Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Aquaholismus: Příliš mnoho vody škodí. Držte pitný režim na uzdě, můžete si vytvořit závislost

Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
aquaholismus
Bez lahve vody nevylezete z domu?

11. 07. 2023

Dostatečný pitný režim je naprosto klíčový. Je však důležité tělo nepřetěžovat nadměrným množstvím vody. Přílišné pití totiž nepřináší benefity, naopak škodí. Závislost na pití vody je pak nazývána jako aquaholismus a lidé, kteří pijí až moc vody, se nazývají aquaholici.

Příliš vody škodí

Může se zdát neuvěřitelné, že zrovna voda by pro náš organismus mohla být škodlivá. Nicméně různí odborníci se shodují, že nadměrné pití vody vede k vážným zdravotním problémům. Obecně se doporučuje denně vypít 1,5 až 2 litry vody. Potřeba tekutin je však poměrně individuální, odvíjí se od různých faktorů.

Je zcela přirozené, že po náročném cvičení pociťujeme velkou žízeň. Stejně tak mohou žízeň vyvolávat klimatické podmínky – suchý vzduch, vysoká teplota a podobně. Proto v létě máme větší potřebu vody, na horkém slunci dochází k únavě a vyčerpání. V těchto podmínkách je proto zcela normální navýšit svůj pitný režim.

Nicméně někteří lidé mají ve zvyku neustále pít vodu, a to bez zjevného důvodu. U některých dosahuje denní pitný režim až 8 litrů vody. To vede k různým zdravotním potížím. Obecně je tato porucha nazývána též jako polydipsie (nadměrná žíznivost). Ale zbystřit byste měli i v případě, že třeba bez lahve vody nedáte ani ránu. Aquaholismus zní až trochu směšně, přece voda je zdravá, naše tělo ji potřebuje. Tím se závisláci na vodě často ospravedlňují.

Příznaky aquaholismu

Nadměrné pití vody se projevuje několika symptomy. Mezi ty nejvýraznější patří hyperhidróza a nespavost. Termín hyperhidróza označuje nadměrné pocení v důsledku nadměrné konzumace vody. Tělo se totiž snaží přebytečné tekutiny odvést ve formě potu.

Druhým důležitým příznakem je nespavost, jednoduše řečeno jde o přerušený spánek. Během noci dochází v těle k uvolňování antidiuretického hormonu, který zpomaluje funkci ledvin a omezuje tak potřebu močení. Pokud však pijeme příliš vody, močový měchýř je stále plný – i v noci je tedy nutkavá potřeba močení, která vás nenechá spát.

K TÉMATU  Naklíčené luštěniny jsou výživnou bombou. Proč na ně vsadit?

Existují i další příznaky, které mohou poukazovat na aquaholismus:

  • nevolnost
  • bolest hlavy
  • frustrace
  • hyponatrémie (nízká koncentrace sodíku v krvi)
  • přetížení srdce a ledvin
  • otoky
  • podráždění žaludku
  • časté močení

Při pití nadměrného množství vody se snižuje koncentrace solí a krev se celkově ředí. Dochází proto k otoku buněk v mozku, čímž se zvyšuje tlak uvnitř lebky a objevuje se silná bolest hlavy. Pokud pozorujete některý z příznaků, je důležité zvážit, kolik vody za den vypijete. Časté pití se totiž může stát závislostí a dochází k příjmu tekutin, i když zrovna nemáte žízeň.

voda
Kolik vody denně vypijete?

Optimální příjem vody

Určit, jaký je vhodný objem vody, který byste za den měli vypít, je mnohdy složité. Životní styl a stravovací návyky výrazně ovlivňují potřebu hydratace. Je vhodné se napít, pokud zrovna máte žízeň. Není však dobré pít velké množství vody v krátkém časovém úseku či pít pravidelně, i když nemáte žízeň. Pokud máte v jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vody, nemusíte tolik pít. Může jít například o meloun, pomeranč a podobně.

Jestli váháte, zda pijete vhodné množství vody, může vám napovědět barva moči. Tmavě žlutou barvu má koncentrovaná moč, která poukazuje na dehydrataci. Naopak pokud pijete až příliš vody, pak je moč téměř bezbarvá či lehce nažloutlá.

V našem těle probíhají tisíce různých chemických reakcí, ty se přitom neobejdou bez vody. Je tedy jasné, že naše tělo potřebuje dostatek tekutin. Rozhodně to však nepřehánějte – pijte, pokud máte žízeň a přizpůsobte pitný režim svému životnímu stylu. Pokud vás trápí nadměrná žízeň nebo časté močení, neváhejte se obrátit na svého lékaře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pít hodně nebo málo vody? Jaké mýty panují kolem pitného režimu? A co vašemu tělu prospěje nejvíce?

K TÉMATU  Pojídání placenty po porodu. Proč před tímto trendem odborníci varují?

Infuzovaná voda aneb když už je pití obyčejné vody nuda

Zdroje článku:
www.healthopinion.net
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
Všude kolem sebe vidíte v zimním období reklamy, jak máte jednu chvíli úplně ucpaný nos a stačí pár kapek "zázračného" přípravku a už se vám skvěle dýchá. Bez ohledu na všechny kapičky stále platí staré přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Jak s ní zatočit?
Každý z nás se narodil v nějakém znamení. Jeho charakteristika ovlivňuje náš života naši osobnost. Znamení je celkem 12 a společně vytvářejí zvěrokruh. Jeho souhvězdí jsou rozmístěná na hvězdné obloze. Znamení zvěrokruhu pak určuje jeho poloha ke Slunci v daný datum a čas. Znamení se neshodují s měsíci. Každému znamení přináleží nějaké kameny. V jejich pozitivní účinky věřili lidé již v dávné době. Používali je nejen na ozdobu, ale také jako talismany. Některé kultury používaly kameny jako léčivé prostředky.
Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.

Výběr článků

Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Sedací souprava je obvykle jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v celém bytě. Tvoří dominantu každého obývacího pokoje, takže vybrat si tu pravou pro vás je nesmírně důležité. Nejen že by měla být pohodlná a pěkně vypadat, ale také je potřeba ji zasadit do okolního interiéru tak, aby ladila s ostatním nábytkem a použitými barvami ve vašem obývacím pokoji.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.

Nepřehlédněte

Body, které souvisí s orgány v našem těle, najdeme na našich nohou, rukou, i po celém těle. Pomocí jejich stimulace si jednoduše pomůžete od zdravotních potíží. Pojďte je najít společně s námi!
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek