Úterý , 29. 07. 2025

Marta

Jak na správné stravování v létě

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
I v létě se dá stravovat dobře.
Parta přátel griluje. Není potřeba se v létě jídla bát.

09. 08. 2023

09. 08. 2023

Načerpejte energii ze slunce a z vyváženého stravování v létě

Slunce svítí a jeho paprsky nejenom zahřívají, ale také doplňují zásobárny vitamínu D. Sama příroda je v plném rozpuku, všechno dozrává, nastává čas prvních sklizní. Energie, poskytovaná sluncem od června přibližně do poloviny září, se promítá také do lidské nálady a biorytmu. Máme větší chuť vyrazit ven, sportovat, zažívat dobrodružství, užívat si dovolené. Pohybové aktivity v horkém počasí ale představují zátěž pro srdce a oběhový systém. Proto právě v létě častěji dochází k problémům a zdravotním komplikacím na ně navázaným. Pojďme se podívat, jak stravování v létě ovlivňuje naše zdraví.

Pozornost je potřeba věnovat také žaludku a tenkému střevu – léto vybízí k masitým grilovačkám, opékání špekáčků, konzumaci alkoholu a brambůrku na letních party a dalších těžkých poživatin. Takové „vyhození z kopýtka“ nevadí, za předpokladu, že není na každodenní bázi. Tělo pro optimální fungování totiž přes léto vyžaduje spíše přísun kvalitních tuků a minerálů, samozřejmě i vitamínů.

Stravování v létě a pitný režim pro celý den

Dodržování pitného režimu představuje pro horké dny základ. Obyčejně by měl člověk vypít přibližně 2,5 litru tekutin za den, v teplém počasí se tato spotřeba může vyšplhat až na 3,5 litry, v závislosti například na tělesné zátěži. Určitě si nenechte svůj pitný režim řídit tím, jestli máte žízeň nebo ne. Pocit žízně se totiž objevuje až ve chvíli, kdy už je tělo na několik málo procent dehydratované. Kromě žízně na sobě člověk může pociťovat závrať, bolest hlavy, slabost či nevolnost. A nyní ještě pár rad k pitnému režimu v létě:

  • Vyvarujte se nadměrného konzumování kávy a černého čaje – obojí dehydratuje a zahřívá organismus.
  • Dejte si pozor na silně perlivé nápoje, mohou způsobit žaludeční problémy.
  • Nejvíce vás osvěží lehce kyselé nápoje, jako je třeba voda s citrónem, nebo ty mírně hořké, třeba voda s grapefruitem.
  • Základem kvalitního pitného režimu ale zůstává voda.
  • Vhodné pro letní období jsou také bylinkové čaje či ovocné šťávy.
  • Neopomenutelné množství vody člověk v létě přijme i v rámci stravy, lví podíl na tomto přísunu tekutin má především ovoce, může jít ale třeba i o polévky nebo ostatní stravu.
  • Optimální teplota nápoje je pokojová. Chlazené nápoje jsou vhodné jen pro jedince s horečkou nebo trpící přehřátím organismu. A i za takové situace je potřeba chlazené pití podávat opatrně a s mírou nejlépe po lžičkách.
K TÉMATU  TOP jóga influenceři: Kdo si zaslouží vaši pozornost?

Stravování v létě převážně sezónně

Stravování v létě je velmi jednoduché. Příroda nabízí nespočet různých plodů, a to jak těch z domácí produkce, tak těch zahraničních, popřípadě až exotických. Strava by měla převažovat lehčí, snadno stravitelná. Menu pro svůj den si sestavujte podle plodů, které jsou zrovna dostupné, pomohou vám mimo jiného i snadněji překonat vysoké teploty – velmi nápomocný je v tomto ohledu třeba vodní meloun nebo okurka. A také:

  • Z obilovin zaměřte svou pozornost na kukuřici a výrobky z ní. Dobrá je také rýže basmati nebo amarant.
  • Namísto masa na rožni si raději opečte ryby, dodají vám více živin a lehce se tráví.
  • Jídlo příliš nesolte ani nekořeňte.
  • Zapomeňte na dlouhé vaření a pečení, namísto toho ovoce, zeleninu i další plodiny jezte co nejvíce syrové, či jen krátce tepelně upravené.
  • Letní stravování může být více „studené“, ale pozor ne ledové. Zmrzlina či mražené sorbety sice na krátký okamžik ochladí, ale tělo se po jejich snězení stáhne a může následně reagovat bolestí nebo křečemi.
  • Velmi efektivní jsou také různé saláty typu špenát, rukola, mangold, čekanka a listový salát.
  • Zaměřte se na šťavnaté a osvěžující potraviny, které vás v létě svlaží, a kořenovou zeleninu si schovejte spíše na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe

Zdroje článku:
https://www.cpzp.cz/clanek/2724-0-Leto-a-pitny-rezim.html, https://www.cpzp.cz/clanek/3488-0-Sezonni-biorytmy-a-strava-podle-rocnich-obdobi.html, https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/stravovani-a-travici-potize/stravovani-dle-rocnich-obdobi, https://www.mesickova.cz/letni-obdobi-stravovani-podle-tcm/
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Nový český film Kde končí láska režiséra a scenáristy Milana Cieslara vstupuje právě dnes do kin a slibuje víc než jen tradiční romantický příběh. Odvážné eroticko-romantické drama otevírá témata, která jsou ve společnosti stále obestřena mlčením – včetně náhradního mateřství. Milostný trojúhelník, nenaplněná rodičovská touha a intimní scény za hranicí komfortní zóny činí z tohoto snímku silný a emocionálně nabitý zážitek.
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
Třešně a višně jsou jedny z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů na pozemcích a zahradách u rodinných domků. To není překvapivé, protože všechny odrůdy třešní jsou chutné, zdravé a ideální pro konzumaci přímo ze stromu. Stojí za to zjistit, jak tuto rostlinu správně pěstovat a jak vybrat nejlepší odrůdy třešní, které každoročně poskytnou bohatou úrodu. Řekneme vám také, jaká může být cena třešní a kde je nejlépe koupit.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Výběr článků

S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.

Nepřehlédněte

Hromnice jsou svátkem plným tradic, pranostik a symboliky. Tento den označuje přechod mezi zimou a jarem a dodnes si zachovává své místo v kulturních zvyklostech. Ať už jde o zapalování hromničních svící, konzumaci palačinek nebo lidové pranostiky, Hromnice jsou fascinujícím odrazem historie a přírody. Jaké zvyky s nimi souvisejí a co nám tento den napoví o příchodu jara?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek