Populární kombinace mango–kokos
Mango pochází z jihovýchodní Asie a současný název mu dali v 16. století Portugalci. Obliba tohoto ovoce v Česku v posledních letech stoupá a dnes si nápoj s příchutí manga můžete dopřát v mnoha gastronomických provozech. Mangovou limonádu si ale snadno připravíte i doma. Vybrali jsme recepturu, v níž se snoubí s kokosem pro ještě exotičtější chuť.
Na přípravu potřebujete:
- 120 ml mangového pyré
- 500 ml kokosové vody
- 6 lžiček cukru
- šťáva z 1 citronu
- 200 ml vody
- čerstvé lístky máty
Ve džbánu smíchejte lístky máty s cukrem a přidejte vodu, aby se cukr rozpustil. Tuto směs pak nechte 15 minut odpočinout. Poté přidejte mangové pyré, kokosovou vodu a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Podávejte vychlazené.
Příjemně sladké dračí ovoce
Pitahaya červená neboli dračí ovoce má svůj původ v oblasti jižního Mexika a podél tichomořského pobřeží Guatemaly, Kostariky a Salvadoru. Dnes se ale pěstování rozšířilo také do Asie, Karibiku či Austrálie. Dračí ovoce je známé pro svoji jemnou a sladkou chuť připomínající kiwi.
Na přípravu potřebujete:
- polovinu dračího ovoce
- 100 g cukru
- 850 ml vody
- kůru ze 2 citronů
- 250 ml citronové šťávy
V malém hrnci smíchejte cukr, zhruba 100 ml vody a citronovou kůru. Přiveďte k varu a poté na střední teplotě míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. To zabere zhruba 3 až 5 minut. Nechte vychladnout a poté vzniklý sirup sceďte, abyste odstranili kůru. Sirup následně smíchejte ve džbánu s 500 ml vody a citronovou šťávou. Nakrájejte dračí ovoce a spolu s 250 ml vody rozmixujte v mixéru. Obě směsi následně spojte a promíchejte. Podávejte ve sklenici na limonádu naplněné ledem.
Vitamíny nabité yuzu
Byť si yuzu mnozí spojí s Japonskem, původně se tento citrus pěstoval ve střední Číně a v oblasti Tibetu. Do země vycházejícího slunce se rozšířil až během éry dynastie Tchang, která vládla v Číně od 7. do začátku 10. století. Citrusy yuzu jsou oblíbené nejen pro svou specifickou chuť, ale také díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů.
Na přípravu potřebujete:
- 60 ml šťávy z yuzu
- 60 ml citronové šťávy
- 250 g cukru krystal
- 250 ml vody
- 500 ml perlivé vody
Nejprve si připravte cukrový sirup. V malém hrnci přiveďte k varu 250 g cukru a 250 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Následně smíchejte ve džbánu 120 ml tohoto sirupu se šťávou z yuzu, citronovou šťávou a perlivou vodu. Před podáváním naplňte sklenice ledem.