Úterý , 13. 05. 2025

Servác

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
skladovat
Víte, jak správně skladovat potraviny, aby vám dlouho vydržely?

04. 08. 2022

Samozřejmě ne vždy to je možné, někdy toho nakoupíme více, než doopravdy dokážeme spotřebovat nebo i na určitý produkt zapomeneme – a pak ho po jeho spotřební lhůtě musíme opravdu vyhodit. Avšak nejčastějším důvodem, proč se potraviny vyhazují je, že nevíme, jak je správně skladovat.

Správným skladováním nejenže ušetříte značnou částku peněz, ale potravinám dopřejete jejich stálou chuť a prodloužíte životnost. Není proto nutné dělat příliš velké zásoby dopředu. Mnohdy si jistě i říkáte, jak se toho dá docílit, když k tomu nemáte patřičný prostor, sklep nebo velikou spižírnu. Dá se to však zvládnout i s klasickou lednicí a menší komorou.

dózy
Pořiďte si domů vzduchotěsné nádoby a krabičky, vyplatí se v nich skladovat potraviny.

1. Držte se etiket

Způsob skladování je povinný údaj každého výrobku, který výrobci musí uvádět. Váháte, jak potravinu nejlépe skladovat? Přečtěte si v první řadě etiketu.

2. Kontrolujte data trvanlivosti

Vždy mějte přehled, kdy které potravině u vás doma končí životnost. Potraviny v ledničce můžete umístit i dle pořadí, v jakém se musí zkonzumovat. Ty, které je nutné spotřebovat během krátké doby, nechte v ledničce v popředí. Ty, které mají delší trvanlivost naopak umístěte do zadních prostor.

3. Pozor na bílkovinové produkty

Potraviny jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, majonézy patří mezi nejnáchylnější produkty ke zkáze. Skladovat by se měly při teplotách pod 5 stupňů. Pokud nezkonzumujete celé balení, zbytek dejte rychle zase zpět do lednice a do žádné sklenice nelezte špinavou lžičkou.

4. Připravená a vařená jídla

Taková jídla se mají pečlivě uchovávat v uzavíratelných krabičkách a dózách. A pokud víte, že všechno předem připravené jídlo nedokážete sníst v nejbližší době, vložte jej takto do mrazáku. Jistě se vám bude později hodit a zároveň tak nebudete zbytečně muset cokoliv zlikvidovat.

K TÉMATU  Adventní kalendář: odkud se vzal? Jak si vytvořit vlastní a co by v něm mělo nebo mohlo být ukryto? Vyberte si z našich tipů!

5. Ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice

Jsou pochutiny, které máte jistě tendenci dávat do lednice, aby vám vydržely. Ne vždy je to však správné rozhodnutí.

  • Do lednice zcela jistě nepatří rajčata. Při pobytu v chladu ztrácí svou vůni i chuť.
  • Banány zde hnědnou, vysušují se a okolní ovoce kvůli nim dozraje mnohem rychleji.
  • Avokádu v lednici zastavíte proces zrání.
  • A citrusové plody v krátké době změknou a začnou plesnivět.
  • Okurky, brambory, mrkve, dýně, tykve a lilky dávejte též na jiná místa, než je lednička.
  • Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Obzvláště ovoce dokáže perfektně nasát okolní vůně a může tak postupně hořknout.
potraviny
Víte, že rajčata do lednice nepatří? Přichází o chuť i vůni.

6. Bylinky

Bylinky mají tendenci velice rychle odcházet. Ne vždy máme možnost jejich okamžitého využití. I zde je řešení, které může jejich životnost o několik dnů prodloužit. Vezměte krabičku, vložte do ní ubrousek a na něj bylinky položte až rozprostřete. Přikryjte je papírem, který předem navlhčíte. Takto krabičku uzavřete a uložte do lednice. Uvidíte a ucítíte, že i za několik dnů budou stále dobře vypadat a vonět. Nicméně pozor, toto neplatí pro bazalku. Její barva by se díky vlhkému papíru rychle změnila.

7. Otevřené potraviny

Znáte to, ne vždy dokážeme vše zkonzumovat na posezení, například konzervu či jogurt. Takovéto otevřené potraviny na sebe rychle váží bakterie, které nám mohou způsobit značné zdravotní problémy. Řešením je přemístění do uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné. Tam vydrží déle než v původním balení.

8. Vejce

Vajíčka se nemají skladovat v kartonovém obalu, v němž se prodávají. Po pořízení by se měla (špičkou směrem dolů) přerovnat do plastových plat (na ně určených) nebo položit do ledničkového regálu. Vejce se nikdy nemají před úschovou omývat.

9. Oleje, semena, ořechy

Tyto potraviny patří do lednice nebo na nějaké chladnější a temnější místo. Obzvláště oleje nedobře reagují na světlo, kde rychle žluknou, proto je vždy dejte do tmavších prostor.

K TÉMATU  I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

10. Pečivo

Pečivo je další druh, který v lednici přichází o svou vůni a tolik požadovanou čerstvost. Chcete-li ale mít čerstvé pečivo v zásobě, zamrazte ho.

maso
Maso patří do spodní části lednice, hned nad šuplíky s ovocem a zeleninou.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Každá část ledničky má svoji teplotu. Nejnižší bývá na spodu, kdy stupně směrem nahoru přibývají a nejvyšší bývá v jejích dveřích. Nad šuplíky rovněž bývá takzvaná fresh zóna čili místo, které prodlužuje životnost, například již otevřených potravin.

  • Ve spodních částech obvykle bývají šuplíky. Do těchto šuplíků se doporučuje uskladňovat nemytá zelenina a ovoce. Pouze berte v potaz ty druhy, které tam nepatří. Šuplíky mají určitou vlhkost, která je pro zeleninu a ovoce potřebná.
  • O patro výše se hodí pokládat maso a ryby, vždy v nádobách s uzávěrem, aby nedošlo k případné kontaminaci.
  • Další police je vhodná pro uzeniny, různé šunky, salámy, párky a obdobně. Nad nimi se hodí uložit mléčné výrobky; sýry, jogurt, tvaroh, smetana a další.
  • Nejvyšší police by měla být vyhrazená pro již uvařená jídla. Zkrátka ta, která slouží k rychlé konzumaci.
  • Do dveří ledniček patří nápoje typu mléko, ale také dresingy, majonézy a kečupy. Také zde většinou bývá prostor na již zmíněná vajíčka.
  • Máslo a další tuky tohoto typu bývají dalším produktem umísťovaným do dveří, ne všichni to tak samozřejmě máme v oblibě.

Skladujete své potraviny správně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Zdroje článku:
www.realsimple.com, www.insider.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Přivítání nového domácího mazlíčka do rodiny je vzrušující krok plný radosti a nových zážitků. V tomto článku prozkoumáme, jak se připravit na příchod nového člena rodiny, od výběru správného druhu mazlíčka až po základní potřeby, které zajistí jeho pohodlí a zdraví. Zdůrazníme důležitost zodpovědného přístupu k péči o mazlíčka, včetně výživy, výchovy a socializace. Objevte, jak může nový domácí mazlíček obohatit váš život a přinést do něj nejen zábavu, ale i lásku a společnost.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Vánoční přání potěší každého. Proč si neudělat vlastní? Nedá to mnoho práce, a přesto způsobí velkou radost. Překvapí i potěší vaše okolí a vaše snaha i výsledek zase vás. Podívejte se na video a pusťte se do vystřihování a lepení. Bude vás to bavit!
Žádná domácnost není útulná, pakliže v ní chybí pokojové rostliny. Zatímco starší generace nedají dopustit na barevně kvetoucí rostliny, jako je africká fialka nebo například ibišek, mladí dávají přednost stálezeleným rostlinám, k nimž patří i zamiokulkas. A právě o této pokojové rostlině bude nyní řeč.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.

Výběr článků

Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.

Nepřehlédněte

Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
Dnes, 1. listopadu, slaví Marta Kubišová své 82. narozeniny a chystá se na rozlučkový večer, který zítra proběhne v pražské Lucerně. Tento nezapomenutelný večer nabídne divákům hluboký vhled do života ženy, která se stala symbolem odvahy a boje za svobodu během sametové revoluce. Prostřednictvím vzpomínek a audiovizuálních ukázek Marta Kubišová naposledy připomene svůj osobní i profesní příběh.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek