Pondělí , 25. 08. 2025

Radim

Nasladko, nebo naslano? Těchto 9 potravin zvládne obojí

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
nasladko
Cuketa, dýně i rajčata jsou nesmírně univerzální. Napadají vás další potraviny?

14. 09. 2022

14. 09. 2022

Ač bychom sebevíc chtěli, některá slaná jídla ve sladká prostě neproměníme, a naopak. Je to právě specifickou chutí i vůní, která nedá jinak. Naštěstí ale ve světě potravin najdeme několik ingrediencí, které jsou chutově neutrální, že s nimi jeden den doplníte kousky masa a druhý den z nich upečete výbornou bábovku. A není od věci o takových surovinách nasladko i naslano vědět. Které to jsou?

Cuketa

Cuketa je jednou z potravin, se kterou vykouzlíte nespočet receptů. A to jak slaných, tak sladkých. Cuketu si vychutnáte v grilované podobě, ale skvěle se sladí s masem, saláty, těstovinami i sýry. Pokud se vám ale taková jídla přejí a cuket máte nazbyt, co udělat chutné muffiny, koláče nebo buchty. Chutnají náramně!

muffiny
Cuketové muffiny jsou prostě mňam!

Dýně

Tvarově, barvou i chutí je sice jiná než cuketa, ale ve výsledku zpracování jsou si hodně podobné. Z dýně můžete uvařit výbornou polévku, pyré nebo kaši, případně ji přidat k masu či salátu. A co se sladkých verzí týče, takový dýňový koláč provoněný kořením nebo pikantnější puding vůbec nejsou k zahození.

Červená řepa

Červená řepa je sama o sobě lehce nasládlá. Skvěle se hodí do různých slaných pokrmů – pomazánek, polévek, sendvičů, výborná je ale také k masu, na gril nebo do salátů či burgerů. Fantastická je rovněž i nasladko, a to nejen pro výslednou velmi originální chuť, ale i z důvodu barvy. Proč kupovat potravinová barviva, když řepa sama o sobě dokáže vykouzlit krásné sytě růžové či rudé tóny.

salát
Červená řepa perfektně ladí ke kozímu sýru. Ale uděláte z ní i brownies.

Rajčata

Že rajčata nasladko znějí jako špatný vtip? Určitě ne. Ačkoli v našich končinách jsou známá především slaná jídla – klasika jsou saláty, různé zavařované směsi, polévky, omáčky, rajčata jsou úžasná i nasladko, a to díky přirozeně sladké chuti. Stačí jen propojit ty správné ingredience – taková zmrzlina s rajčaty, mascarpone, vanilkou, cukrem a skořicí není vůbec k zahození ač to zní poněkud prapodivně.

K TÉMATU  Zahoďte předsudky a zkuste to: Proč byste měli pít šťávu z brambor?

Hrušky

Hrušky jakožto ovoce jsou na oko ideálnější pro všechna sladká jídla. A samozřejmě, takový kompot, koláč, buchta nebo puding jsou klasika. Hrušky jsou ale delikátní i ve spojení s plesnivými a pikantními sýry, parmskou šunkou nebo lososem. A pokud milujete paštiku, už jste zkoušeli ochutit ji právě hruškou? Vyzkoušejte, chuťové buňky budou jásat.

koláč
Už jste letos měli hruškový koláč?

Fazole

Fazole jsou úžasnou surovinou, ze které připravíte řadu mexických jídel, perfektní jsou i do polévek nebo třeba salátů. Protože jsou ale poměrně chuťově neutrální, je možné z nich vykouzlit řadu sladkých receptů, které navíc budou plné zdravých bílkovin. Příkladem je třeba lahodné čokoládové brownies s červenými fazolemi.

Cizrna

Cizrna je hodně podobná fazolím, co se multifunkčnosti týče. Vyrobit se z ní dá skvělá polévka, náramně chutná v salátu, pomazánkách, v mexických směsích i v masových pokrmech. Protože je ale hodně univerzální, dá se z ní vyrobit báječný koláč, buchty a různé sladké řezy.

stew
Cizrna je velmi multifunkční. Jeden den ji chroupete v salátu, další z ní pečete koláčky.

Mrkev

Stejně všestranná je i mrkev, která rovněž vyniká přirozenou sladkostí. Vychutnat si ji můžete naslano v dušené, vařené, pečené i grilované podobě, ovšem skvěle vynikne i v mrkvových dortech, buchtách, koláčích i muffinech. Navíc poctivá mrkev dokáže jídlu dopřát pěknou barvičku, a to díky obsahu betakarotenu.

Špenát

Podobně univerzální je také špenát, který využijete na mnoho různých způsobů. Hodí se do polévek, jako příloha nebo součást salátů. Špenát ale dobře poslouží i coby tajná ingredience sladkých jídel – od palačinek, placek, koláčů až po buchty, kterým dodá krásně zelenkavou barvu.

špenát
Špenát má sám o sobě velmi neutrální chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Máte z „ďolíčků“ na svých stehnech tak trochu depresi? To chce klid! Zkuste na ně vyzrát s pomocí okurky, kokosového oleje, špenátu nebo kapusty. Tyto přírodní poklady mají hodně slibné kosmetické výsledky.
Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Podzim je kouzelné období plné barev, chladnějšího počasí a hřejivých večerů, kdy můžeme více času trávit s blízkými přáteli. A co může být lepšího než večery strávené s kamarádkami, s trochou dobrého jídla, zábavy a relaxace? Přinášíme vám tipy a nápady, jak se připravit na podzimní setkání s přítelkyněmi, abyste si je užily na maximum. Od útulné atmosféry až po zábavné aktivity – máme pro vás vše, co potřebujete pro nezapomenutelný večer.
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.
Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.

Výběr článků

Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Výstava roku v Uměleckoprůmyslovém muzeu není jen o módě. Je o paměti národa. O době, kdy květinový vzor mohl být symbolem svobody, propagandy i každodenní touhy po kráse.
Jaro je období nových začátků, a to nejen v přírodě, ale i v našem těle. Po zimních měsících plných těžkých jídel a minimálního pohybu je ideální čas dopřát si jarní detoxikaci. Tento článek přináší 10 tipů, které pomohou obnovit energii, podpořit imunitní systém a naladit se na zdravější životní styl.

Nepřehlédněte

Podzim přináší nádherné barvy a chladnější počasí, ale také může ovlivnit naši psychiku a fyzické zdraví. Přečtěte si, jak se s těmito změnami vyrovnat a užít si toto kouzelné období naplno.
Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek