Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Oppenheimer triumfuje na 81. Zlatých glóbech

Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.
Zlaté Glóby
Kdo si dneska odnesl sošku?

08. 01. 2024

08. 01. 2024

Oppenheimer bomba v přímém přenosu na letošních Zlatých glóbech

Přehlídka toho nejlepšího z Golden Globes 2024

Slavnostní večer udílení 81. Zlatých glóbů se stal přehlídkou talentu a emocí, přičemž jedno jméno zazářilo nad všechny – Oppenheimer. Nolanův životopisně laděný snímek o tvůrci atomové bomby si odnesl celkem pět prestižních cen, včetně té pro nejlepší drama a ty za režii, hudbu a herecké výkony Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. v hlavní a vedlejší roli.

Barbie a miliardy dolarů

Barbie, nejvýdělečnější film uplynulého roku a druhá část letního kina fenoménu Barbenheimer, se proměnila jen dvěma ze svých devíti nominací. Režisérka Greta Gerwig sice vstoupila do slavnostního večera s nejvíce nominacemi, ale nakonec získala ceny pouze za nejlepší originální píseň a kinohit.

Vítězem v kategorii nejlepší píseň se stal závěrečný klavírní baladický kousek “What Was I Made For?” od umělkyně Billie Eilish a jejího bratra Finnease O’Connella.

Novinka “KINOHIT”

Pro letošní ročník Zlatých glóbů byla představena nová kategorie, zaměřená na filmy, které excelují svou uměleckou kvalitou a zároveň dosahují v kinech tržeb přesahujících 150 milionů dolarů, což je přibližně ekvivalentní dvěma a čtvrt miliardy korun. Cílem této kategorie je ocenit a vyzdvihnout filmy, které spojují uměleckou excelenci s komerčním úspěchem na globální úrovni.

Robert Downey Jr. a jeho třetí Zlatý glób

Robert Downey Jr. si při přebírání svého třetího Zlatého glóbu neodpustil vtip o svém užití beta-blokátorů: „Vzal jsem si beta-blokátor, takže to bude veselé.“ Herec ocenil nejen svůj výkon, ale také své zlepšení v kariéře.

Christopher Nolan, přebírající cenu za režii, přiznal, že to bylo pro něj těžší než při předchozím vítězství za Heatha Ledgera. Poděkoval také kolegovi Robertu Downeyho Jr. za dlouholetou podporu a lásku, kterou věnuje lidem ve filmovém průmyslu.

Nejlepší cizojazyčný film

Filmové kategorie ovládla tragikomedie The Holdovers, komedie Medvěd a francouzské drama Anatomie pádu. Režisérka Justine Triet si v uvolněném tónu vysvětlila tvorbu svého filmu a později převzala cenu za nejlepší cizojazyčný film.

K TÉMATU  Milá Evičko, milý Luďku"! Kolářová exceluje v Činoherním klubu

Boj o moc dobojoval ve velkém finále

Kieran Culkin vtipně říká Pedrovi Pascalovi, aby to „vysál“ v projevu o Zlatých glóbech


V oblasti televizních ocenění se výrazně prosadil seriál “Boj o moc”, který triumfoval jako nejlepší drama a získal tři herecké ceny pro Kierana Culkina, Sarah Snookovou a Matthewa Macfadyena. V kategorii nejlepší televizní komedie se naopak ocenění dostalo seriálu “Medvěd”, který si odnesl dva Zlaté glóby za vynikající herecké výkony Jeremyho Allena Whitea a herečky Ayo Edebiriové.

Konec dobrý, všechno dobré

Reformovaný 81. ročník Zlatých glóbů přinesl změny ve složení hlasovacího orgánu. Novináři ze 75 zemí s 60% rasovou a etnickou rozmanitostí nyní rozhodují o cenách. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, dlouhodobě kritizovaná kvůli svým interním problémům, byla loni rozpuštěna a Glóby byly odkoupeny investory.

Sezona filmových a televizních cen za rok 2023 pokračuje, a my se můžeme těšit na další vzrušující udílení cen, včetně 96. ročníku Cen Akademie, jejichž nominace budou známy 23. ledna.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Herecká legenda Helena Růžičková: dvě desetiletí bez filmové dámy s tajemným osudem

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Stává se vám, že se čas od času v ložnici už nudíte? Hledáte způsob, jak v sobě probudit vášnivou dračici a ve svém partnerovi toho divokého milence, kterého jste poznala na začátku vztahu? Vezměte iniciativu do svých rukou a rozpoutejte v ložnici takovou sexuální bouři, že na ni ani jeden z vás jen tak nezapomene – a budete na ni rádi nejen vzpomínat, ale především si ji pravidelně opakovat!
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Survivor 2023 se po více než 70 dnech blíží do finále. Než se tak stane, pojďme si připomenout, komu se těsně před nosem zavřely dveře.
Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
Únava ze všech omezení a koronavirusových opatření je přirozená, ale určitě by kvůli nim neměl trpět váš sexuální život. Přispět k tomu můžete i eJoy®.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
V tomhle pařáku svlékáte všechno, co vám váš ostych dovolí. A ráda byste šla i dál, ale ještě pořád máte na těle kila navíc, která vás štvou. Jak se jich zbavit? Vždyť se tak snažíte! Zkuste číst dál, možná zjistíte, kde děláte chybu.
Velkoplošné topení se sice rozmáhá, ale radiátory jsou klasika, kterou známe všichni. Dnes ale mohou vypadat i velice netradičně a ladit s interiérem. Říká se jim sálavé panely, mohou být součástí topného systému nebo fungovat samostatně na elektřinu a můžete je nechat hrdě viditelné v prostoru. Inspirujte se v galerii.
Bulvární plátky v posledních měsících plní články, které se věnují vztahu Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa což je v tomto spojení opravdový bizár. Kdybyste se s někým vsadili, že tihle dva skončí spolu, každý by si klepal na čelo. Na druhou stranu, je to tak šílená dvojice, až jsou si možná vlastně souzeni.
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?

Výběr článků

Špatné zprávy se valí ze všech stran. Jejich kadence a obsah nedají mnohým spát. Odolat tlaku negativních informací není snadné. Nervy pracují a napětí roste. Snižte ho alespoň u sebe, než překročí onu pomyslnou hranici. Přinášíme vám pár tipů, jak se se stresem dnešních dnů vyrovnat.
Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.

Nepřehlédněte

I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
Od pradávna je člověk zvyklý žít ve společenství. Pokud z něj odešel, tak většinou jen z donucení. Dnes naopak mnoho lidí tvrdí, že je jim dobře samotným. Singl jsou prostě v módě. Ale co když onemocníte, potřebujete hlídat děti nebo potřebují pomoc starší rodiče? Přejíždět nebo bydlet společně? Je lepší, když žije více generací pohromadě, nebo každá zvlášť?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek