Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

5 tipů, jak letos ušetřit za topení. Snižte svůj účet až o polovinu!

Zdroj: 123rf.com

05. 09. 2017

Léto je za námi a je čas myslet už i na zimu. Než přijde, měly byste se zaměřit se na váš domov a zajistit, aby vám zbytečně neunikalo teplo. Stačí jen pár tipů, díky kterým můžete minimalizovat tepelné ztráty a svůj účet za vytápění snížit více než o polovinu. Jak na to?

1. Správně větrejte

Jestli máte v domě rekuperační jednotku, máte vyhráno, protože spolehlivě zajistí řízené větrání a zdravé klima po celý rok. Jestliže ji nemáte, nemusíte zoufat. Stačí dbát na nárazové intenzivní větrání, kdy otevřete všechna okna. Pak postačí jen 4 minuty na to, aby se vyměnil čerstvý vzduch.

2. Uvolněte cestu teplému vzduchu

V případě, že používáte radiátory, dejte pozor, aby nebyly překryté záclonou či závěsem nebo zastavěné nábytkem. Je potřeba je pravidelně odvzdušňovat. Můžete také za ně dát hliníkové fólie, které odrážejí teplo do místnosti. Vrstva prachu může také bránit šíření tepla. Výměnu klasických starých litinových radiátorů si dobře rozmyslete. I když se vám mohou zdát nemoderní, litina drží teplo nejlépe a navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Mají sice díky velkému objemu pomalejší náběh, ale zato mají na druhou stranu delší setrvačnost při výhřevu. Vybírejte vždy podle kvality a až pak podle designu.

3. Pozor na přetápění!

Pohybovat se v přetopeném bytě je pro organismus velmi vyčerpávající a vy se pak budete cítit rychle unavení. Proč zbytečně utrácet za energie, když nejste doma? Proto používejte moderní termostaty, díky kterým můžete snadno nastavit teplotu v bytě. V nepřítomnosti stačí nechat topení temperovat na cca 17–19 stupňů Celsia. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly, ale zároveň až přijdete z práce, rychle domácnost vytopíte! Odborníci doporučují teplotu pro obytné místnosti 20 až 22 °C, v chodbách 17 až 19 °C a v koupelně 22 až 24 °C. Teplo si nastavujte podle potřeby. Např. snížením teploty na vašem termostatu o jeden stupeň ušetříte dalších 6 % energií.

K TÉMATU  Zamiokulkas: Zamilujte se do pokojovky, která nevyžaduje pozornost

4. Zvažte výměnu kotle

Za vším hledej zdroj tepla. Jak to? Možná má už váš kotel nějaké ty roky odslouženo. Zamyslete se nad tím, jestli není na čase investovat do nového moderního. Takového, který spotřebuje až o 30% méně energie. Pokud se pro tento krok rozhodnete, pak ekonomicky nejvýhodnější jsou kotle kondenzační, které pracují v nízkoteplotním režimu a hodí se i pro podlahové vytápění. Je to volba, která nepatří mezi ty nejlevnější, ale vložená investice se vám časem vrátí. Vybírat můžete  z kotle závěsného nebo stacionárního, ale také průtočného nebo se zásobníkem. Ihned po kondenzačním plynovém kotli je dobrou volbou i moderní elektrokotel. Pokud na něj chcete přispět nějaké finance, podívejte se na internetu po projektu Nová zelená úsporám.

5. Zateplete střechu, okna i stěny

Je skoro evergreenem, že k největším tepelným ztrátám dochází díky nesprávnému zaizolování střech, oken a stěn. Díky tomu dochází k pronikání vlhkosti a profukování. Možná jste netušili, že zvolením správné izolace můžete ušetřit až 70% z celkové částky za topení. Zároveň tím také zvýšíte hodnotu nemovitosti na realitním trhu, a to se také počítá.  Střechu vám zateplí nejlépe odborníci. Na okna se dají pořídit speciální neprofukavé polštářky, které slouží i jako nápaditá dekorace. Na dveře lze nalepit zespoda speciální izolační lišta. Spárami v oknech a dveřích vám mohou „utéct“ až 2 °C tepla. Co se klasického zateplení stěn týče (stejně jako střechy) můžete vyzkoušet hit tohoto roku – stříkanou pěnovou izolaci. Je tvarově stálá, proto se nemusíte bát, že si časem „sedne“ a vzniknou další mezery. Oproti minerální vatě se dostane opravdu všude, je difúzně otevřená, což v praxi znamená, že vlhkost a páru spolehlivě odvede ven a nedochází tak ke kondenzaci vlhkosti – dům tak přirozeně dýchá. Při její aplikaci není navíc potřeba demontovat vnitřní sádrokarton. V neposlední řadě nepřitahuje pozornost drobných hlodavců, což u minerální vaty nelze zaručit.

K TÉMATU  Jak vybrat kancelářskou židli, aby neruinovala naši páteř

Při dodržení všech zásad, zůstane letos vaše peněženka po zimě mnohem plnější.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S mužem se jednoduše můžete rozejít tak, že mu to oznámíte z očí do očí. To je pravděpodobně ten jediný správný způsob. Ne každý si na něj ale troufne, zejména po kratší známosti. V praxi se můžeme setkat s mnoha dalšími způsoby ”rozcházení se”, které vám možná vyrazí dech.
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
To, že je snídaně základ, už jste slyšela mockrát. Jenže jakou si dát, abyste se konečně zbavila toho břicha či celkově zhubla? Víme a prozradíme!
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Krásný den všem dámám v naší lize! S blížícím se jarem je nyní ideální čas připravit své tělo na novou sezónu. A co je lepšího než začít s osvědčeným jarním detoxem? V tomto článku se podělíme o jednoduché tipy na přípravu zeleninového smoothie a připravíme si detoxikační polévku. A v neposlední řadě, prozradíme 4 kroky, jak s detoxikací začít jež v únoru.
Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?
Janina rodina byla soudržná. Scházeli se u babičky a rádi spolu trávili víkendový čas. Vše se změnilo, když si její bratr našel Ninu. Zprvu to vypadalo, že bude švagrová docela milá, nakonec ale dokázala proti Janě poštvat celou rodinu, včetně tolik milovaného bratra. A to všechno proto, že jí záviděla.

Výběr článků

Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?

Nepřehlédněte

Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek