Úterý , 15. 07. 2025

Jindřich

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
pohanka zdraví
Znáte účinky a její benefity pro zdraví? (foto: 123RF)

19. 08. 2021

Pro koho je vhodná

Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.

Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí k omdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.

K čemu pohanka vlastně je

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!

Jak ji vařit

Je navíc velice snadná k přípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak v kuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří v závislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.

Kdy a jak jíst

Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.

Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.

K TÉMATU  Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!

Tipy na recepty s pohankou

Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu k libovolnému masu nebo k zelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše s ovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu s lososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i s mlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.

Zelená pohanka je jiná

Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v semenu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Jak naklíčit zelenou pohanku

Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.

Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Mít dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležité. Díky tomu se vaše tělo cítí lépe a mozek správně funguje. Mnoho z nás má ale s usínáním problém. A nejenom s usínáním, ale i s udržením kvalitního spánku po celou noc. Pokud spíme špatně, negativně to ovlivňuje možnost učení, snižuje kapacitu paměti, máme špatnou náladu a naše emoce jsou negativní. Co tedy pomáhá k lepšímu spánku?
Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Taky jste už zkoušeli všechno možné, ale kila stále nejdou dolů? Už vás přestává bavit ten koloběh diet a poté opětovného přejídání? V dnešním článku vás seznámím s jednou metodou, díky které zaručeně zhubnete! A víte, co je na tom nejlepší? Že žádné diety a restrikce vás nečekají!
Mám báječnou kariéru, vydělávám pěkné peníze, ale s osobním životem to vázne. Neseznamuji se, nikam nechodím a vlastně se soustředím jen na práci.
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
Stárnutí je přirozený proces a jeho první známky můžeme sledovat už po 25. roce života. Objevují se první vrásky, v pleti ubývá kolagen a elastin, buňky se pomaleji regenerují. Správnou péčí ale můžeme vše výrazně zpomalit. Vsaďte proto na luxusní produkty Asombroso, značky známého návrháře Osmanyho Laffity.
Nový týden přináší zajímavé astrologické konstelace, které ovlivní všechna znamení zvěrokruhu. Ponořte se do světa horoskopů a zjistěte, co vás čeká v nadcházejících dnech.
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!
Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.

Výběr článků

Březnový úplněk v Panně bude mít mimořádně silný dopad, a to nejen kvůli zatmění Měsíce. Čas velkých změn, očisty a silných emocí je tady! Která znamení ho pocítí nejvíc? Jak se připravit na jeho vliv a jak využít jeho energii ve svůj prospěch? Čtěte dál a zjistěte, co vás čeká!
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.

Nepřehlédněte

Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek