Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Zahradničení vám prospěje po fyzické i duševní stránce…

Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
zahradničení
Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček.

23. 10. 2023

23. 10. 2023

1. Lepší nálada

Už jste se někdy po práci na zahradě cítili šťastnější? Většina lidí ano. Když si uděláte čas na zahradničení, může se snížit vaše úzkost a můžete se začít cítit méně depresivní. Zahradničení je také forma cvičení, která vám může být prospěšná, protože pomáhá uvolňovat endorfiny – hormony, které pomáhají lidem cítit se spokojeně a uvolněně. Vaši náladu zlepší také přímý kontakt se slunečním zářením.

2. Zahradničení přináší lepší kvalitu života

Zjednodušte si život. Ano, jednoduché věci činí život mnohem krásnějším, než si myslíte, a zahradničení je jednou z nich. Zahrada je nejlepší místo, kde si můžete všímat maličkostí, které jsou tak důležité.

3. Snížení hladiny stresu

Jde o skvělý odbourávač stresu. Může vám pomoci zotavit se ze stresujících událostí, které se ve vašem životě objevují. Během práce na zahradě se výrazně snižuje hladina kortizolu, známého stresového hormonu.

4. Podpoříte všímavost

Jde o jednu z nejlepších forem meditace, která vás udrží šťastnými. Jednou z výhod zahradničení je to, že věnujete plnou pozornost danému úkolu. Díky tomu zapomenete na čas a užíváte si přítomnost.

5. Lepší imunitní systém

Jste jako vaše rostliny, potřebujete sluneční světlo. Vaše rostliny využívají sluneční světlo k výrobě potravy procesem fotosyntézy. Vaše pokožka funguje stejným způsobem tím, že při práci na zahradě absorbuje vitamín D. Vitamin D může pomoci vašemu tělu absorbovat vápník. Pomáhá udržovat vaše kosti silné a imunitní systém zdravý.

6. Spalujete kalorie

Práce na zahradě je formou cvičení a to platí zejména, pokud máte velkou zahradu. Jednoduché zahradničení na hodinu denně může pomoci spálit až 330 kalorií. Může být ideálním cvičením i pro někoho, kdo preferuje cvičení s nízkou intenzitou.

K TÉMATU  Módní vychytávky, které vám pomohou udělat ze starého oblečení nové kousky

7. Silnější kosti

Jak stárnete, vaše kosti jsou křehčí a slabší. Vaše tělesné hladiny vitaminu D a vápníku začnou klesat. Tehdy vaše tělo vyžaduje více vápníku a vitamínu D. Pravidelné zahradničení může pomoci získat maximální množství vitamínu D, které udrží vaše kosti zdravé.

8. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Zahradničení je dobré cvičení pro diabetické pacienty, protože pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Cvičení a dieta mohou dramaticky snížit rozvoj diabetu 2. typu u osob s rizikem onemocnění. Je prospěšné pro celou rodinu, může být osamělou činností nebo příležitostí, jak se spojit se svými blízkými. Sdílet radost ze zahradničení s blízkými je skvělý nápad. Pomůže hlavně dětem, včasný kontakt s nečistotami je spojen s řadou zdravotních výhod, včetně snížení alergií a autoimunitních poruch.

9. Pomáhá snižovat krevní tlak

Vysoký krevní tlak je běžná porucha, která postihuje mnoho lidí. Čím více času strávíte se svými rostlinami, budete se cítit uvolněněji a může to pomoci snížit arteriální stres. Zahradničení funguje také jako cvičení s nízkou intenzitou, které pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržuje vaše srdce zdravé.

10. Může pomoci s ochranou mozku

Pravidelné zahradničení zlepšuje nervové růstové faktory v mozku – předpokládá se, že to souvisí s pamětí. Často se doporučuje jako součást léčby pro lidi s demencí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 způsobů, jak naplno využít dešťovou vodu v rodinném domě

Jak připravit zahradu na zimu a jaké práce na podzim nesmíte vynechat?

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Tu a tam každý z nás dostane chuť na dobrý koktejl. Jenže… Když se snažíte nějaké to kilo shodit nebo si chcete udržet štíhlou linii, máte logicky trochu zábrany. Nebo výčitky. Ostatně alkohol zrovna patří k nápojům, kterým bychom se pro štěstí své váhy měli vyhýbat. Ovšem naštěstí ne tak docela.
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
Nezapomínejte, že víkend je hlavně o odpočinku! Co vám přinesou volné dny napoví horoskop, který připravila astroložka Naďa Šmídová.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.

Výběr článků

Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…

Nepřehlédněte

Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek