Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Víte, jak vybrat novou postel?

Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.
postel
Jak na nákup nové postele?

24. 08. 2023

A jak tedy vybrat tu nejvhodnější postel přímo pro vás? Důležité je při výběru zohlednit hned několik faktorů, jako je velikost postele, materiál, typ matrace, styl postele a další. Pojďte se společně s námi podívat na cenné rady při výběru postele, abyste neudělali při jejím nákupu krok vedle.

Dvakrát měř: velikost postele jako nejdůležitější faktor výběru

Jako první byste při výběru nové postele měli zvážit její velikost. Postel by měla být dostatečně velká, aby se na ní mohli pohodlně vyspat všichni, kteří ji budou používat. Základní omezení při výběru velikosti postele přináší velikost místnosti, v které postel budete mít. Nejprve tedy musíte vyměřit prostor a podle toho přizpůsobit své možnosti.

Existuje mnoho různých velikostí postelí. Nejčastěji se může setkat s posteli velikostí 90×190 (jednolůžko), 140×190 (dvojlůžko), 160-180×200 (manželská postel), 180-200×200 (king size postel).

Tip: Pokud máte k dispozici pouze malou ložnici, nevybírejte příliš velkou postel. Je potřeba, aby se po ložnici dalo také pohodlně pohybovat.

Druhým, často opomíjeným rozměrem je výška postele. Postel by měla být dostatečně vysoká, aby poskytovala dostatek pohodlí, ale zároveň by neměla být příliš vysoká, aby se vám obtížně nevstávalo a nelehalo. Neexistuje však jedna ideální výška, ideální je si postel na vlastní kůži vyzkoušet a udělat si představu o tom, jak vysokou postel hledáte.  

Materiály, z kterých je postel vyrobena: je libo dřevo nebo kov?

Při výběru nové postele je důležité vybírat také podle materiálů, z kterých je postel vyrobena. Každý člověk má osobní preference a výběr možností je poměrně široký. Nejčastěji se na trhu můžete setkat s dřevěnými nebo kovovými postelemi.

Dřevěné postele jsou vyrobeny z různých druhů dřeva, jako je borovice, buk, dub nebo mahagon. Výhodou dřevěných postelí je jejich trvanlivost a estetický vzhled, který zapadne do jakékoliv ložnice. Tyto postele však bývají dražší.

K TÉMATU  Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kovové postele se vyrábí ve velkém množství stylů. Jsou lehké, odolné, ale na druhou stranu mohou být méně pohodlné a je třeba vybrat pouze kvalitní kousek.

Při výběru zvažujte různé materiály a přemýšlejte nad tím, který styl se nejvíce hodí do vaší ložnice. Postel by měla do koncepce vždy dobře zapadat. Pokud máte rádi například venkovský a rustikální styl, vhodné pro vás budou masivní postele s dřevěnými rámy. Naopak do moderních ložnic se hodí většinou postele minimalistické, jednoduché.

Matrace: základ pohodlí

Při výběru matrace do postele byste měli zvážit především tvrdost matrace a její materiál opět v závislosti na vašich osobních preferencích. Pokud rádi spíte na měkkém, vhodná pro vás bude matrace s vyšší vrstvou paměťové pěny. Pokud naopak preferujete spaní na tvrdším, vybírejte z matrací větší tvrdosti, například matrace s pružinovým jádrem.

Důležitá je také výška matrace a celková velikost matrace – měla by se totiž především dobře vejít do rámu postele a poskytnou vašemu tělu při spánku dostatečnou oporu. Pokud jste vysocí, zvažte matraci s tlustší vrstvou paměťové pěny, která napomůže kvalitnějšímu spánku.

Cena

Ceny postelí se mohou výrazně lišit na základě výše zmíněných faktorů. Počítáte s postelí jako s investicí na několik let nebo hledáte jen dočasné řešení pro přespávání, do kterého nechcete investovat příliš?

Začátky cen se pohybují od pár tisíc korun, ale je nutno počítat s tím, že za kvalitu a designové prvky si samozřejmě připlatíte a cena se tak může vyšplhat na 15 000 Kč a více. Postele z kvalitního masivního dřeva bývají ještě dražší.

Navíc to není jen postel, do které musíte investovat. Zvlášť se platí ještě za matrace a v mnoha případech také za rošt do postele.

10 cenných rad při výběru postele

Závěrem článku vám přinášíme 10 rad, které možná při výběru postele oceníte.

  1. Hned na začátku si stanovte váš maximální finanční rozpočet na výběr nové postele i příslušenství kolem, které zahrnuje nejen matraci, ale také polštáře, peřiny nebo prostěradla a povlečení. Mnoho lidí kupuje společně s postelí také nové noční stolky. Jestliže budete mít od začátku jasno v tom, jaká cena je pro vás přijatelná a jaká už ne, zúží se vám výběr a bude pro vás snadnější vybírat.
  2. Zvažte velikost, výšku i další rozměry postele, opět se tak zúží pole výběru. Ideální je si vyzkoušet různé velikosti postelí a vybrat to pravé pro vás, případně i vašeho partnera.
  3. Přemýšlejte také nad tím, v jaké výšce máte v ložnici umístěná okna, aby postel nebyla příliš vysoká nebo naopak nápadně nízká.
  4. Zvažte postel s úložným prostorem. Zvlášť v bytech se hodí každé místo a to pod postelí může být dalším z nich. Úložný prostor může být řešený výklopnými bočnicemi nebo například přídatným šuplíkem.
  5. Zvažte nákup dodatečného příslušenství, jako jsou postelové stoly nebo přehozy.
  6. Ještě více než na výběr postele se zaměřte na výběr matrací. Zvlášť pokud máte určité zdravotní problémy, oceníte jistě ergonomické vlastnosti matrací nebo hypoalergenní materiály.
  7. Čtěte recenze. Právě ty vám mohou pomoci odhalit nedostatky a přednosti postelí, o kterých prodejci na webových stránkách často nepíšou.
  8. Pokud novou postel nepotřebujete teď hned, hlídejte si slevové akce a akční nabídky prodejců. Někdy se z poměrně vysoké ceny za kvalitní kusy můžete dostat na přívětivou cenu.
  9.  Před koupí zkontrolujte, zda jsou postele a matrace certifikovány pro kvalitu a bezpečnost. Ověřte si také jejich záruční podmínky.
  10. Nejste spokojeni s nabídkou postelí? Pokud máte jasnou představu o tom, jak by vaše nová postel měla vypadat, zvažte výrobu nové postele přímo na míru.
K TÉMATU  Jak zlepšit cíleně své fyzické i psychické zdraví? Zkuste následující rady a výsledky se dostaví! Kdy a čím začít?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Industriální interiér je pro drsné minimalisty jako stvořený. Těmito jednoduchými kroky jej dosáhnete

Zdroje článku:
https://postele.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-postel/, https://www.xxxlutz.cz/c/loznice-5-kroku-postel, https://www.prozeny.cz/clanek/potrebujete-novou-postel-co-zvazit-nez-si-ji-poridite-62825
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pojem alternativní bydlení nemusí znamenat nepohodlí a nečistotu. Hlavní je mít k dispozici pozemek, a skutečně příjemný domov se pak dá vytvořit v přepravním kontejneru, lesní chalupě nebo mobilheimu. Záleží na způsobu provedení. Tyhle ukázky vás přesvědčí, že alespoň jako letní chalupu je co závidět. I v malém prostoru se dají vykouzlit divy. Nevěříte?
Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Standartní diety typu: celý den nic nejím, nebo jím jen dělenou stravu, to zná každý. Představíme vám ale takové diety, u kterých budete kroutit hlavou, jak to jen mohlo někoho napadnout. Zda opravdu tyto diety zabírají, to vám nepovíme. Rovněž žádáme, abyste se jimi slepě neřídili a nevybrali si dietu jen proto, že by mohla zabrat. Jakákoli strava by měla zohledňovat individuální vlastnosti a odpovídat vašim osobním přáním a zdravotnímu stavu.
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Nikdo není dokonalý… S tím se buď můžete smířit, nebo se rozhodnout s nedokonalostí bojovat. K dokonalé postavě vám pomůže dieta a osobní trenér a k dokonalému úsměvu zase rovnátka. Pojďte se podívat, jaké problémy vám pomohou vyřešit.
Každý to známe. Jdeme do obchodu, nakoupíme pár nezbytných potravin, máme téměř prázdný nákupní košík, a přitom naše peněženka trpí. Ačkoliv je nakupování jídla a potravin velice důležité, málokdo si uvědomuje, jaké při tom děláme chyby.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.

Výběr článků

Chodit bez bot se stalo tak trochu módním trendem. Najednou máme podporovat chůzi dětí po kamínkách, existují různé stezky na trénink chůze naboso, frčí barefoot neboli bosé boty. Čím nám tohle ale vlastně prospívá? Bude naše zdraví za chůzi naboso opravdu vděčné?
O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.

Nepřehlédněte

Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek