Co je cascara?
Cascara jsou slupky kávových zrn. Pocházejí tedy z kávovníku, ze stejné rostliny, z níž se získávají i všem jistě dobře známá kávová zrna. Jakmile se bobule z kávovníku sesbírají, musí se z nich kávová zrna vyloupnout a dále zpracovat. Zbydou po nich však skořápky, slupky, které představují cascaru. Tyto slupky se rovněž zpracují a pak z nich lze připravit velmi zajímavý nápoj.
Jemně rozemletou cascaru jde dokonce využívat obdobně jako jakoukoliv jinou mouku. Navíc ani neobsahuje lepek, proto ji mohou bez obav konzumovat také celiaci. Tuto mouku pak můžete použít při pečení chleba, všemožných dezertů a také dortů.
Proč byla zakázaná?
Proč ale tedy byla cascara ještě před pár měsíci zakázaná? Protože výzkumné ústavy, které začaly cascaru zkoumat blíže, zjistily, že pokud se přidá do krmné směsi, může některým zvířatům ublížit. Ovšem cascara neslouží ke krmení zvířat, ostatně ani kávu nebudete dávat vašim domácím mazlíčkům ke konzumaci.
Začátkem roku byla přesto Evropskou unií povolena a dnes ji snadno seženete v téměř každé kavárně nebo pražírně. Samozřejmě je k dostání i na internetu.
Žádná káva, ale čaj
Ačkoliv si mnozí myslí, že jde o kávový nápoj, ve skutečnosti je to čaj. Ne každému ale zachutná. Má silnou exotickou chuť, která v sobě kombinuje chutě černého čaje s překapávanou kávou, některým zase připomíná filtrovanou kávu smíchanou s čajem z tropického ovoce. Barvou se také pohybuje na pomezí čaje a kávy. Jedno však o chuti cascary lze říct s naprostou určitostí – má chuť, kterou jste možná doposud ještě nepoznali. Bát se jí ale rozhodně nemusíte.
Z cascary se ovšem nepřipravuje jen horký nebo ledový čaj, ale dá se přidávat i do nejrůznějších limonád. Úplně jinak chutná za tepla, a úplně jinak zase s ledem. Výhodou toho ovšem je, že si ten pravý nápoj z cascary, který vám bude chutnat, určitě najdete.
Připravte si ji doma
Nemusíte se bát ani samotné přípravy cascary. K ní potřebujete jenom klasickou konvičku na čaj se sítem, případně french press nebo aeropress. Že doma nemáte ani jedno? To rozhodně nevadí. Jen si ohřejte vodu v rychlovarné konvici, odvažte si na malé baristické váze (anebo to možná zvládnete i od oka) přibližně šest gramů cascary a spařte ji horkou vodou. Nechte ji zhruba deset minut louhovat a nakonec sceďte.
A jestli se vám nechce utrácet za celé balení cascary, když nemáte absolutně žádnou představu o tom, jak chutná, pak si na ni zajděte do kavárny nebo přímo do nějaké pražírny kávy, kde vám ji samozřejmě připraví tak, jak se to má.
Obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů
Že nemáte žádný důvod cascaru vyzkoušet? Ale máte, věřte, že máte. Cascara obsahuje spoustu antioxidantů a vitamínů prospěšných pro naše zdraví. A protože obsahuje rovněž i kofein, v dopoledních hodinách vám dodá potřebnou energii. Cascara je z tohoto důvodu velmi oblíbená u lidí, kteří kávu nepijí, protože jim nechutná, ale zároveň do žil alespoň občas nějaký ten kofein potřebují dostat. Samozřejmě mohou sáhnout po slazených kofeinových limonádách, ale cascara je v mnoha ohledech rozhodně zdravější.
Vyzkoušejte ji i vy, třeba se stane vaším novým oblíbeným nápojem, který si v zimě budete dopřávat horký, v letních měsících zase studený. Anebo si ji namixujete s vaší oblíbenou limonádou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT