Samozřejmě se zde nabízí naprosto jednoduché řešení. Nechceme stále dokola obyčejnou vodu, sáhneme po vodě sycené, slazené, limonádách, džusech, sladkých sirupech a šťávách, nealkoholických slazených osvěženích ba přímo po nějakém tom alkoholovém moku. Takové tekutiny by se měly konzumovat v omezeném množství, není dobré si z nich udělat pravidelný rituál a náhražku vody.
Můžete též navrhnout různé druhy čajů. Ano, skvělý nápad, ale přiznejme si, že v letních horkých dnech ne zcela praktický. Přijde vám, že jsou všechny možnosti vyčerpány? Přesvědčte se, že nejsou.
Infuzovaná voda
Tento druh vody je ideální tekutinou pro dodržování pitného režimu, ochlazení v parných dnech a zároveň i zdravou volbou.
Infuzovaná voda je prospěšná tím, že v sobě nemá žádné přidané cukry a ani kalorie. A pokud si ji vyrobíte sami doma, můžete si být jisti, že v ní nebudete mít ani žádná umělá barviva, příchutě, a umělá sladidla, která jsou součástí všech výše uvedených nápojů.
Příprava infuzované vody
Je to velice jednoduché a vy přitom můžete nejen využít své zásoby, ale i svou fantazii.
- Připravte si nejlépe skleněnou nádobu, například džbán nebo skleněnou přenosnou láhev na pití. Záleží na vašich zásobách a účelu přípravy.
- Veškeré ovoce a zeleninu, které máte rádi, pokrájejte a do nádoby vložte. Přidejte bylinky dle vašich chutí a nádobu doplňte vodou.
Infuzovanou vodu si můžete udělat na stovky způsobů, kdy pokaždé vám bude chutnat trošku jinak. Čím více jich připravíte, tím lépe budete vědět, kolik čeho asi tak dát, abyste měli svou požadovanou chuť.
Docílení správné chutě
Výslednou chuť můžete zintenzivnit pomocí několika vychytávek.
- Pořiďte si drtítko, kterým ovoce a zeleninu můžete do nádoby nadrtit, čímž se zvýrazní chuť každého druhu.
- U citronů odstraňte jejich kůru, která může být nahořklá.
- Bylinky promněte v dlaních před vhozením do nádoby. Též se tím zvýrazní jejich chuť.
- Nechte vodu odstát, aby se ingredience mohly pěkně louhovat, nejlépe po dobu několika hodin.
Ingredience
Do nádoby byste měli dávat pouze ovoce a zeleninu, které nejsou nijak poškozené či zkažené.
Nejchutnějšími volbami bývají:
- Z ovoce předně citrony, limetky, mandarinky, pomeranče, jahody, borůvky, maliny, meloun, ananas, hroznové víno, jablko, hruška, broskev, nektarinky apod.
- Ze zeleniny se bude nejvíce hodit okurka, mrkev či sladší papriky.
- Z bylinek využijete nejčastěji mátu, bazalku, rozmarýn, tymián, zázvor, šalvěj, heřmánek či kardamom.
- Někteří lidé si potrpí na chutě květin jako je levandule, růže nebo fialka.
Pro infuzovanou vodu můžete využít vodu jak perlivou, tak pouze filtrovanou bez bublinek.
Nejchutnější kombinace
Vaší fantazii se v tomto směru meze nekladou. Přesto jsou známé již nějaké skvěle chutnající kombinace, které vás mohou taktéž zaujmout.
- Citron s limetkou a zázvorem jako známá a oblíbená klasika.
- Okurka s jahodami a mátou.
- Meloun s bazalkou.
- Nektarinka, broskev a vanilka – perfektní volba.
- Borůvka společně s levandulí.
- Hrušku a jablko krásně doplní zázvor.
- Třešeň s vanilkou je vynikající kombinace.
- Pomeranč s malinou se může jevit jako nevšední souhra, přesto velmi lahodná.
Samozřejmě každý si může najít tu svou, neotřelou kombinaci ovoce, bylinek a celkově chutí.
Skladování
Nevypijete-li vodu ihned nebo během chvilky, můžete ji skladovat v ledničce, kde se vám nejen s každou hodinou značně zintenzivní chuť, ale překvapivě vám zde vydrží i několik dnů za předpokladu, že ji přecedíte a skladujete již bez ovoce, bylinek a dalšího.
Na infuzované vodě je praktické i to, že si ji můžete do skleněné lahve kdykoli udělat a kamkoliv vzít s sebou na cesty. S takovou bude dodržování pitného režimu hračka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak hydratovat pokožku? Možností je vícero
Životodárná H2O: Jak si v létě udržet správnou hladinku hydratace?