Středa , 02. 04. 2025

Erika

Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
klasickou mouku
Jak nahradíte klasickou mouku? Výběr je tak veliký!

29. 08. 2022

29. 08. 2022

Když vám někdo řekne, abyste ze svého jídelníčku vyřadili klasickou mouku, v první chvíli máte pocit, že nebudete mít přece co jíst? Není to tak. A možná, že teprve až objevíte svět alternativního stravování, objevíte i pravou pestrost a bohatost jednotlivých potravin.

Kde se alternativní mouky prodávají?

Ať už přijdete kamkoli, zpravidla všude už objevíte zdravé mouky, ze kterých připravíte spoustu slaných i sladkých pochoutek. Občas je ale o něco těžší se v jejich přehledu zorientovat a vybrat takovou, která se sladí s vašimi chuťovými pohárky a vašimi nejoblíbenějšími jídly. A abychom vám cestu za ideální moukou usnadnili, přinášíme vám přehled, ve kterém najdete i to, na co jakou mouku použít.

Pro tentokrát však vynecháme proslulou žitnou, špaldovou, ovesnou, ječnou, kukuřičnou, rýžovou nebo pohankovou mouku a okoukneme ty o něco méně známé. A ani ty nejsou zdaleka jediné. 

Mandlová mouka

Jedná se o mouku plnou bílkovin, vlákniny a vitamínů, která vyniká nádhernou vůní a jemně nasládlou chutí. Je bezlepková a vůbec nejlepší je jako hlavní přísada pro pečení koláčů, zákusků, lívanců nebo palačinek. 

Jablečná mouka

Krásně voňavá, přirozeně sladká, bezlepková a plná vlákniny, vitamínů i minerálů. Velmi dobře se s ní pracuje a nejvíce ji oceníte při výrobě dezertů. 

Konopná mouka

Bezlepková mouka, která je po stránce chuti i vůně o něco méně výrazná. Je však plná bílkovin a patří k bohatým zdrojům minerálů a vlákniny. Perfektně se s ní pracuje a naprosto ideální je pro přípravu domácího pečiva, zákusků, slaných i sladkých placek, ale i pro zahuštění polévek.

semínka
Alternativní mouky si můžete doma i vyrobit. Stačí vám kvalitní mlýnek a čerstvé základní suroviny.

Kokosová mouka

Nadýchanou mouku s autentickou vůní kokosů oceníte pro její jemnou chuť. Má vysoký podíl vlákniny a je ideální při low carb dietách. Je to však mouka, která ráda pije, a není od věci ji provzdušnit jinými moukami. Zároveň je nutné počítat s větší spotřebou vajíček, díky nimž bude výsledné těsto kypré. Báječně chutná ve všech sladkých receptech. 

Čiroková mouka

Bezlepková mouka s vysokým obsahem sacharidů a nízkým množstvím bílkovin je ideální volbou pro přípravu pečiva nebo chlebů. Po zpracování je však sušší a méně kyprá, proto je nezbytné použití tuků a kypřičů. 

K TÉMATU  Citron a jeho pozitivní i negativní účinky na lidské tělo

Tapioková mouka

Více než mouku připomíná škrob a skvělým kandidátem je tehdy, pokud pořebujete upéct pečivo nebo zahustit omáčky i polévky. Rychle ztrácí svou schopnost zahuštění, proto ji přidávejte až v závěru vaření.

Cizrnová mouka

Šikovná mouka s oříškovou chutí, která se neztratí při přípravě sladkých i slaných jídel. Je bohatá zejména na bílkoviny a obsahuje řadu vitamínů i minerálů. Výborně se s ní pracuje a vlastnostmi se hodně podobá klasické mouce.

Banánová mouka

Banánová mouka je vyrobená z mladých, nezralých banánů, která je ve světě zdravé stravy poměrně čerstvou novinkou. Dobře se s ní pracuje a mimo jiné je prospěšná pro zdraví – obsahuje minimum cukru, má nízký glykemický index a napomáhá trávení. Nejlépe se uplatní v lívancích, palačinkách i dalších dezertech.

Hrachová mouka

Je dostupná ve variantě zeleného i žlutého hrachu, které jsou vděčné zejména pro přípravu slaných jídel, ale při správné kombinaci si najdou uplatnění u sladkých receptů. Musí však být dodržený vyvážený poměr.

Hrachová mouka je plná bílkovin, řady vitamínů, minerálů i vlákniny, ovšem co se chuti týče, nezapře v sobě náznak luštěnin, který však umí dobře utlumit třeba amarantová mouka.

Kaštanová mouka

Má ořechovou chuť a její předností je vysoký obsah vlákniny. Nejlépe chutná zejména v těstovinách i sladkých pokrmech, jako jsou koláče, lívance a buchty. V jejím případě je ale nutné smíchání s ostatními moukami (třeba amarantovou, kokosovou,…), jinak by se těsto mohlo rozpadat a nemile vás překvapit značnou hořkostí. 

Amarantová mouka

Atraktivní je i amarantová mouka nabitá živinami, která si rozumí s většinou mouk. Chuťově zlehka připomíná oříšky a poměrně dobře se s ní pracuje, ovšem je nutné ji používat s jinými moukami, jinak hrozí, že výsledné jídlo bude tvrdé a nepoživatelné. Celkově se ale hodí pro přípravu slaných i sladkých jídel. 

Bramborová mouka

Bramborová mouka, kterou si mnozí pletou s bramborovým škrobem, je vhodná zejména pro slané základy těst. Výborně chutná v haluškách, plackách, pečivu i chlebu, dobře si ale poradí se zahušťováním. Protože ale absorbuje hodně vody, je nutné ji prokombinovat s jinými moukami. 

K TÉMATU  Arašídová mouka: mírně tučná mouka, ale bohatá na bílkoviny

Ostropestřecová mouka

Výtečnou a navíc bezlepkovou mouku, se kterou se skvěle pracuje, oceníte takřka ve všech receptech – ve sladkých i slaných verzích. Hodí se i do tepelně nezpracovaných jídel, tudíž si ji vychutnáte i v pomazánkách, jogurtech, tvarohu, zkrátka kde si jen vzpomenete. I u ní je ale potřeba zkombinovat ji s jinými moukami. A další výhoda? Je plná důležitých vitamínů, minerálů a bohatá na vlákninu, čímž podporuje trávení. 

Sójová mouka

Kromě toho, že zahustí jakékoliv jídlo, je úžasnou náhradou vajíček. Je také hodnotná, co se bílkovin a stopových prvků týče. Její nevýhodou je silně luštěninová chuť, kterou ale efektivně utlumíte třeba amarantovou moukou. 

Lněná mouka

Přirozeně bezlepková, krásně hnědá a chuťově zajímavá, s jemně oříškovým náznakem. Taková je lněná mouka, která dobře absorbuje tekutiny. Oceníte ji zejména při zahušťování. Je cenná pro vysoký obsah proteinů, vlákniny i řady minerálů. Kromě toho se hodí do teplé i studené kuchyně. Snadno s její pomocí připravíte kaše, jogurty, míchané nápoje, ale i koláče a pečivo. 

koláč
Napadlo vás někdy vyzkoušet lněnou mouku na přípravu koláče?

Jáhlová mouka

Dobře se pracuje také s jáhlovou moukou, která má sympatickou chuť i vůni. Atraktivní je i po výživové stránce – obsahuje hodně vitamínů B i spoustu dalších minerálů a vlákniny. Hodí se nejen pro přípravu kaší, koláčů, placek, ale uplatníte ji i při přípravě slaného pečiva.

Quinoová mouka

Hodně živin obsahuje také quinoová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Nejlépe chutná v kombinaci se sladkými potravinami, ovšem nic nezkazíte, pokud ji použijete na zahuštění.

Jak vidíte, nahradit klasickou mouku nějakou alternativní variantou není náročné. Výběr produktů je dnes již opravdu pestrý. Možná bude chvíli trvat, než najdete ideální kombinace a způsob užití, ale když tomu dáte trochu času, vaše zdraví vám to vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zdrave-mouky-jako-nahrada-za-tu-bilou-ktere-pouzit/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Body, které souvisí s orgány v našem těle, najdeme na našich nohou, rukou, i po celém těle. Pomocí jejich stimulace si jednoduše pomůžete od zdravotních potíží. Pojďte je najít společně s námi!
Pracovní stres je běžným problémem, který může ovlivnit vaši produktivitu, zdraví i osobní život. Jak se s ním efektivně vypořádat a udržet si rovnováhu? Zde je deset osvědčených tipů, které vám pomohou zvládnout pracovní stres a zlepšit vaši celkovou pohodu.
V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Kozoroh je předně charakteristický svou pílí a pracovitostí. Mnohdy se může stát, že svůj úspěch má zadarmo, ale není tomu tak. Stojí za ním tvrdá práce a věnování svého značného času a prostoru. Zvládne mít úspěšnou vedoucí pracovní roli a zároveň být i hlavou rodiny a vést domácnost.
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?
Novou Miss Czech Republic pro rok 2024 se stala Adéla Štroffeková, která soutěžila s číslem dvě. Korunku jí předávala stávající Miss World Krystyna Pyszková
Výběr kontaktních čoček je pro každého jejich nositele klíčovým. V dnešní době existuje celá řada variant kontaktních čoček, které mohou vyhovovat jednomu a druhému naopak méně, či vůbec. Jak tedy správně vybrat a nesáhnout vedle? Existuje několik možností, ale nejlépe vám pomůže váš oční specialista
Už na gymnáziu jsem věděla, co chci dělat. Chtěla jsem se stát fyzioterapeutkou, pracovat s lidmi a pomáhat jim od bolesti. Jenže to nebylo tak snadné, na vysokou jsem se nedostala, ani napoprvé, ani napodruhé, a tak jsem to vzdala a rozhodla jsem se, že se stanu masérkou. A pak přišla hodně lákavá nabídka.
Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.

Výběr článků

Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.

Nepřehlédněte

Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Jaro je tady a s ním můžeme náš šatník obohatit o stylové oblečení, boty a o svěží módní doplňky. Že netušíte, co je právě trendy? Nevadí! Na následujících řádcích si na aktuální hity na poli módy posvítíme pěkně zblízka. Vy se jen pohodlně usaďte a nechte se inspirovat společně s námi, bude to stát za to.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek