Neděle , 24. 11. 2024

Emílie

Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
klasickou mouku
Jak nahradíte klasickou mouku? Výběr je tak veliký!

29. 08. 2022

29. 08. 2022

Když vám někdo řekne, abyste ze svého jídelníčku vyřadili klasickou mouku, v první chvíli máte pocit, že nebudete mít přece co jíst? Není to tak. A možná, že teprve až objevíte svět alternativního stravování, objevíte i pravou pestrost a bohatost jednotlivých potravin.

Kde se alternativní mouky prodávají?

Ať už přijdete kamkoli, zpravidla všude už objevíte zdravé mouky, ze kterých připravíte spoustu slaných i sladkých pochoutek. Občas je ale o něco těžší se v jejich přehledu zorientovat a vybrat takovou, která se sladí s vašimi chuťovými pohárky a vašimi nejoblíbenějšími jídly. A abychom vám cestu za ideální moukou usnadnili, přinášíme vám přehled, ve kterém najdete i to, na co jakou mouku použít.

Pro tentokrát však vynecháme proslulou žitnou, špaldovou, ovesnou, ječnou, kukuřičnou, rýžovou nebo pohankovou mouku a okoukneme ty o něco méně známé. A ani ty nejsou zdaleka jediné. 

Mandlová mouka

Jedná se o mouku plnou bílkovin, vlákniny a vitamínů, která vyniká nádhernou vůní a jemně nasládlou chutí. Je bezlepková a vůbec nejlepší je jako hlavní přísada pro pečení koláčů, zákusků, lívanců nebo palačinek. 

Jablečná mouka

Krásně voňavá, přirozeně sladká, bezlepková a plná vlákniny, vitamínů i minerálů. Velmi dobře se s ní pracuje a nejvíce ji oceníte při výrobě dezertů. 

Konopná mouka

Bezlepková mouka, která je po stránce chuti i vůně o něco méně výrazná. Je však plná bílkovin a patří k bohatým zdrojům minerálů a vlákniny. Perfektně se s ní pracuje a naprosto ideální je pro přípravu domácího pečiva, zákusků, slaných i sladkých placek, ale i pro zahuštění polévek.

semínka
Alternativní mouky si můžete doma i vyrobit. Stačí vám kvalitní mlýnek a čerstvé základní suroviny.

Kokosová mouka

Nadýchanou mouku s autentickou vůní kokosů oceníte pro její jemnou chuť. Má vysoký podíl vlákniny a je ideální při low carb dietách. Je to však mouka, která ráda pije, a není od věci ji provzdušnit jinými moukami. Zároveň je nutné počítat s větší spotřebou vajíček, díky nimž bude výsledné těsto kypré. Báječně chutná ve všech sladkých receptech. 

Čiroková mouka

Bezlepková mouka s vysokým obsahem sacharidů a nízkým množstvím bílkovin je ideální volbou pro přípravu pečiva nebo chlebů. Po zpracování je však sušší a méně kyprá, proto je nezbytné použití tuků a kypřičů. 

K TÉMATU  Panna cotta: bezlepkové řezy s horní vrstvou želatiny. Ideální moučník!

Tapioková mouka

Více než mouku připomíná škrob a skvělým kandidátem je tehdy, pokud pořebujete upéct pečivo nebo zahustit omáčky i polévky. Rychle ztrácí svou schopnost zahuštění, proto ji přidávejte až v závěru vaření.

Cizrnová mouka

Šikovná mouka s oříškovou chutí, která se neztratí při přípravě sladkých i slaných jídel. Je bohatá zejména na bílkoviny a obsahuje řadu vitamínů i minerálů. Výborně se s ní pracuje a vlastnostmi se hodně podobá klasické mouce.

Banánová mouka

Banánová mouka je vyrobená z mladých, nezralých banánů, která je ve světě zdravé stravy poměrně čerstvou novinkou. Dobře se s ní pracuje a mimo jiné je prospěšná pro zdraví – obsahuje minimum cukru, má nízký glykemický index a napomáhá trávení. Nejlépe se uplatní v lívancích, palačinkách i dalších dezertech.

Hrachová mouka

Je dostupná ve variantě zeleného i žlutého hrachu, které jsou vděčné zejména pro přípravu slaných jídel, ale při správné kombinaci si najdou uplatnění u sladkých receptů. Musí však být dodržený vyvážený poměr.

Hrachová mouka je plná bílkovin, řady vitamínů, minerálů i vlákniny, ovšem co se chuti týče, nezapře v sobě náznak luštěnin, který však umí dobře utlumit třeba amarantová mouka.

Kaštanová mouka

Má ořechovou chuť a její předností je vysoký obsah vlákniny. Nejlépe chutná zejména v těstovinách i sladkých pokrmech, jako jsou koláče, lívance a buchty. V jejím případě je ale nutné smíchání s ostatními moukami (třeba amarantovou, kokosovou,…), jinak by se těsto mohlo rozpadat a nemile vás překvapit značnou hořkostí. 

Amarantová mouka

Atraktivní je i amarantová mouka nabitá živinami, která si rozumí s většinou mouk. Chuťově zlehka připomíná oříšky a poměrně dobře se s ní pracuje, ovšem je nutné ji používat s jinými moukami, jinak hrozí, že výsledné jídlo bude tvrdé a nepoživatelné. Celkově se ale hodí pro přípravu slaných i sladkých jídel. 

Bramborová mouka

Bramborová mouka, kterou si mnozí pletou s bramborovým škrobem, je vhodná zejména pro slané základy těst. Výborně chutná v haluškách, plackách, pečivu i chlebu, dobře si ale poradí se zahušťováním. Protože ale absorbuje hodně vody, je nutné ji prokombinovat s jinými moukami. 

K TÉMATU  Osvědčené triky našich babiček: Voda v uších, komáří bodnutí i škytavka

Ostropestřecová mouka

Výtečnou a navíc bezlepkovou mouku, se kterou se skvěle pracuje, oceníte takřka ve všech receptech – ve sladkých i slaných verzích. Hodí se i do tepelně nezpracovaných jídel, tudíž si ji vychutnáte i v pomazánkách, jogurtech, tvarohu, zkrátka kde si jen vzpomenete. I u ní je ale potřeba zkombinovat ji s jinými moukami. A další výhoda? Je plná důležitých vitamínů, minerálů a bohatá na vlákninu, čímž podporuje trávení. 

Sójová mouka

Kromě toho, že zahustí jakékoliv jídlo, je úžasnou náhradou vajíček. Je také hodnotná, co se bílkovin a stopových prvků týče. Její nevýhodou je silně luštěninová chuť, kterou ale efektivně utlumíte třeba amarantovou moukou. 

Lněná mouka

Přirozeně bezlepková, krásně hnědá a chuťově zajímavá, s jemně oříškovým náznakem. Taková je lněná mouka, která dobře absorbuje tekutiny. Oceníte ji zejména při zahušťování. Je cenná pro vysoký obsah proteinů, vlákniny i řady minerálů. Kromě toho se hodí do teplé i studené kuchyně. Snadno s její pomocí připravíte kaše, jogurty, míchané nápoje, ale i koláče a pečivo. 

koláč
Napadlo vás někdy vyzkoušet lněnou mouku na přípravu koláče?

Jáhlová mouka

Dobře se pracuje také s jáhlovou moukou, která má sympatickou chuť i vůni. Atraktivní je i po výživové stránce – obsahuje hodně vitamínů B i spoustu dalších minerálů a vlákniny. Hodí se nejen pro přípravu kaší, koláčů, placek, ale uplatníte ji i při přípravě slaného pečiva.

Quinoová mouka

Hodně živin obsahuje také quinoová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Nejlépe chutná v kombinaci se sladkými potravinami, ovšem nic nezkazíte, pokud ji použijete na zahuštění.

Jak vidíte, nahradit klasickou mouku nějakou alternativní variantou není náročné. Výběr produktů je dnes již opravdu pestrý. Možná bude chvíli trvat, než najdete ideální kombinace a způsob užití, ale když tomu dáte trochu času, vaše zdraví vám to vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zdrave-mouky-jako-nahrada-za-tu-bilou-ktere-pouzit/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, já jsem si ale byla jistá, že prožívám konečně pravou lásku. Měla jsem plány do budoucna, konečně jsem chtěla založit rodinu, po které jsem tolik toužila. S přítelem jsme spolu začínali už společný čtvrtý rok, už byl čas.
Když se dva partneři rozhodnou nastoupit společnou cestu, je to vždy dojemný okamžik. Tohle svatební video ale patří určitě mezi ty nejdojemnější!
Listopad přináší změny a jasné signály pro všechna znamení. Co vás čeká v práci, lásce a zdraví? Přečtěte si, na co si dát pozor a kde se vám bude dařit!
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!

Výběr článků

Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.

Nepřehlédněte

Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek