Pondělí , 21. 04. 2025

Alexandra

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
skladovat
Víte, jak správně skladovat potraviny, aby vám dlouho vydržely?

04. 08. 2022

Samozřejmě ne vždy to je možné, někdy toho nakoupíme více, než doopravdy dokážeme spotřebovat nebo i na určitý produkt zapomeneme – a pak ho po jeho spotřební lhůtě musíme opravdu vyhodit. Avšak nejčastějším důvodem, proč se potraviny vyhazují je, že nevíme, jak je správně skladovat.

Správným skladováním nejenže ušetříte značnou částku peněz, ale potravinám dopřejete jejich stálou chuť a prodloužíte životnost. Není proto nutné dělat příliš velké zásoby dopředu. Mnohdy si jistě i říkáte, jak se toho dá docílit, když k tomu nemáte patřičný prostor, sklep nebo velikou spižírnu. Dá se to však zvládnout i s klasickou lednicí a menší komorou.

dózy
Pořiďte si domů vzduchotěsné nádoby a krabičky, vyplatí se v nich skladovat potraviny.

1. Držte se etiket

Způsob skladování je povinný údaj každého výrobku, který výrobci musí uvádět. Váháte, jak potravinu nejlépe skladovat? Přečtěte si v první řadě etiketu.

2. Kontrolujte data trvanlivosti

Vždy mějte přehled, kdy které potravině u vás doma končí životnost. Potraviny v ledničce můžete umístit i dle pořadí, v jakém se musí zkonzumovat. Ty, které je nutné spotřebovat během krátké doby, nechte v ledničce v popředí. Ty, které mají delší trvanlivost naopak umístěte do zadních prostor.

3. Pozor na bílkovinové produkty

Potraviny jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, majonézy patří mezi nejnáchylnější produkty ke zkáze. Skladovat by se měly při teplotách pod 5 stupňů. Pokud nezkonzumujete celé balení, zbytek dejte rychle zase zpět do lednice a do žádné sklenice nelezte špinavou lžičkou.

4. Připravená a vařená jídla

Taková jídla se mají pečlivě uchovávat v uzavíratelných krabičkách a dózách. A pokud víte, že všechno předem připravené jídlo nedokážete sníst v nejbližší době, vložte jej takto do mrazáku. Jistě se vám bude později hodit a zároveň tak nebudete zbytečně muset cokoliv zlikvidovat.

K TÉMATU  Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

5. Ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice

Jsou pochutiny, které máte jistě tendenci dávat do lednice, aby vám vydržely. Ne vždy je to však správné rozhodnutí.

  • Do lednice zcela jistě nepatří rajčata. Při pobytu v chladu ztrácí svou vůni i chuť.
  • Banány zde hnědnou, vysušují se a okolní ovoce kvůli nim dozraje mnohem rychleji.
  • Avokádu v lednici zastavíte proces zrání.
  • A citrusové plody v krátké době změknou a začnou plesnivět.
  • Okurky, brambory, mrkve, dýně, tykve a lilky dávejte též na jiná místa, než je lednička.
  • Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Obzvláště ovoce dokáže perfektně nasát okolní vůně a může tak postupně hořknout.
potraviny
Víte, že rajčata do lednice nepatří? Přichází o chuť i vůni.

6. Bylinky

Bylinky mají tendenci velice rychle odcházet. Ne vždy máme možnost jejich okamžitého využití. I zde je řešení, které může jejich životnost o několik dnů prodloužit. Vezměte krabičku, vložte do ní ubrousek a na něj bylinky položte až rozprostřete. Přikryjte je papírem, který předem navlhčíte. Takto krabičku uzavřete a uložte do lednice. Uvidíte a ucítíte, že i za několik dnů budou stále dobře vypadat a vonět. Nicméně pozor, toto neplatí pro bazalku. Její barva by se díky vlhkému papíru rychle změnila.

7. Otevřené potraviny

Znáte to, ne vždy dokážeme vše zkonzumovat na posezení, například konzervu či jogurt. Takovéto otevřené potraviny na sebe rychle váží bakterie, které nám mohou způsobit značné zdravotní problémy. Řešením je přemístění do uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné. Tam vydrží déle než v původním balení.

8. Vejce

Vajíčka se nemají skladovat v kartonovém obalu, v němž se prodávají. Po pořízení by se měla (špičkou směrem dolů) přerovnat do plastových plat (na ně určených) nebo položit do ledničkového regálu. Vejce se nikdy nemají před úschovou omývat.

9. Oleje, semena, ořechy

Tyto potraviny patří do lednice nebo na nějaké chladnější a temnější místo. Obzvláště oleje nedobře reagují na světlo, kde rychle žluknou, proto je vždy dejte do tmavších prostor.

K TÉMATU  I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

10. Pečivo

Pečivo je další druh, který v lednici přichází o svou vůni a tolik požadovanou čerstvost. Chcete-li ale mít čerstvé pečivo v zásobě, zamrazte ho.

maso
Maso patří do spodní části lednice, hned nad šuplíky s ovocem a zeleninou.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Každá část ledničky má svoji teplotu. Nejnižší bývá na spodu, kdy stupně směrem nahoru přibývají a nejvyšší bývá v jejích dveřích. Nad šuplíky rovněž bývá takzvaná fresh zóna čili místo, které prodlužuje životnost, například již otevřených potravin.

  • Ve spodních částech obvykle bývají šuplíky. Do těchto šuplíků se doporučuje uskladňovat nemytá zelenina a ovoce. Pouze berte v potaz ty druhy, které tam nepatří. Šuplíky mají určitou vlhkost, která je pro zeleninu a ovoce potřebná.
  • O patro výše se hodí pokládat maso a ryby, vždy v nádobách s uzávěrem, aby nedošlo k případné kontaminaci.
  • Další police je vhodná pro uzeniny, různé šunky, salámy, párky a obdobně. Nad nimi se hodí uložit mléčné výrobky; sýry, jogurt, tvaroh, smetana a další.
  • Nejvyšší police by měla být vyhrazená pro již uvařená jídla. Zkrátka ta, která slouží k rychlé konzumaci.
  • Do dveří ledniček patří nápoje typu mléko, ale také dresingy, majonézy a kečupy. Také zde většinou bývá prostor na již zmíněná vajíčka.
  • Máslo a další tuky tohoto typu bývají dalším produktem umísťovaným do dveří, ne všichni to tak samozřejmě máme v oblibě.

Skladujete své potraviny správně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Zdroje článku:
www.realsimple.com, www.insider.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
Příprava na pohovor v digitální době vyžaduje trochu jiný přístup než klasický pohovor. S rozvojem technologií a nárůstem online pracovních pohovorů je důležité vědět, jak se na takový pohovor připravit, abyste byli úspěšní. Zde je několik praktických tipů, jak se připravit na pohovor v dnešním digitálním světě.
Jak si představujete ideální Vánoce? Pravděpodobně s rodinou, vašimi blízkými. V pohodě, v obklopení radosti a štěstí. A samozřejmě v obklopení cukroví, které mizí z talíře rychlostí blesku. A kromě her, které budete hrát, svůj čas strávíte i sledováním oblíbených vánočních snímků, které svou kouzelnou atmosférou a nadějí z nich vyplývající umocní onu vánoční atmosféru, která se line domovem. Co si nezapomenout pustit?
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
Hudba, umění a drogy nebo alkohol, to k sobě už tak nějak patří. I když to samozřejmě není podmínkou. Zejména umělci k nešvarům doby bohužel tíhnou a to z různých důvodů. I dnes bohužel můžeme sledovat osudy mnohých nadaných zpěvaček, které si život zkazily nějakou tou závislostí.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
Po příchodu do nejedné české domácnosti uvidíte na okenním parapetu africkou fialku – skromnou, elegantní, hezky zbarvenou pokojovou rostlinu. Je ideální trefou pro každého nenáročného pěstitele. Sama toho nevyžaduje mnoho a vydrží krásná po celý rok.
Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?

Výběr článků

Sebevědomí hraje klíčovou roli v každém vztahu. Pokud je stabilní a zdravé, vytváří prostor pro vzájemnou důvěru, respekt a harmonii. Naopak nízké sebevědomí může vést k nejistotě, žárlivosti a konfliktům. Jak si tedy udržet zdravé sebevědomí ve vztahu a zajistit, aby vztah prospíval?
Pětatřicítka je pro ženy zvláštní mezník. I když nechceme, začneme se zamýšlet, zda je náš život v pořádku, a zda směřujeme správným směrem.
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?

Nepřehlédněte

Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem. Jistě víte, že my ženy jej většinou prožíváme mnohem intenzivněji a zásnubní prstýnek jen tak z prstu nesundáme. I když každá máme jiný vkus, někdy se rády řídíme i trendy. Z čeho si budete moci vybrat nadcházející sezónu?
Patrik Hartl natočí filmovou komedii podle své první knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. Hrdinům, kteří se rozhodnou zahnat krizi čtyřicátníků plněním nesplnitelných úkolů, připravil oproti románu několik změn. Milovníky knihy tak čekají i překvapení. Jaká?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek