Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Alergie na slunce? Jak poznáte, že jí máte? A co se s ní dá dělat?

Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Alergie
Muž a alergie na sluníčko

15. 08. 2023

Mokvající puchýře nejsou vůbec nic příjemného

Sluneční alergie, které se odborně říká Polymorfní světelná erupce, je přehnanou reakcí imunitního systému na slunění. Stačí si poležet na slunci jeden den a máte jasno v tom, jestli budete mít krásnou nebo zkaženou dovolenou. Mezi nejčastější příznaky tohoto typu alergie patří zejména mokvající puchýře, svědivá a zarudlá pokožka, kopřivka a to především na rukou, hrudníku a zádech. Nejvíce jsou touto nemocí ohroženy ženy a to ve věku mezi dvaceti až čtyřiceti lety s velmi světlou a citlivou kůží.

Typy alergií

Slunečních alergií ovšem existuje více, většinou se ale projevují stejně. Kromě již míněné polymorfní světelné erupce se můžete setkat také s:

  • Malorka akné – způsobuje ho nejenom sluneční záření, ale i některé látky, které se přidávají do kosmetiky, zejména emulgátory nebo konzervanty (takovým přípravkům by se proto měli vyhýbat zejména lidé, kteří trpí na akné).
  • Fotoalergická reakce – to znamená, že jste si dříve nanesli na tělo nebo jste zkonzumovali látku, která v kombinaci s UV zářením vyvolala alergickou reakci; o fototoxické reakci mluvíme ve chvíli, kdy jde o látky rostlinného původu; u fotoalergenní reakce jde o látky chemického původu; vyrážku a další nepříjemnosti tak mohou vyvolat například třezalka, bolševník, pampeliška nebo sedmikráska; pokud jde o chemické látky, pak je dobré vědět, že alergickou reakci v kombinaci se sluncem způsobují antibiotika, chemoterapeutika, vybraná diuretika, psychofarmaka, cytostatika nebo hormonální antikoncepce či léky na snížení krevního tlaku.

Prevence proti vyrážkám

Máte-li sluneční alergii i vy, neznamená to, že se navždycky musíte vyhýbat sluníčku, je však nutné začít tím, že kůži na něj začnete zvykat velice, velice pomalu a to nejlépe v ranních a brzkých dopoledních hodinách a následně až po páté nebo šesté večer, kdy už sluneční paprsky nemají takovou intenzitu. Dále je také důležité nepobývat na slunci dlouhé hodiny, ale nejlépe jenom pár minut a pak se jít schovat zase někam do stínu.

K TÉMATU  Jaro ve znamení alergií. Co zabírá na sennou rýmu a další projevy alergie?

Rovněž je nutné používat opalovací krém s UV faktorem 30 nebo ještě lépe 50. Je dobré se natírat každé dvě až tři hodiny znovu a častěji v případě, že se mezitím chodíte koupat do moře či do bazénu.

Vyzkoušejte doplňky stravy

Zkusit můžete také doplňky stravy v podobě betakarotenu, vitamínu E a C a také lykopenu. Ty vám dopomohou ke zdravějšímu opalování. Zároveň ovšem musíte dodržovat zdravý životní styl. Jezte zdravě, vyváženě a přijímejte dostatek antioxidantů. Najdete je například v třešních, jahodách, malinách, rajčatech, brokolici, červeném zelí nebo lněných semínkách. Právě antioxidanty pomáhají úspěšně bojovat proti takzvaným volný radikálům. Volné radikály totiž poškozují buňky v těle, čímž mohou způsobit řadu nejrůznějších onemocnění.

Jak funguje fototerapie?

Pokud vám lékaři diagnostikují skutečně těžkou formu sluneční alergie, ale vy přesto chcete být opálení, pak můžete vyzkoušet fototerapii. Léčebná kúra probíhá za pomoci UV lampy. Díky ní svou pokožku ‘otužujete’ slunečními paprsky a tím zmírníte i projevy sluneční alergie. Tato terapie ovšem musí probíhat za odborného dohledu. Taktéž při ní ale nesmíte používat deodoranty nebo parfémy, neboť si tím způsobíte jen další vážné komplikace.

První pomoc při projevech alergie

A co když už se u vás alergie projevila? V tom případě přichází na řadu první pomoc, která spočívá hlavně ve studených obkladech, jež si přikládáte na postižená místa. Následně byste měli co nejdříve navštívit dermatologa, který vám potvrdí nebo naopak vyvrátí, že se jedná o sluneční alergii. Jestliže ale sluneční alergii potvrdí, je dobré na vyrážku a puchýřky používat zásypy a tekuté pudry, které mají protisvědivý účinek. Taktéž vám pomůže i Fenistil gel nebo je dobré použít i přípravky obsahující kortikoidy, ty vám však musí předepsat váš ošetřující lékař. Některé přípravky s opravdu malým množstvím kortikoidů jsou ovšem volně dostupné téměř v každé lékárně. Vysvětlíte-li lékárníkovi či lékárnici svůj problém, poradí vám nejvhodnější produkt.

K TÉMATU  Skvělé tipy pro krásné a pevné nehty. Máte správný pilník? Používáte dobrou techniku při manikúře? Zkuste a uvidíte!

V další fázi si můžete puchýřky pomazávat bílým jogurtem nebo tvarohem, tak vás nebudou svědit. Nezapomeňte dodržovat pitný režim a svému tělu také dodejte vápník, selen a zinek.

Jarní detoxikace

Někteří lékaři doporučují svým pacientům, aby si vždy na jaře dopřáli detoxikaci organismu. Tím posílíte svou imunitu a možná se i vyhnete sluneční alergii. Obvykle se k tomuto účelu doporučují bylinky jako kopřiva, aloe vera, zelený ječmen a také strava bohatá na vlákninu a mléčné výrobky či kvašené zelí, které přirozeně podporují živost střevního mikrobiomu. Denně byste pak měli vypít alespoň 2,5 až 3 litry čisté a neslazené vody. Než se ovšem k tomuto detoxikačnímu procesu uchýlíte, měli byste ho probrat se svým ošetřujícím lékařem nebo výživovým poradcem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zaměřeno na znaménka: Nechte své pihy zkouknout nejmodernější metodou

Zdravé opálení aneb dovolená bez starostí

Zdroje článku:
www.benu.cz, www.nzip.cz, zdravi.euro.cz,
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
I když se Česká republika opět začíná otvírat veřejnosti, stále jsou mnohá místa zavřená nebo opředená přísnými hygienickými pravidly. I proto se stále řada rodičů ptá, kam vyrazit s dětmi, když mnoha místa jsou stále ještě veřejnosti nepřístupná. Naštěstí pro vás máme několik konkrétních tipů.
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Život není pokaždé procházka růžovým sadem a občas nastávají situace, do kterých se nikdo z nás nehrne. Hádka nebo nepříjemné životní situace, do kterých se dostaneme se sourozenci, pak obzvláště bolí.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.
Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.
Ztráta blízkého člověka je jednou z nejbolestivějších životních zkušeností. Bezprostředně po úmrtí vámi může zmítat zmatek, chaos a šok. Nebudete tomu věřit. Přichází velký žal a truchlení. Je možné se s tím vůbec vyrovnat? A jak? Co přesně dělat a kdy?
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se postavit ke zvyšování energetických sazeb, je začít v domácnosti šetřit. Smyslem není netopit a sedět doma u televize v kulichu, ale podniknout malé, avšak efektivní kroky, které sníží vaše výdaje za energie. S čím začít ještě dnes?
Léto je časem dovolených, ale každá taková sranda něco stojí. Lehké upuštění páry a odjezd ze stereotypního života, nám poskytuje odpočinek a oddech. Jenže kde na něj vzít peníze? Pokud jste letos za dovolenou nechtěně utratili majlant nebo máte tu svou vysněnou teprve před sebou, jistě vám přijdou vhod naše tipy, jak ušetřit na dovolené peníze.

Výběr článků

Dlouho jsem nemohla najít lásku, vždycky jsem byla trošku při těle, měla jsem problémy s pocením, nějaké zdravotní problémy, které způsobovala moje nadváha a pleť samý pupínek. Bojovala jsem s tím v pubertě hodně dlouho a neměla jsem žádné sebevědomí.
Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?

Nepřehlédněte

Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek