Středa , 18. 09. 2024

Kryštof

Bolek Polívka slaví 75. narozeniny: Český herec a mim, který okouzlil svět

Bolek Polívka, legendární český herec, mim a scenárista, slaví své 75. narozeniny. Tento charismatický umělec je známý svými nezapomenutelnými rolemi ve filmech a divadelních inscenacích, ale také svým originálním přístupem k herectví, který překračuje hranice žánrů. Připomeňme si jeho bohatou kariéru, která okouzlila diváky nejen v České republice, ale i po celém světě.
Bolek Polívka
Bolek Polívka slaví 75. narozeniny

31. 07. 2024

31. 07. 2024

Život a kariéra Bolka Polívky

Bolek Polívka, český herec, mim, dramatik a scenárista, slaví 75. narozeniny. Absolvent brněnské JAMU je známý především díky svým pantomimickým inscenacím a autorskému divadlu. V roce 1972 spoluzaložil Divadlo Husa na provázku a v roce 1993 založil vlastní Divadlo Bolka Polívky v Brně.

Úspěchy na domácí i mezinárodní scéně

Polívka získal uznání nejen v České republice, ale i na mezinárodní scéně. Ve svých autorských inscenacích, jako jsou “Am a Ea”, “Pezza versus Čorba” nebo “Šašek a královna”, kombinuje klauniádu, komedii dell’arte a filmovou grotesku. Jeho specifický styl, který překračuje hranice žánrů, si získal obdiv diváků po celém světě.

Filmové a televizní role

Bolek Polívka je také známý díky svým filmovým a televizním rolím. Za roli faráře Holého ve filmu “Zapomenuté světlo” získal Českého lva a cenu za herecký výkon na MFF Karlovy Vary v roce 1997. Druhého Českého lva získal za roli ve filmu Jana Hřebejka “Musíme si pomáhat”, který byl nominován na Oscara. Výrazné role ztvárnil také ve filmech Věry Chytilové, například v komedii “Kalamita” nebo ve filmu “Dědictví aneb Kurvahošigutntag”.

Divadelní projekty a televizní pořady

V televizi Polívka uvádí vlastní pořady “Manéž Bolka Polívky” a “Bolkoviny”. Jeho scénka z Manéže, kde se pasoval na valašského krále, inspirovala vznik projektu Valašské království, podporujícího cestovní ruch. Na své farmě v Olšanech pořádal happeningy a recesní akce, například mistrovství světa v házení flinty do žita.

Osobní život a rodina

Bolek Polívka je otcem šesti dětí. Nejstarší dcera Kamila pochází z prvního manželství se Stanislavou Polívkovou. Dcera Anna, herečka, se narodila z vztahu s českou herečkou Evelynou Steimarovou. Syn Vladimír Polívka je ze vztahu s francouzskou herečkou Chantal Poullain. Současná partnerka Marcela Černá je matkou jeho dalších tří dětí, synů Jana a Františka Antonína a dcery Mariany.

K TÉMATU  Objevte kouzlo české komorní scény: Premiéra „Námluvy“ na zámku v Krásném Dvoře

Podnikatelské aktivity

Bolek Polívka se také angažoval v podnikání. Jeho farma v Olšanech se stala místem pro různé akce a pořady. V roce 2013 však farma čelila finančním problémům a byla prodána v dražbě. Polívka čelil insolvenčnímu řízení kvůli snižování hodnoty farmy během konkurzu.

Ohlédnutí za životem a kariérou

Bolek Polívka je jednou z nejvýraznějších osobností české kultury. Jeho umělecký přínos, humor a originalita z něj činí nezapomenutelného herce, který i v 75 letech stále inspiruje a baví.

Přejeme Bolkovi Polívkovi všechno nejlepší k jeho 75. narozeninám!

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Michael Kocáb: Hudební génius, aktivista a politik slaví 70. narozeniny

Mirai Navrátil je po operaci v nemocnici

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kovové skulptury najdeme všude po světě jako variantu sochařství. Co myslíte, zdobí tahle díla veřejné i zahradní prostory nebo jsou nevkusné a překážejí?
Mléko a mléčné produkty nepochybně patří mezi přírodní složky kosmetiky. Není se čemu divit, už sama královna Kleopatra využívala mléko – zejména to oslí – pro svou krásu. Dnešní kosmetické produkty obsahují mléko jak kozí, tak oslí, ovčí nebo také syrovátku, tvaroh či jogurt. Víte, jaké blahodárné účinky mají mléčné produkty pro pleť?
Kočky jsou tak roztomilá a super zábavná zvířata. A dnes se zaměříme speciálně na černé kočky! Vyvolávají nám úsměv na tváři a léčí naši špatnou náladu. Stačí se podívat, jak si všechny ty chlupaté kočičky hrají, padají, vycházejí se psy a jinými zvířaty, děsí sebe i vás, dělají legrační zvuky nebo se rozzlobí... Tak vtipné a roztomilé!
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Středa přeje odpočinku. Co všechno ještě dnes slibují hvězdy? Napsala pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.
Představte si nezapomenutelný únik od každodenního shonu a vydáte se s celou rodinou na dobrodružnou jarní dovolenou. V našem článku "Jarní prázdniny! Kam na jarní prázdniny s celou rodinou?" vám přinášíme inspirativní tipy na rodinné výlety a aktivity. Od přírodních krás až po kouzelná města, pojďte s námi objevit zajímavá místa, která poskytnou všem členům rodiny nezapomenutelné zážitky. Vyzvěte svou rodinu k dobrodružství a společně objevujte nové obzory v tomto jarním období. Kam se vydáte vy?
Domácí zvířata jsou pro radost. Kočky občas tropí všechny ty věci, na které jsme zvyklí. Snaží se nacpat do každé tašky, loví svůj stín nebo odraz v zrcadle, a jsou zvědavé a chtějí všechno zkoumat. Zaručeně vás pobaví!
Vždycky se říkalo, že pro krásu se musí trpět, a to zejména tehdy, pokud bylo nezbytné nasoukat se do úzkých lodiček na jehlách. K čemu je ale užít si pár minut slávy a o pár let později řešit propadlou klenbu, náchylnost ke zranění kotníku nebo vbočený palec? Žádná hitparáda, viďte. Naštěstí doba slow fashion přeje i pohodlným botám, které nejenže vypadají stylově, ale jsou ku prospěchu zdraví vašich nohou, které vás dnes a denně nosí. O důvod víc, proč si své nožky také náležitě hýčkat.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.

Výběr článků

Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.

Nepřehlédněte

Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek