti

Jak naučit dítě poslušnosti
Zdroj:123RF.com

20. 11. 2017

Výchova dětí. Zdá se nám nemožné naučit dítě poslušnosti, a přitom není nic jednoduššího! Chcete důkaz?

1. Trpělivost

Vlastnost, se kterou se nejdál dojde; všichni dobře víme, že ani Řím nebyl postaven za jediný den a opakování je matka moudrosti. Po shrnutí několika frází je třeba říct, že nejlepší děti musí vychovávat kameny, protože my ostatní živé bytosti se často dokážeme vzteknout, když děcko očividně NECHÁPE, že mixovaná mrkev patří do pusy a ne na ruce a že boty se zavazují takhle a ne jinak. Berme to s nadhledem: mrkev se umyje a další tramvaj pojede za chvíli… času je dost – jde jen o to si jej najít.

2. Pravidelný režim

Když se octne drobeček na světě, neví vlastně vůbec co se s ním děje. Ze tmy, kterou naplňoval jen tep mámina srdce, se dostane do příliš jasného světla s ostrými zvuky a nepříjemnými pocity. Dítě nemusí být autista, aby mu ze všeho nejvíce prospěla určitá představa toho, že všechno na světě má pevný rámec a že existují věci, na které se může spolehnout: jako například že v deset ráno se jde na procházku s maminkou, oběd bude v poledne a večeře bude v sedm, v osm mu někdo přečte pohádku a uloží ke spaní.

3. Rituály

Ty navazují na režim: nejenže se skrze rituály dítě učí poznávat běh času (je neděle, takže jdeme k babičce na oběd), ale rozšiřují záchytné body, ze kterých se vyvíjí dětský pohled na strukturu světa. Jde v podstatě o to, aby se dítě naučilo rozeznávat způsob, jakým věci fungují. Například si po nějaké době (velice krátké!) dokáže uvědomit, že je po koupání čeká teplá postel – a už ve vaničce se může začít uvolňovat a připravovat ke spánku. Pro člověka je velice důležité vědět, kam míří – a musí se to naučit už v dětství.

K TÉMATU  Když miminko bolí bříško. Co za tím vězí a co s tím?

4. Výchova společností

Ačkoli to nemusí být na první pohled patrné, dítě se snaží napodobovat chování, které vede – nebo by vést mohlo – ke kýženému výsledku. V podstatě jde o pokračování evoluce; je prokázáno, že děti se zpočátku usmívají v čistém pudu sebezáchovy, který říká: „Tvař se spokojeně a usmívej se, budou tě mít raději.“ Stejně tak v rámci pokročilé evoluce funguje soupeření o přízeň dospělých, která kdysi ve smečce znamenala potravu. Dnes přináší (alespoň z dětského pohledu) lásku, která je tou nejdůležitější složkou výživy našeho “mláďátka”.

5. Příklady táhnou!

Pro některé z nás se výchova vlastního dítěte může stát vítaným opakováním základní látky předmětu zdvořilosti a slušnosti, které se z nás moderní doba snaží každou vteřinou života vyhnat. Jakmile začne dítě sledovat chování svého okolí, jsme přirozeně první na ráně a slova jako „děkuji“, „prosím“, „dobrý den“ a „nashledanou“ se naučí právě a jedině od nás. Právě my dokážeme dítěti vštípit, že zvyšování hlasu nikam nevede, divoká gestikulace se v naší zeměpisné šířce nepěstuje a že rány bolí.

6. Pochvala

Úsměv, pohlazení, objetí – ty nejjednodušší, a přitom ze všech nejlepší způsoby, jak dát dítěti najevo, že je máme rádi a že nám na něm záleží. Podobné věci a slova: „Tohle jsi udělal/a moc dobře“ budou vždy pro děti znamenat mnohem víc než sebelepší tabulka čokolády a nový mobilní telefon dohromady. Pokud dokážeme ocenit snahu (o výsledku nemluvě), pak dokážeme vlastnímu dítěti dát najevo, že není jen nechtěným přívažkem, který odsuneme na dovolené na přistýlku a který nás v podstatě obtěžuje.

7. Nelitujte!

Velice ožehavá zásada, při jejímž dodržování budeme téměř vždy balancovat na ostří nože. Pokud si dítě rozbije koleno nebo natluče nos, pofoukání je samozřejmě na místě, ale dítěti je třeba celou záležitost ukázat v lepším světle: učí se tím vlastně, co je v životě dobré a co nikoli. Navíc upřímně řečeno rozbité koleno nebo odřená ruka nic tak dramatického není a každý z nás tím prošel. Jestliže dáváme dítěti najevo, že se mu děje něco vesmírně obrovského, jedině je tím zmateme a zbytečně vyvedeme z rovnováhy.

K TÉMATU  Velikonoce se blíží! Inspirujte se chytrými nápady na velikonoční vajíčka. Zkuste jednoduché i netradiční způsoby zdobení!

8. Spravedlnost

Stanovit meze a dodržovat jejich rámec je velice důležité: dítě musí vědět, co všechno si může dovolit a co už je příliš. Prosadit v praxi pravidlo: ‘za dobrou věc pochvala, za špatnou napomenutí’ a pevně a v každém případě dodržovat jeho hranici není vůbec jednoduché, ale pro budoucnost dítěte to znamená mnoho. Jasně stanovené a neměnné hranice v žádném případě nesvazují(nenechte se ošálit moderními psychology!), naopak dokáží dítěti poskytnout dostatek volnosti k rozvíjení vlastní osobnosti.

9. Zvířecí přátelé

Jak jinak bychom mohli naučit dítě zodpovědnosti vůči jiným než tím, že mu v praxi poskytneme možnost starat se o kamaráda, kterého mu pořídíme? Ať už je to štěně, kotě, papoušek nebo rybičky, dítě velice rychle pochopí nejen to, že některé věci je prostě třeba udělat, ale také základní pravidla chování k druhým. Rodiče samozřejmě znají své dítě nejlépe, takže budou vědět, zda dokáže „uchovat“ želvu, pejska nebo krokodýla, případně zda se vůbec vyplatí pořizovat nové baterie do tamagoči nebo jiného virtuálního mazlíčka.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Běhouny zažívají renesanci. Přispěla k tomu móda na provázkové, plošně tkaně koberce. Plní dekorativní i praktickou funkci - v kuchyni, v předsíni, na terase. Koberce jsou však mnohem širší kategorií výrobků. V současné době je možné zakoupit jak tradiční pogumované metrážové koberce do předsíně, tak elegantní koberce do stylové pracovny nebo obývacího pokoje. Zde je přehled udržitelných a estetických modelů.
O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
Slyšeli jste někdy o meditaci? Zkoušeli jste ji někdy praktikovat nebo ji dokonce již praktikujete? Dnešní článek bude totiž právě o ní! Pro ty z vás, kteří o meditaci slyšíte poprvé, tak pokračujte ve čtení, protože se dozvíte, jak moc vám může změnit váš život. A to pozitivně. Redukovat stres, léčit vaše tělo, cítit se klidně, cítit se radostně a spoustu dalších benefitů!
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
Přečtěte si příběh ženy, která si uvědomila, že ke svému muži již nechová žádné hluboké city. Stali se přáteli a jejich milenecký vztah šel do ústraní.
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?
Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.
Jaimie a Dave žijí již několik let v Americe. Oba měli stejný cíl a sen, a to postavit si svůj vlastní dům. Myšlenka hypotéky je nelákala, a tak se rozhodli, že z našetřených peněz zakoupí několik přepravních plechových kontejnerů, přepracují je a doplní dalším recyklovaným materiálem. Výsledek je naprosto famózní. Mladý americký pár dokázal téměř nemožné. Uprostřed přírody postavil dokonalé obydlí, které splňuje veškeré standardy na bydlení. Pojďte se s námi podívat, jak se muži a ženě práce podařila.
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?

Výběr článků

Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Sváteční výzdobu milujeme a nápadů na nové prvky není nikdy dost. Vánoční dekorace z recyklovaných materiálů snadno vyrobíte z toho, co máte doma po ruce. Tyhle roztomilé kousky jsou jako stvořené pro spolupráci s dětmi. Inspirujte se pro své vlastní nápady!
Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!

Nepřehlédněte

Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek