Pondělí , 01. 09. 2025

Linda a Samuel

Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
klasickou mouku
Jak nahradíte klasickou mouku? Výběr je tak veliký!

29. 08. 2022

29. 08. 2022

Když vám někdo řekne, abyste ze svého jídelníčku vyřadili klasickou mouku, v první chvíli máte pocit, že nebudete mít přece co jíst? Není to tak. A možná, že teprve až objevíte svět alternativního stravování, objevíte i pravou pestrost a bohatost jednotlivých potravin.

Kde se alternativní mouky prodávají?

Ať už přijdete kamkoli, zpravidla všude už objevíte zdravé mouky, ze kterých připravíte spoustu slaných i sladkých pochoutek. Občas je ale o něco těžší se v jejich přehledu zorientovat a vybrat takovou, která se sladí s vašimi chuťovými pohárky a vašimi nejoblíbenějšími jídly. A abychom vám cestu za ideální moukou usnadnili, přinášíme vám přehled, ve kterém najdete i to, na co jakou mouku použít.

Pro tentokrát však vynecháme proslulou žitnou, špaldovou, ovesnou, ječnou, kukuřičnou, rýžovou nebo pohankovou mouku a okoukneme ty o něco méně známé. A ani ty nejsou zdaleka jediné. 

Mandlová mouka

Jedná se o mouku plnou bílkovin, vlákniny a vitamínů, která vyniká nádhernou vůní a jemně nasládlou chutí. Je bezlepková a vůbec nejlepší je jako hlavní přísada pro pečení koláčů, zákusků, lívanců nebo palačinek. 

Jablečná mouka

Krásně voňavá, přirozeně sladká, bezlepková a plná vlákniny, vitamínů i minerálů. Velmi dobře se s ní pracuje a nejvíce ji oceníte při výrobě dezertů. 

Konopná mouka

Bezlepková mouka, která je po stránce chuti i vůně o něco méně výrazná. Je však plná bílkovin a patří k bohatým zdrojům minerálů a vlákniny. Perfektně se s ní pracuje a naprosto ideální je pro přípravu domácího pečiva, zákusků, slaných i sladkých placek, ale i pro zahuštění polévek.

semínka
Alternativní mouky si můžete doma i vyrobit. Stačí vám kvalitní mlýnek a čerstvé základní suroviny.

Kokosová mouka

Nadýchanou mouku s autentickou vůní kokosů oceníte pro její jemnou chuť. Má vysoký podíl vlákniny a je ideální při low carb dietách. Je to však mouka, která ráda pije, a není od věci ji provzdušnit jinými moukami. Zároveň je nutné počítat s větší spotřebou vajíček, díky nimž bude výsledné těsto kypré. Báječně chutná ve všech sladkých receptech. 

Čiroková mouka

Bezlepková mouka s vysokým obsahem sacharidů a nízkým množstvím bílkovin je ideální volbou pro přípravu pečiva nebo chlebů. Po zpracování je však sušší a méně kyprá, proto je nezbytné použití tuků a kypřičů. 

K TÉMATU  Bezlepkový kakaový dort se smetanovým krémem a mandarinkami

Tapioková mouka

Více než mouku připomíná škrob a skvělým kandidátem je tehdy, pokud pořebujete upéct pečivo nebo zahustit omáčky i polévky. Rychle ztrácí svou schopnost zahuštění, proto ji přidávejte až v závěru vaření.

Cizrnová mouka

Šikovná mouka s oříškovou chutí, která se neztratí při přípravě sladkých i slaných jídel. Je bohatá zejména na bílkoviny a obsahuje řadu vitamínů i minerálů. Výborně se s ní pracuje a vlastnostmi se hodně podobá klasické mouce.

Banánová mouka

Banánová mouka je vyrobená z mladých, nezralých banánů, která je ve světě zdravé stravy poměrně čerstvou novinkou. Dobře se s ní pracuje a mimo jiné je prospěšná pro zdraví – obsahuje minimum cukru, má nízký glykemický index a napomáhá trávení. Nejlépe se uplatní v lívancích, palačinkách i dalších dezertech.

Hrachová mouka

Je dostupná ve variantě zeleného i žlutého hrachu, které jsou vděčné zejména pro přípravu slaných jídel, ale při správné kombinaci si najdou uplatnění u sladkých receptů. Musí však být dodržený vyvážený poměr.

Hrachová mouka je plná bílkovin, řady vitamínů, minerálů i vlákniny, ovšem co se chuti týče, nezapře v sobě náznak luštěnin, který však umí dobře utlumit třeba amarantová mouka.

Kaštanová mouka

Má ořechovou chuť a její předností je vysoký obsah vlákniny. Nejlépe chutná zejména v těstovinách i sladkých pokrmech, jako jsou koláče, lívance a buchty. V jejím případě je ale nutné smíchání s ostatními moukami (třeba amarantovou, kokosovou,…), jinak by se těsto mohlo rozpadat a nemile vás překvapit značnou hořkostí. 

Amarantová mouka

Atraktivní je i amarantová mouka nabitá živinami, která si rozumí s většinou mouk. Chuťově zlehka připomíná oříšky a poměrně dobře se s ní pracuje, ovšem je nutné ji používat s jinými moukami, jinak hrozí, že výsledné jídlo bude tvrdé a nepoživatelné. Celkově se ale hodí pro přípravu slaných i sladkých jídel. 

Bramborová mouka

Bramborová mouka, kterou si mnozí pletou s bramborovým škrobem, je vhodná zejména pro slané základy těst. Výborně chutná v haluškách, plackách, pečivu i chlebu, dobře si ale poradí se zahušťováním. Protože ale absorbuje hodně vody, je nutné ji prokombinovat s jinými moukami. 

K TÉMATU  7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Ostropestřecová mouka

Výtečnou a navíc bezlepkovou mouku, se kterou se skvěle pracuje, oceníte takřka ve všech receptech – ve sladkých i slaných verzích. Hodí se i do tepelně nezpracovaných jídel, tudíž si ji vychutnáte i v pomazánkách, jogurtech, tvarohu, zkrátka kde si jen vzpomenete. I u ní je ale potřeba zkombinovat ji s jinými moukami. A další výhoda? Je plná důležitých vitamínů, minerálů a bohatá na vlákninu, čímž podporuje trávení. 

Sójová mouka

Kromě toho, že zahustí jakékoliv jídlo, je úžasnou náhradou vajíček. Je také hodnotná, co se bílkovin a stopových prvků týče. Její nevýhodou je silně luštěninová chuť, kterou ale efektivně utlumíte třeba amarantovou moukou. 

Lněná mouka

Přirozeně bezlepková, krásně hnědá a chuťově zajímavá, s jemně oříškovým náznakem. Taková je lněná mouka, která dobře absorbuje tekutiny. Oceníte ji zejména při zahušťování. Je cenná pro vysoký obsah proteinů, vlákniny i řady minerálů. Kromě toho se hodí do teplé i studené kuchyně. Snadno s její pomocí připravíte kaše, jogurty, míchané nápoje, ale i koláče a pečivo. 

koláč
Napadlo vás někdy vyzkoušet lněnou mouku na přípravu koláče?

Jáhlová mouka

Dobře se pracuje také s jáhlovou moukou, která má sympatickou chuť i vůni. Atraktivní je i po výživové stránce – obsahuje hodně vitamínů B i spoustu dalších minerálů a vlákniny. Hodí se nejen pro přípravu kaší, koláčů, placek, ale uplatníte ji i při přípravě slaného pečiva.

Quinoová mouka

Hodně živin obsahuje také quinoová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Nejlépe chutná v kombinaci se sladkými potravinami, ovšem nic nezkazíte, pokud ji použijete na zahuštění.

Jak vidíte, nahradit klasickou mouku nějakou alternativní variantou není náročné. Výběr produktů je dnes již opravdu pestrý. Možná bude chvíli trvat, než najdete ideální kombinace a způsob užití, ale když tomu dáte trochu času, vaše zdraví vám to vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zdrave-mouky-jako-nahrada-za-tu-bilou-ktere-pouzit/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Jak nakupovat oblečení, abychom zbytečně nezatěžovali planetu? A kde ho kupovat? A kolik vlastně potřebujeme oblečení? Velkým módním řetězcům sice ještě neodzvonilo, ale stále roste počet těch, kteří dávají přednost úplně jiné módě a razí heslo, že méně je někdy více.
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Že ocet se hodí tak akorát do salátu a tím to hasne? Ale jděte. Zbaví vás škytavky a bradavice. Také odpudí otravné komáry, kteří vás nenechají na pokoji. Dá se s ním i žehlit, což vám ušetří spoustu času!
Plánujete si domů pořídit domácího mazlíčka? Psa, kočku či snad křečka? Raději si pořiďte sladkovodní akvárium s rybkami. Proč? Je to skvělá relaxační záležitost a navíc krásná dekorace do bytu. 
Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!

Výběr článků

V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?

Nepřehlédněte

Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek