Pro koho je vhodná
Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.
Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí k omdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.
K čemu pohanka vlastně je
Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!
Jak ji vařit
Je navíc velice snadná k přípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak v kuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří v závislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.
Kdy a jak jíst
Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.
Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.
Tipy na recepty s pohankou
Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu k libovolnému masu nebo k zelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše s ovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu s lososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i s mlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.
Zelená pohanka je jiná
Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v semenu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.
Jak naklíčit zelenou pohanku
Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.
Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT