Pondělí , 28. 07. 2025

Viktor

Oblíbená italská lahůdka: Dušené mušle Vongole s česnekem a houbami

Kdo by nemiloval italská jídla? Těstoviny, pizza, dezerty a v neposlední řadě mořské plody. Tomu se zkrátka nedá odolat. A právě posledním zmíňovaným se dnes budeme zabývat. Představujeme vám recept na dušené mušle Vongole nebo – li po česku „mušle srdcovky“ s česnekem a houbami. Dobrou chuť.
Mušle
Těstoviny s mušlemi, houbami a česnekem.

Než vám zde ale napíšeme návod na tento vynikající recept, tak musí přijít pár důležitých upozornění.

Dávejte si velký pozor, až budete mušle (máme na mysli živé) kupovat, aby nebyly otevřené, nezapáchaly či nebyly rozbité. Pokud budou vykazovat některý z těchto příznaků, okamžitě je vyhoďte, neboť jsou zkažené. V případě zamražených či chlazených toto neplatí!

Až si živé mušle pořídíte, naložte je nejlépe na půl den až jeden celý do osolené vody (cca 2 lžice mořské soli), kterou budete v průběhu dne spolu se solí vyměňovat. Jestliže vás ale čeká důležitá večeře, tak bude stačit i hodina. Ovšem pamatujte, že čím déle, tím lépe. Mušle pak už jen propláchněte. Tímto jsou připraveny k dalšímu zpracování. Opět, tento postup u mražených či chlazených neplatí. Ale můžete to vyzkoušet – u mražených po rozmražení. Mušlím by to mělo dodat příjemně slanou chuť.

Dušené mušle
Uvařené mušle. Zdroj: pixabay.com

Nyní jsme vám řekli vše důležité a podstatné a tak… Můžeme pokračovat dál.

Pro 2 až 4 porce potřebujeme…

Na dušené mušle si připravíme:

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 šálek najemno nakrájených hub
  • 4 stroužky česneku, namletý nebo na jemno nasekaný
  • 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek bílého suchého vína
  • 1 šálek ze šťávy ze škeblí (jak jsme je nakládali na den či hodinu) a nebo 1 šálek vody
  • 24 až 48 mušlí (asi 12 na osobu) malé a čerstvé nejlépe vyčištěné a dobře opláchnuté
  • 4 šálky vařených těstovin Linguine (ale záleží na vaší volbě, jaké těstoviny vám chutnají)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a volby
  • 2 až 3 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky na ozdobu

Jak postupujeme:

Ve větší pánvi pomalu rozehřejeme máslo spolu s olivovým olejem při nízké teplotě. Poté přidáme houby, česnek a šalotku a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty nebo do měkka. Přidáme víno, šťávu z škeblí/vodu a mušle. Zakryjeme a vaříme po dobu 8 až 9 minut nebo dokud se mušle neotevřou. Pokud se nějaká škeble neotevře, vyhoďte ji, protože se opět jedná o špatnou mušli (ať už byla živá či zamražená/chlazená).

K TÉMATU  Brownies z červené řepy. Zdravé mlsání bez bílé mouky!

Rozdělte těstoviny do misek či na talířky a na to naservírujte škeble s česnekem a houbami. Vývar poté dochuťte solí a pepřem a ten nalijte na těstoviny se škeblemi. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.

Dodejte omáčce šmrnc

Po uvaření odstraníme mušle, vrátíme vývar zpět na sporák a přivedeme pomalu k varu.

V malé misce smícháme 4 lžičky hladké mouky a 4 lžičky měkkého másla a promícháme.

Tuto směs přidáme do již hotového vývaru a za stálého míchání vaříme po dobu 2-3 minut nebo dokud omáčka mírně nezhoustne. Když je omáčka hotová, přelijeme ji jemně přes mušle a těstoviny.

Dobrou chuť!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.
Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.
Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.

Výběr článků

Podzim přináší nejen barevné listí a ochlazení, ale pro mnoho lidí také sezónní smutek a únavu. Jak zvládnout podzimní deprese v rodině a udržet atmosféru plnou pohody? Přinášíme praktické tipy, které vám pomohou projít tímto obdobím s úsměvem.
Japonští šéfkuchaři vědí, jak zacházet s nožem. Zákazníci restaurace obvykle nevidí, jak vypadá taková práce v rukou profesionála. Řezání, krájení nebo sekání, správný šéfkuchař dokáže s ostrou čepelí doslova kouzlit. Krájet maso, ovoce i zeleninu zvládají tihle šéfkuchaři s chirurgickou přesností a je radost se jim dívat pod ruce.

Nepřehlédněte

Bydlíte v bytovce nebo v paneláku? Zřejmě i vy máte potíže s velmi suchým vzduchem v místnostech. Jak ho efektivně zvlhčit a co suchý vzduch vlastně způsobuje?
Vánoce s dětmi mají neopakovatelné kouzlo. Rozzářené oči, nadšené výkřiky a netrpělivé očekávání - to vše dělá toto období tak výjimečným. Ale jak zapojit naše nejmenší do příprav a vytvořit tradice, na které budou vzpomínat celý život? Připravili jsme pro vás 10 ověřených tipů, které promění vaše Vánoce v nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek