Linecké cukroví bez lepku
Ingredience
- 300 g univerzální směsi bez lepku
- 150 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 vanilinové cukry
- marmeláda na slepení
Postup
Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou.
Mandlové kakaové cukroví bez lepku
Ingredience
- 260 g univerzální směsi bez lepku
- 60 g drcených mandlí
- 18 g holandského kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
Postup
Kakao a cukr prosejeme a smícháme s Univerzální směsí a mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví nejlépe chutná poslepované vanilkovým nebo marcipánovým krémem.
Kokosové kuličky bez lepku
Co potřebujete
- 175 ml studeného mléka
- 40 g univerzální směsi bez lepku
- 100 g cukru moučky
- 150 g změklého másla
- 150 g kokosu
- 50 g sušeného mléka
Postup
Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.