Utěrky není třeba dávat ani odmočit. Odmáčení sice pomůže proti mastnotě a některým odolným skvrnám, ale ve vodě se skvěle daří mnohým virům a bakteriím, které pochopitelně v kuchyni nechcete. Tím spíše, že se utěrky používají při vaření. Namísto toho dejte utěrky prát klasicky na vhodný program při teplotě 60 °C. Žádné vyvařování utěrek. Tahle teplota se používá i při pasterizaci a obecně stačí ke sterilizaci utěrek.
Tajná přísada
Aby se ovšem utěrky zbavily všech kuchyňských nečistot, musíte k nim přidat tajnou ingredienci. A tou je zdánlivě obyčejná jedlá soda. Ta je totiž skvělým a ekologicky šetrným čisticím prostředkem. Kromě toho má bělící účinky. Vaše utěrky tak budou jako nové. Obvykle není třeba použít ani prací prášek. Přidat ho můžete jen když budou utěrky opravdu hodně znečištěné.
Čisté a voňavé prádlo je snem každé ženy nejen v domácnosti. Jedlá soda je proto nezbytnou součástí jak tohoto snu docílit. Přitom je tento bílý prášek velmi levný a lehce dostupný.
Nejen na utěrky
Velkou výhodou je, že jedlá soda funguje stejně účinně i při nižších teplotách. A tak ji můžete využívat i při praní jiného prádla. Třeba barevných triček, ale skvěle se hodí i na silně znečištěné pracovní oblečení. Jedlá soda si totiž často poradí s mastnotou lépe než drahé průmyslově vyráběné prací prášky. V těch je navíc všemožná chemie.
Používání jedlé sody k praní má ještě jednu velkou výhodu. Je o poznání šetrnější také k vaší pračce. Ostatně, pračku můžete pomocí jedlé sody i snadno vyčistit. Stačí ji nechat prát naprázdno s tím, že do bubnu dáte několik polévkových lžic jedlé sody. Někdy se přidává také ocet. Takže zapomeňte jednou pro vždy na vyvařování utěrek a všeho ostatního a udělejte si život jednodušším.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT