Středa , 27. 11. 2024

Xenie

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Přineste do své kuchyně trochu exotiky a připravte si grilované ovoce

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Léto 2024 přináší do světa módy nové trendy, které ovládly přehlídková mola v New Yorku, Londýně, Miláně a Paříži. Letos se zaměřuje na kombinaci pohodlí, elegance a trochu odvahy. Přečtěte si, co by nemělo chybět ve vašem letním šatníku.
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.

Výběr článků

Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?

Nepřehlédněte

Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek