Úterý , 30. 04. 2024

Robert

Těhotenská cukrovka. Co vás všechno může potkat?

Zdroj:123rf.com

16. 10. 2017

Těhotenská cukrovka se nejčastěji objevuje po 20. týdnu těhotenství a upravuje se po porodu. Se svými 2-15% výskytu patří k nejčastějším onemocněním v těhotenství. Zpravidla se vyskytuje u žen, které mají cukrovku v rodinné anamnéze (zejména v rodině matky), u obézních maminek či žen starších 35 let. Nejedná se o závažné onemocnění, ale nelze je ani podceňovat s ohledem na možný vznik diabetické poruchy u narozeného dítěte. Pacientky jsou většínou léčeny pouze dietou s nižším obsahem cukrů. Tam, kde dieta nestačí, je třeba zahájit podávání inzulínu, který se po porodu obvykle vysazuje. Součástí léčby by měl být i těhotenský tělocvik.

Mohou za to hormony

Vznik této nemoci úzce souvisí s působením hormonů, dědičnými dispozicemi a nadváhou. Podle statistik se ze tří čtvrtin případů situace po porodu upraví, existuje ovšem zvýšené riziko rozvoje diabetu II. typu ve vyšším věku. Na základě různých vyšetření bylo zjištěno, že asi 50% žen s těhotenskou cukrovkou onemocní do 10 let na diabetes mellitus.

Ženám, které měly těhotenskou cukrovku, se doporučuje mírná diabetická dieta i mimo těhotenství. Je však třeba celou problematiku prodiskutovat s ošetřujícím lékařem a s příslušným diabetologem.

Rizika pro dítě a matku

Rizika pro plod jsou vyšší v případě, že se cukrovka objeví už na samém začátku těhotenství. Navíc nemusí být vždy okamžitě diagnostikována, protože porucha látkové výměny již nastala a těhotná žena necítí žádné subjektivní potíže. Pokud by nemoc nebyla kompenzována, hrozí vývojové vady – narozené děti mívají poruchy s adaptací, nemají dokonale vyzrálou plicní tkáň, upadají do hypoglykemie a mívají méně vápníku. Tomu však lze docela dobře předejít. Maminky docházejí pravidelně do diabetologické poradny a sleduje se u nich hodnota glykemie před a po jídle.

Cukr v krvi matky se pupeční šňůrou dostává do krevního oběhu dítěte a to má pak stejně jako jeho matka zvýšenou hladinu cukru v krvi. Přirozenou reakcí organismu je, že již funkční slinivka břišní u dítěte začíná produkovat větší množství inzulínu a právě zvýšená hladina inzulínu a cukru v krvi může být příčinou dalších komplikací.

K TÉMATU  Sladká holčička zpívá ukolébavku svému štěněti. To nejroztomilejší, co tenhle týden uvidíte

Ročně se objeví mezi těhotnými kolem 300 pacientek, které mají těhotenskou cukrovku a asi 30-50 z nich si musí píchat inzulín. Kontroly jsou nezbytné a maminky by je neměly podceňovat. Postupujícím těhotenstvím se totiž tolerance k cukru zhoršuje.

Mamince se ale doporučuje ve zdravé životosprávě pokračovat i po porodu, protože u ní existuje dispozice k cukrovce II. typu a stejně tak by měla ke zdravé životosprávě vést i své děti. Zjistilo se totiž, že děti matek, které v těhotenství trpěly cukrovkou, mívají asi v 5% sklon k cukrovce.

Jak žít s těhotenskou cukrovkou?

Nález těhotenské cukrovky samozřejmě neznamená, že celý zbytek těhotenství stráví maminka o chlebu a vodě – denně by však neměla zkonzumovat více než 250 gramů sacharidů (v případě těžší cukrovky pouhých 175 g).

Je třeba:

  • jíst pravidelně, častěji a menší množství
  • sledovat zpočátku váhu jednotlivých potravin a jejich energetickou hodnotu
  • vylučovat ze stravy lehce vstřebatelné sacharidy jako je glukóza, sacharóza a maltóza
  • konzumovat sacharidy ve formě mléka, pečiva (tmavého), těstovin, rýže, zeleniny a ovoce
  • omezit tuky a konzumovat méně tučné bílkoviny, přestože nemají téměř žádné sacharidy
  • snížit příjem cholesterolu a omezit solení

Dopoledne se nedoporučuje jíst mléčné výrobky, protože byla zjištěna stoupající glykemická křivka. Je třeba dbát opatrnosti u ovoce, které je sice zdravé a má hodně vitaminů, ale obsahuje také větší množství sacharidů. Vitamíny je možno přirozeně nahradit konzumací zeleniny. Pro plnou kontrolu nad vaším stavem se doporučuje přísné omezení výrobků s velkým obsahem nasycených tuků a mastných kyselin.

  • Jezte dostatek ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva (ale važte porce a nepřekračujte jejich denní počet)
  • Jezte ryby, drůbež bez kůže a pouze libové maso namísto tučného
  • Pijte pouze nízkotučné mléčné produkty
  • Sýry jezte do maximálně 30 % tuku v sušině, ideální je kupovat 20%
  • Vejce byste měla jíst maximálně dvě za týden – bílky je možné jíst bez omezení
  • Při cukrovce je důležité hodně pít, protože při ní dochází k vyšším ztrátám vody v ledvinách. Hlídat pitný režim bude tedy nezbytností. Neměla byste vypít méně než 2 litry denně – kromě toho snížíte vznik infekcí močových cest.
K TÉMATU  Jak bezpečně cestovat v těhotenství?

Kdo je k těhotenské cukrovce náchylnější?

Počet maminek, které těhotenskou cukrovkou trpí, je mnohem vyšší než dříve – zvláště proto, že cukrovka samotná je v populaci mnohem častější. Za její hlavní přičiny se pokládá nedostatek pohybu, obezita a stres. Těhotenská cukrovka je častější u těch maminek, které již v rodinné anamnéze cukrovku mají, ale neznamená to automaticky, že se u nich v těhotenství objeví také. Spíše než nemoci, stresy, léky a anamnéza hrají pro vznik těhotenské cukrovky hormonální změny, kterými si každá těhotná prochází. Například u starších rodiček je častější.

Problematičtější je těhotenství pro matku, která již cukrovkou (I. nebo II. typu) trpěla před otěhotněním. Mateřství je však dnes reálné i pro tento typ žen. Podmínkou je však respektování řady doporučení.

Rozhodnou-li se manželé, že budou mít dítě, je třeba těhotenství cíleně připravovat s předstihem. Již před početím totiž musí žena kompenzovat cukrovku a péče o těhotnou pak spočívá v přísné kontrole. Pokud vše maminka dodržuje, nemusí se čekání na miminko příliš obávat.

Komu riziko hrozí?

  • ženy nad 25 let
  • těhotné ženy s nadváhou
  • ženy s cukrovkou v rodině
  • ženy, které již porodily příliš velké nebo postižené děti
  • ženy s těhotenskou cukrovkou v předešlém těhotenství

Následky

Co hrozí matce?

  • infekce močových cest a zánět ledvin
  • vysoký krevní tlak v těhotenství
  • zvýšené množství plodové vody
  • nutnost operativního porodu

Co hrozí dítěti?

  • makrosomie – nadměrný růst
  • poruchy dýchání
  • hypoglykemie po porodu, neboť zaniká zdroj cukru od matky
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Odkládáte v práci úkoly? Tak vítejte ve světě prokrastinace. Bohužel tento trend je stále rozšířenější a vede k velkým problémům nejen na pracovišti. Dnes vám přinášíme 5 rad jak v práci nezahálet.
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.
S mužem se jednoduše můžete rozejít tak, že mu to oznámíte z očí do očí. To je pravděpodobně ten jediný správný způsob. Ne každý si na něj ale troufne, zejména po kratší známosti. V praxi se můžeme setkat s mnoha dalšími způsoby ”rozcházení se”, které vám možná vyrazí dech.
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.

Výběr článků

V dnešní době se dá pronajmout všechno - auto, dům, karavan i chalupa. Také tlupa stěhováků, skákací hrad, domácí spotřebiče nebo ženská děloha. Proto asi není nic divného na tom, že se za poplatek dá „vypůjčit“ i dětské oblečení
Je možné, že jste o chitosanu ještě nikdy neslyšeli, a není se přitom čemu divit. Poměrně nový hit v péči o zdraví okouzlil davy lidí po celém světě. Tento doplněk stravy slibuje, že učiní takové změny v organismu, že se po jeho užívání téměř nepoznáte. V čem tedy chitosan učaroval těm, kteří ho používají?

Nepřehlédněte

Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek