Úterý , 29. 07. 2025

Marta

Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.
detoxikace
Probuďte po zimě své tělo. (foto: 123RF)

24. 03. 2022

24. 03. 2022

O možnostech jarní detoxikace jste už určitě četli mnoho. Existuje spousta variant, jak tělo očistit od všeho, co by v něm být nemělo. Tentokrát se ale mrkneme na očistu organismu trochu z jiného pohledu, a to ve smyslu podpory důležitých orgánů s vylučovacími schopnostmi. Právě ty se totiž výrazně podílí na přirozené detoxikaci organismu a správné funkci metabolismu. Pokud tedy vhodnou cestou podpoříte jednotlivé orgány, naberou dostatek síly na to, aby z vašeho těla vyloučily přebytečný odpad a zajistily celému organismu tu správnou harmonii. A přesně o to v rámci jarní detoxikace jde. Jak tedy na to?

Obecná příručka se vždycky hodí

Opakování je matkou moudrosti. Ještě než probereme, jak s jednotlivými orgány pracovat, je vhodné si shrnout pravidla účinné detoxikace. V rámci očisty se určitě vyhýbejte škodlivým látkám (alkoholu, kouření a podobně). Stejně tak tučným, smaženým, sladkým a chemicky upraveným jídlům. Dodržujte i poctivý pitný režim. Samozřejmostí by měla být také pravidelná pohybová aktivita a dostatek spánku. Proč je tohle důležité si připomenout, je jednoduché.

U každého orgánu uvidíte seznam potravin či bylinek, které jsou pro jeho podporu opravdu významné. Spolu s nimi a zdravě vypadajícím jídelníčkem pak vytvoříte přirozeně detoxikační stravu bez nutnosti podpůrných přípravků či půstu. Neznamená to ale, že když během dne podpoříte svá játra třeba citrónovou šťávou, tak si večer můžete s klídečkem dopřát dvojku vína. Snažte se proto dodržovat obecný manuál jarní detoxikace, ke které přidejte ty správné potraviny či bylinky pro podporu konkrétních orgánů.

Játra

Játra jsou mocným orgánem, který úžasně čistí i filtruje krev a mění škodlivé chemikálie v látky, které tělo snadněji vyloučí. Kromě těch špatných látek metabolizuje pochopitelně i ty dobré. Aby játra ve své činnosti mohla pokračovat a pracovat na očistě organismu, je vhodné se zaměřit na detoxikaci jater s pomocí hořkých jídel či potravin. Ty podporují produkci vnitřních antioxidantů v těle, zejména glutathionu.

Součástí jaterní očisty by měly být:

Zelí, brokolice, česnek, řepa, saláty, zelená jablka, citronová šťáva, hořké bylinky (pampeliška, žlutý dok), olivový olej, čekanka, mořské řasy, kapusta, ostropestřec mariánský či kurkuma.

K TÉMATU  Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj největší zkouška

Ledviny

Úlohou obou ledvin je odstraňovat různé odpadní látky, které se tvoří v těle při zpracování potravin či práci svalů. Odstraňují také přebytečnou vodu, kterou přefiltrují do moči. Pro podporu jarní detoxikace je nutné vypít alespoň 2 litry vody denně. Vhodná je také konzumace zeleniny. Dále bylinek i čajů, které působí slabě diureticky, čímž podporují detoxikaci ledvin, aniž by jejich činnost vyvedly z rovnováhy. Zatímco některé potraviny ledviny spíše proplachují, další působí jako skvělé ledvinové tonikum, které vyplavuje přebytečné toxiny a zabraňuje hromadění bakterií.

detoxikace
Strava by v době jarní detoxikace měla být pestrá. (foto: 123RF)

Součástí ledvinové očisty by měly být:

Voda, petržel, koriandr, zelený čaj, kopřiva, vojtěška, brusinky, jalovcové bobule, zlatobýl, stračka révolistá, libeček, bříza, lichořeřišnice, šípek, jahodník, kopřiva, klikva a další.

Plíce

Plíce jsou orgánem, který je zodpovědný za filtrování oxidu uhličitého, výparů, plísní, alergenů i vzduchem přenášených toxinů. Dokáží se samy o sobě čistit za pomocí hlubokých nádechů a výdechů. Pro jejich správnou činnost je také důležitý zdravý spánek bez spánkové apnoe či nadměrného chrápání. Pro podporu funkce plic je vhodné dýchání slaného vzduchu (tak buď šup na pláž, nebo pro himalájskou solnou dýmku). Zatímco pro detoxikaci jsou nejlepší potraviny s pikantní/štiplavou chutí a kluzkou texturou. 

Součástí plicní očisty by měly být:

Černé semínko, hořčice, tuřín, ředkev, wasabi, kajenský pepř, hrozny, ananas, celer, mrkev, chlorella, oregano, lékořice, eukalyptus, máta a další.

Lymfa

Lymfatický systém úzce spolupracuje s krevním oběhem a spolu s ním odstraňuje z oběhu vedlejší produkty infekce, stejně tak bakterie, viry a další patogeny. Lymfatické uzliny se nacházejí v řetězcích po celém mozku i těle. Pokud zrovna odstraňují z těla infekci a toxiny, mohou být citlivé a oteklé.

Pro podporu lymfy je důležitý zejména pohyb, stimulovat jej však můžete i kardiovaskulárním cvičením, masáží prsou a pocením. Podle odborníků je pro dobrý pohyb lymfy vhodné pravidelně poklepávat na brzlík, který se nachází za hrudní kostí. Pro detoxikaci lymfy je ideální jemné masírování jemným kartáčkem nebo mořskou houbou, případně také krouživým čistěním pokožky od chodidel nahoru k srdci a od krku a konečků prstů až k srdci.

detoxikace
Co zvolíte? (foto: 123RF)

Součástí plicní očisty by měly být:

Zázvor, kurkuma, mandarinky, pomeranče, limetka, citron, grapefruit, mořské řasy, česnek, echinacea, kozinec blanitý, vodilka kanadská, měsíček lékařský, pampeliška, kopřiva, bříza a další.

K TÉMATU  Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Tlusté střevo

Také tlusté střevo dokáže vyloučit odpadní látky, aniž by byly recirkulovány do krevního řečiště. A aby se tělo takových toxinů zbavilo, je zapotřebí se pravidelně vyprazdňovat. V tlustém střevě ale sídlí i ochranné bakterie, které tvoří ekosystém těla, takzvaný mikrobiom. Pro pravidelný a správný odchod stolice je vhodné zvýšení příjmu rozpustné i nerozpustné vlákniny, vody, probiotik, jedlého bentonitového jílu či jemných bylinných nebo solných laxativ.

Součástí plicní očisty by měly být:

Čočka, fazole, chia semínka, ovesné vločky, lakto-fermentované potraviny (jablečný ocet, kysané zelí, kimchi), kořenová zelenina (batáty, řepa, tuřín), cibule, česnek, jablka, psyllium, aloe vera, pampeliška a další. 

Kůže

V rámci jarní detoxikace se o ní mluví mnohem méně, než o jejích orgánových parťácích, nicméně i ona je pro správnou očistu těla naprosto důležitá. Její rolí je samozřejmě detoxikace ve formě vypocení škodlivin. I pokožka dokáže absorbovat odpad a poté jej uvolnit prostřednictvím slaného potu nebo teplotou.

Ačkoli odborníci neznají všechny odpadní látky, které se vstřebávají nebo uvolňují z kůže, jedno je jisté. Je to nás největší živý orgán, který vyměňuje kyslík a odpad. Pokožce velmi prospívá zejména cvičení, čištění pokožky, koupele s epsomskou solí i saunování. Také je podstatný pitný režim, protože hydratace je klíčem ke zdravému pocení. 

Součástí kožní očisty by měly být:

Borůvky, fialové zelí, řepa, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a másla, ovesné vločky, kopřiva, výhonky zeleniny, římský kmín, koriandr, kurkuma, jablka, citrusové plody, meloun a okurka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Digitální detox: Vypněte se na pár hodin denně. Prospěje to vám i okolí

Romantické knihy pro teplé jarní večery

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
Moderní společnost často vytváří obraz ženy, která zvládá všechno – kariéru, rodinu, osobní růst i dokonalý vzhled. Tento koncept „Superženy“ se však může rychle změnit v neudržitelný tlak, který vede k vyčerpání a frustraci. Přijetí přístupu „méně je někdy více“ nabízí jiný pohled: zaměřit se na to, co je skutečně důležité, stanovit si jasné hranice a najít rovnováhu mezi pracovními a osobními prioritami. Tento článek zkoumá, proč opustit ideál dokonalosti a dát přednost udržitelné spokojenosti a efektivitě.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?
Udržování zdraví na pracovišti je klíčové pro produktivitu, spokojenost a celkovou pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak si udržet fyzické a mentální zdraví i během náročných pracovních dnů. Poradíme vám, jak efektivně řešit stres, najít čas na pravidelný pohyb a zdravě se stravovat, i když jste zaneprázdněni pracovními povinnostmi. Navíc zvýrazníme význam psychické odolnosti a technik odpočinku, které pomohou zachovat klidnou mysl a pozitivní postoj. Tyto tipy vám umožní nejen lépe se cítit, ale také zvýšit vaši efektivitu a spokojenost v práci.
Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?
Ne nadarmo se říká, že Šumava patří k těm nejkrásnějším místům v České republice. Skutečně tomu tak je. Tamní příroda přímo vybízí k dlouhým procházkám po hřebenech kopců, po lesích i údolích. Co zajímavého můžete na Šumavě navštívit?
Rychle dojet do mateřské školky, odložit dítě paní učitelce a už abychom byli v práci. Rodiče dnes často spoléhají na to, že paní učitelka ve školce (škole) se už nějak postará o to, co je třeba. Před výchovou ale neutečeme, a ani se nezbavíme odpovědnosti z ní vyplývající. Pro dítě je největší autorita rodič. Ve školce se navíc dítě má učit jiné věci, než to, co jako rodiče doma zanedbáváme.
Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.

Výběr článků

Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Sedět doma se zdá jako nuda, nebo dokonce otrava – když se ale na tento problém podíváte z jiného úhlu pohledu, dá se volný čas doma využít docela plodně.
Podzimní období přináší chladnější dny, kdy se naše tělo přirozeně touží po něčem teplém, výživném a plném chutí. A co může být lepšího než polévka, která nejen zasytí, ale také zahřeje? V české kuchyni mají polévky dlouhou a bohatou tradici, a jejich obliba sahá hluboko do historie. Podzimní polévky jsou navíc ideálním způsobem, jak využít sezónní suroviny, jako jsou brambory, dýně, zelí nebo houby. Připravili jsme pro vás výběr deseti nejlepších polévek, které nejen že zahřejí, ale také připomenou tradiční chutě české kuchyně. V článku se také zaměříme na historii jednotlivých polévek a zajímavosti o jejich původu.

Nepřehlédněte

S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek