Neděle , 29. 06. 2025

Petr a Pavel

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
čokoláda
Čím kvalitnější kakaové boby, tím lepší výsledný produkt dostanete. (foto: 123RF)

28. 02. 2022

Kvalitní čokoláda si žádá kvalitní kakaové boby. Hned na začátku si vysvětlíme, co to je vlastně za plodinu. Jejich název už jsme v životě jistě párkrát slyšely. Možná jsme je viděly na vlastní oči, ale nikdy nás nezajímalo, z čeho se skládají a kde se vůbec berou. Kakaový bob se nachází uvnitř kakaových plodů, které rostou na rostlině zvané kakaovník. Velikostí připomínají oříšek, jsou nahořklé a křupavé. Obsahují 50 % tuku a 50 % kakaa.

Nekvalitní čokoláda je levná a přeslazená

Nekvalitní čokoláda je většinou velmi levná, kakaa je v ní poskrovnu, nechutná ani příliš lichotivě, jindy je až moc přeslazená. A co je také důležitým ukazatelem nekvalitní čokolády – struktura. Jakmile se v řezu tvoří bublinky a prasklinky, je to jasné. Existují ale i další indicie, jak se pozná kvalitní čokoláda. Které to jsou?

Za čtyřicet korun levnou čokoládu nepořídíte

Samozřejmě cena u kvalitní čokolády je mnohem vyšší. Kvalitní čokoláda zkrátka něco stojí. Tabulku tak nepořídíte za dvacet nebo čtyřicet korun, ale od osmdesáti korun výš. Výjimkou není ani čokoládová tabulka, za kterou zaplatíte i dvě stě korun. Při její výrobě se totiž používají kvalitní ingredience. Jaké?

Stačí jen pár surovin

Kupodivu jich nepotřebujete mnoho, o to kvalitnější však musí být. Čokoládu samozřejmě tvoří kakaové boby a také sušená třtinová šťáva. Čím delší seznam surovin na obalu najdete, tím nekvalitnější čokoláda bude. Používají se totiž také různá dochucovadla, aromata, stabilizátory nebo kakaové máslo a cukr. Ani boby v tomto případě nebývají příliš kvalitní, a tak se jejich chuť výrobci snaží nějak zamaskovat a dohnat. Proto si dobře pohlídejte, zdali je na obalu psáno, že je čokoláda vyrobena ze skutečných kakaových bobů nebo z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci dokonce do čokolády přidávají rostlinný tuk, jakým je například palmový olej.

K TÉMATU  Plýtvání potravin je problém nejen v Česku. Jak mu zabránit nebo ho alespoň zmírnit? Kam s potravinami, které nestihneme využít?

Čím vyšší procento, tím lépe

Procenta ovšem také hrají velmi důležitou roli. Čím jich má čokoláda víc, tím je kvalitnější. Procenta však nemusejí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaové hmoty v sušině. To však u většiny výrobců znamená, že tím udávají množství kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů, které se z bobů vyrábějí. Taková čokoláda už ale není kvalitní, natož snad zdravá. Zato je chuťově velmi výrazná a na to stále lidé slyší.

Víte, jak se kvalitní čokoláda vyrábí?

Zajímala jste se někdy, jak se čokoláda vyrábí? Ne? To byste ale rozhodně měla. Než si proto příště nějakou čokoládu koupíte, podívejte se na stránky výrobce (není-li proces výroby uveden rovnou na obalu) a přesvědčte se, jestli skutečně používá jen ty kakaové boby, které byly vypěstovány bez jakýchkoliv průmyslových zásahů. Zároveň si také dejte pozor na to, jak se tyto boby praží. Šetrným pražením se v bobech zachovává veškerá jejich přirozená chuť a také našemu tělu prospěšné látky. Důležitý je ale i proces šetrného mletí, kterým výrobci dosáhnou hladké tekuté hmoty bez již zmíněných drobných bublinek a prasklinek, které nekvalitní čokoláda po ztuhnutí obsahuje.

čokoláda
Na struktuře záleží. Díky ní také poznáte kvalitu. (foto: 123RF)

A nyní se podíváme na jednotlivá složení kvalitní hořké, mléčné a bílé čokolády.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Znalci té nejkvalitnější čokolády se ovšem shodují na tom, že v ideálním případě by měla obsahovat alespoň 60 – 80 % sušiny. Hořká čokoláda by také měla být prostá všech rostlinných tuků, umělého vanilkového aroma a dalších příměsí, třeba sójového lecitinu.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahuje, jak její název napovídá, také mléko. Je však velmi důležité, aby obsahovala plnotučné sušené mléko, a ne mléko odtučněné. Právě to se používá do méně kvalitních čokolád, protože se na nás výrobce snaží ušetřit.

K TÉMATU  Dopřejte si naše čokoládovo-kávové pokušení. Odměňte se po náročném dni

Bílá čokoláda

Sice se bílá čokoláda nazývá také čokoládou, ale kakao byste v ní hledali marně. Protože kdyby tam bylo, logicky by nebyla bílá. Proto se do tohoto typu sladké pochoutky přidává pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a přírodní vanilkové aroma. Vy jste to vážně nevěděla? Ale ano, je to pravda!

Co všechno kvalitní čokoláda s naším tělem dokáže?

Kvalitní čokoláda působí na naše zdraví skutečně blahodárně. A to je hlavní důvod, proč byste si měla dopřávat ne to nejlevnější, ale to nejkvalitnější. V první řadě slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním chorobám. Zlepšuje prokrvení celého těla a snižuje krevní tlak. Taktéž snižuje riziko cukrovky. Z kvalitní tabulky vám cukrovka rozhodně nehrozí. A co víc, čokoláda nám pomáhá s hubnutím a prokrvuje nám i mozek, čímž předcházíme možné Alzheimerově chorobě nebo stařecké demenci.

Jenže sníst tabulku čokolády denně, i té kvalitní, rozhodně zdravé není. Když si však dopřejte jen pár kostiček, nemusíte mít žádné výčitky. Vždyť přece hubnete, mlsáte a k tomu podporujete své zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?
Recept na dlouhověkost hledají lidé odnepaměti. Když už na tomto světe, nemohou být napořád, tak se alespoň snaží o to, aby zde byli co nejdéle. A od koho jiného čerpat moudrost, než od lidí, kteří se dožili požehnaného věku.
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Jak šetřit s vodou? Běžná otázka, na kterou chce znát tolik lidí odpověď. Úspěch ale tkví ve dvou věcech, a sice ve změně svých návyků a v investování do spotřebičů, které s vodou zachází opatrně. A jedním z těchto spotřebičů je myčka na nádobí. Pokud ještě ve vaší kuchyni nedominuje, prozraďme si, jak takovou myčku na nádobí vybrat?
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Zavodnění lidského těla je problém, se kterým v dnešní době bojuje mnoho lidí z moderního světa. Příčin může být hned několik. Zbavit se přebytečné vody je přitom velmi snadné. Podívejte se na příznaky zavodnění a na pár tipů, díky kterým se vody lehko zbavíte.
Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?

Výběr článků

Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?

Nepřehlédněte

Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek